Tradițional, de Crăciun se sărbătorește Nașterea lui Iisus. De secole, ideea acestei sărbători este legată de dăruire, familie, miracol și speranță. Din păcate, în prezent, televiziunea, social media pot pune într-un con de umbră tradițiile de Crăciun. Se pune mai mult accentul pe cumpărături, cadouri, mâncare, bifat evenimente și ședințe foto. Fiecare familie își definește spiritul sărbătorilor, fără îndoială. Când ai copii, mai ales în primii ani din viața lor, mulți părinți încep să regândească un pic felul în care percep această perioadă. Vei afla din acest articol ce înseamnă spiritul de sărbători, de fapt, cum regăsim spiritul de sărbători și cum îl dăruim mai departe copiilor noștri.
Ce înseamnă spiritul de sărbători?
În istoria creștinismului, fericirea legată de Nașterea lui Iisus se contopește cu dorința de a oferi ajutor celor care au nevoie, în special copiilor care nu au parte de toate cele necesare. Amintirile din copilărie legate de Crăciun au fost și sunt transpuse în povești, cântece, picturi, alături de alte manifestări culturale și artistice ale Crăciunului.
În plus, mulți dintre noi, când își amintesc de peripețiile lor de când erau mici și foarte mici, se gândesc la plăcinta cu mere a mamei sau a bunicii, mirosul de portocale. Gândindu-ne la copilărie, vom observa că, de multe ori, amintirile sunt legate de sărbătorile de Crăciun. Nu ne vom gândi doar la cadouri, mâncare, ci și la atmosfera creată în jurul focului, bradului, în care familia se reunea și aștepta cu nerăbdare apariția lui Moș Crăciun.
Ce învățăm copiii despre sărbători?
În funcție de vârsta copiilor, poveștile și jocurile de rol, unele filme și animații de familie pot fi un punct de pornire. Puteți discuta despre valori, spiritul sărbătorilor și persoanele care au nevoie de ajutor. Deseori, copiii vorbesc între ei despre sărbători și ce au primit de la Moșul. Uneori nu pot să înțeleagă de ce nu primesc toți ce își doresc, chiar dacă au fost cuminți.
Când se întreabă copiii de ce unii primesc mai multe cadouri și alții mai puține, putem să le explicăm că Moșul aduce cadouri, dar are un buget limitat. Astfel, mai are nevoie de ajutor și de la părinți. Uneori părinții mai au câțiva bănuți extra pentru jucăriile mai scumpe, alteori nu. Elfii fac multe jucării pentru foarte mulți copii, așa că e greu să le primească pe toate, mai ales când lista e lungă. Important e că Moșul a venit, că membrii familiei sunt împreună și că se pot bucura liniștiți de sărbători.
Cum îi implicăm pe copii în felul în care sărbătorim în familie?
Copiii sunt curioși și deseori vor avea ei inițiativa de a decora sau de a merge la bucătărie. Le place să fie la curent cu se întâmplă în jurul lor. În cazul în care nu știu ce să facă, putem să îi ghidăm: îi chemăm să se uite la noi, le arătăm ce distractiv poate fi, ne concentrăm pe aspectele care ne plac, iar ei ne vor prelua entuziasmul.
Ei pot să aleagă decorațiunile – când sunt copii mai mici (2 și 5 ani) putem să le dăm două-trei opțiuni pentru a nu fi copleșiți de multitudinea de ornamente. Pot fi implicați în jocuri de rol, mici piese de teatru improvizate, să asculte o poveste cu tematica sărbătorilor. De asemenea, pot fi implicați în tradiții familiale: desenat felicitări, făcut ghirlande, ascultat muzică și cântat colinde. Pot inventa un cântec care poate fi cântat cu instrumente improvizate din cutii, bețe etc.
Unele dintre ideile de mai sus pot fi transformate în tradiții, care pot fi păstrate generații întregi. Unele persoane merg în excursii de Crăciun, altele se bucură de familiaritatea locurilor natale. Cu toate acestea, deși e important să fie păstrate tradițiile care le amintesc de momentele plăcute din copilărie, acestea pot fi combinate și transformate într-o tradiție nouă.
În momentele în care copiii vin cu idei, sugestii, ele vor fi ascultate, discutându-se cu ei dacă pot fi puse în practică sau nu. E important să le explicați motivul, dacă nu se poate face sugestia lor. În acest fel, copiii se vor simți văzuți, luați în seamă și vor fi și mai implicați în activitățile de sărbători, simțindu-se mândri că au avut o contribuție.
