În aplicația Parentool există multe întrebări care au legătură cu sănătatea mintală a părinților mai ales în primele luni de viață împreună cu bebelușul. Una dintre cele mai întâlnite teme este furia față de partener. Am vorbit cu Anca Peștean, psiholog clinician, psihoterapeut și specialist Parentool, despre ce reprezintă această furie și cum poate fi gestionată.
Articolul face parte din seria de materiale inspirate de comunitate: Părinții întreabă, specialiștii Parentool răspund.
Furie față de partener când aveți un bebeluș?
Ți se întâmplă uneori să îl percepi pe omul de lângă tine mai degrabă ca pe un inamic decât ca pe un partener? Simți câteodată o furie intensă față de lucrurile cele mai mărunte pe care le face sau spune? Aceste gânduri și emoții au devenit mai frecvente de când ești mamă? Dacă da, probabil că rolul nou pe care îl îndeplinești – cel de mamă – a dus la epuizarea resurselor de care dispuneai.
Atunci când într-un cămin gata format apare un copilaș, fiecare membru al familiei are nevoie de timp pentru a se adapta la noua situație. Bebelușul se adaptează, la fel ca părinții și frații, la venirea lui pe lume. În acest proces, el are nevoie de predictibilitate pentru a se simți în siguranță.
Programul fix de somn și de masă ajută, însă în ce privește nevoia de afecțiune, ea se poate manifesta oricând pe parcursul celor 24 de ore ale unei zile. Acest lucru poate fi copleșitor pentru mamă. Copilul devine membrul familiei care solicită toată atenția și grija celorlalți membri și mai ales a mamei dacă ea este cea care îl alăptează, îi schimbă scutecele, se trezește noaptea, îl liniștește când plânge.
Presiunea rolului de mamă
Rolul de mamă este unul frumos și împlinitor. În același timp, este un rol dificil dacă îl evaluăm prin prisma presiunii sociale. Mamele sunt adesea judecate din toate direcțiile. Fiecare persoană din jur pare să știe mai bine decât ele ce, cum și cât ar trebui să facă.
În acest context, pare destul de dificilă setarea de limite. În plus, devine cel puțin incomod ca mamele să ceară ajutor sau să-și verbalizeze îngrijorările. Odată borcanul umplut, el va exploda în momente aparent nevinovate. Ne descărcăm pe cei apropiați nouă deoarece ne simțim suficient de confortabil în prezența lor. De asemenea o facem pentru că ne lipsește exercițiul de a comunica deschis.
În aceste condiții este normal ca relația romantică să întâmpine dificultăți. Mama își îndreaptă atenția asupra copilului, iar tatăl pare să fie vinovat pentru fiecare gest pe care îl face. Corpul fizic și emoțional al mamei se adaptează la noul context de viață.
Femeia se așează într-o ipostază de viață în care pare că pierde controlul. Iar atunci când partenerul vine târziu acasă, iese cu prietenii, pune în locul greșit borcanul cu dulceață sau îi transmite soției părerea mamei lui despre cum ar trebui crescut copilul, furia își găsește un teren propice pentru a se manifesta.
Ce mesaje ne trimite furia?
Să fii părinte înseamnă să pășești pe un drum impredictibil. Fiecare părinte parcurge acest drum într-o manieră personală. Este firesc ca așezarea în noul rol să necesite timp și să vină cu împotrivire. Ambii parteneri trec prin schimbări, chiar dacă ale mamei sunt adesea mai evidente. Însă, în mijlocul tuturor acestor schimbări, bebelușul are nevoie de un mediu familial liniștit.
Atunci când există tensiuni între părinți, sistemul nervos al copilului se află în alertă, așadar dezvoltarea lui armonioasă este perturbată. Acest lucru nu înseamnă că vom începe să ne reprimăm emoțiile sau să ne criticăm pentru că le simțim. Înseamnă doar că este important să privim cu blândețe la ceea ce ni se întâmplă.
În plus, e de dorit să înțelegem, pe cât posibil, mesajele pe care furia ni le transmite. Astfel de mesaje pot fi:
- Îți sunt încălcate drepturile personale de către cei din jur sau chiar de către tine însăți
- Simți tristețe, frică sau rușine pe care îți este dificil să le accesezi
- Ai nevoie de timp personal
- Ai nevoie de odihnă
- Îți lipsește compasiunea față de tine și față de partener
- Simți neputință și ți-ai dori să fii salvată (copilul interior se simte copleșit)
Ce poți face când simți furie față de partener?
- Comunică cu partenerul! Spune-i ce se întâmplă cu tine. Găsește un moment în care sunteți amândoi cât de poate de liniștiți.
- Vorbește-i despre nevoile tale, nu îl acuza pentru ceea ce face sau nu face.
- Fii deschisă, dar concisă și specifică legat de ceea ce îți dorești de la el.
- Ia-ți timp cu tine însăți și reflectează asupra aspectelor care solicită atenția ta în noul rol.
- Observă dacă reacțiile tale sunt ceva ce ai văzut și învățat în familia de origine.
- Fă lucruri mici care îți fac plăcere.
- Caută ajutor specializat dacă te simți foarte copleșită de emoții.
Furia este și va rămâne probabil o emoție dificil de acceptat. Ea consumă din resursele persoanei care o simte și creează disconfort celor spre care este direcționată. Este însă momentul să înțelegem că, la fel ca celelalte emoții plăcute sau neplăcute, ea este înscrisă în codul nostru genetic cu un scop – acela de a ne proteja.
Chiar și atunci când este vorba despre furie față de partener, haideți să ne dăm voie să simțim. Iar apoi să găsim spațiu pentru a ne întreba ce avem de făcut diferit pentru a crea mai multă liniște în interiorul și în exteriorul nostru.
Sursa foto: Freepik.com.