Cum vorbim despre Moș Crăciun?
O întrebare la care poate ca te-ai gândit (sau nu) e următoarea: Într-o lume în care mulți copii au acces la jocuri, jucării și multe distracții, de ce mai avem nevoie de Moș Crăciun? Părinții și alte rude le pot da copiilor jucăriile direct, consumerismul e în floare în multe zone ale globului.
- Moș Crăciun e mai mult decât un personaj. Este un simbol al credinței și speranței tuturor, al inocenței copiilor care adorm în așteptarea cadourilor și a Moșului.
- Crăciunul nu e doar o sărbătoare a cadourilor, meselor îmbelșugat. Dincolo de simbolistica religioasă, e o sărbătoare a dăruirii, a recunoștinței și a familiei. Ceea ce reprezintă o ocazie perfectă pentru a învăța copiii despre cum să îi ajute pe ceilalți.
Ce putem face pentru a dezvolta empatia copiilor?
Copiii învață prin imitație, așadar e important să observe situațiile în care tu dai dovadă de empatie, să le dai ocazia să învețe de la tine cum și de ce să îi ajute pe ceilalți. Pe scurt, să pui în practică lucrurile pe care spui legate de relațiile cu ceilalți, comportamentul față de ei. Dacă le povestești despre empatie și importanța dăruirii, însă nu te porți în acord cu valorile pe care i le prezinți, ei vor deveni confuzi. În acest fel, poți avea o discuție cu ei (adaptată la vârsta și nivelul lor de înțelegere), pornind de la situații concrete.
AȘA DA
- Puteți dona jucării sau cumpăra cadouri pentru copii de vârsta lor, poate chiar să fie prezenți când se dau cadourile. În acest fel, vor vedea ce fericiți sunt cei care le primesc. Acest lucru va spori șansele ca ei să dăruiască mai ușor în viitor.
- Puteți vizita ONG-uri sau adăposturi de animale, să dăruiți timp și resurse.
AȘA NU
- Să nu se laude cu lucrurile primite.
- Să nu aibă remarci negative cu privire la alți copii, din cauza situației lor materiale.
Un joculeț distractiv pentru copii e să-și imagineze ce cred ei că și-ar dori Moșul și să îi pregătească și lui ceva. Nu numai de Crăciun, în tot restul anului putem dezvolta empatia și recunoștința. De exemplu, putem face jurnalul/borcănelul/panoul recunoștinței, unde copiii pun poze, desenează ceva legat de lucrurile pentru care sunt recunoscători. Pot să trimită notițe, desene sau ceva mic drept mulțumire (după ce fac o listă cu persoanele cărora le sunt recunoscători).
În plus, copiii mai mari pot să aleagă o pușculiță/un borcănel, apoi pot decide ce sa facă (pus bani din alocație, mărunțiș), se poate chiar stabili un plan pentru a dona.
Iată câteva întrebări ajutătoare:
- Cum putem să punem bănuți în Cutia Dăruirii?
- De ce e important să le dăm bănuți și altora?
- Cum te simți știind că le vom da bănuți/cadouri celor care au nevoie?
- Cum vom decide unde să donăm banii?
- Cum se va simți pentru ceilalți ajutorul nostru?
Sărbătorile și percepția copiilor (viitori adulți) despre aceasta perioadă
Una dintre oportunitățile oferite de sărbători e legată de formarea morală și spirituală a copiilor. Din păcate, în zilele noastre acest aspect poate fi neglijat. Uneori accentul fiind pus pe consumerism și pe conturarea imaginii unei familii „perfecte”, care organizează petreceri cu mese îmbelșugate, iar copiii primesc o mie de cadouri. O recomandare pentru părinți ar fi să nu aștepte perfecțiunea, să se implice în activități care să îi facă fericiți. De asemenea, îi va ajuta să conștientizeze că nu e nicio problemă dacă nu au reușit să bifeze toate lucrurile pe care le-au dorit.
Modul în care ne petrecem sărbătorile are un impact asupra percepției și comportamentului pe care îl vor avea când vor crește. Vor fi centrați pe gătit foarte multă mâncare și pe vizitat pe fugă mulți oameni? Sau vor fi axați pe relaxare, distracție și petrecut timp de calitate cu familia? Să le dăruim din copilărie spiritul sărbătorilor în armonie și iubire.
Sursa foto: Freepik.com.