Cum pregătim copiii pentru sărbători fără tantrumuri?

Sărbătorile sunt percepute în moduri diferite în funcție de fiecare familie în parte. Luna decembrie este asociată indirect cu oboseală, cu presiunea cadourilor, cu multe vizite la rude. Din păcate, pentru copii înseamnă multe reguli pe care ar trebui să le respecte și poate perioada în care se întâmplă cele mai multe tantrumuri. Sau, cum le spun eu, supraîncărcarea emoțională pe care atât adulții, cât și copii o resimt atunci când apar suprasolicitările.

Din acest articol vei afla cum să personalizezi alegerile și cum să trasezi limite și reguli sănătoase în funcție de familia voastră, mai ales în contextul sărbătorilor pline de agitație. În acest fel, vei putea să eviți situațiile dificile de gestionat pentru copil care se pot transforma foarte repede într-un episod de furie. De asemenea, subiectul copiii și Crăciunul se poate transforma într-unul plin de amintiri prețioase pentru întreaga familie. Și, de ce nu, în sărbători fără tantrumuri.

Rolul odihnei în viața noastră

Ca un om să funcționeze la cote normale este necesar să fie odihnit. Astfel, programul de somn devine primordial în alungarea crizelor de furie pe care în egală măsură atât adultul, cât și copilul, le pot avea. De cele mai multe ori în perioadele supraaglomerate, se renunță la odihnă pentru a bifa ce este necesar de făcut pentru ca masa de Crăciun să fie așa cum se dorește sau așa cum este bine să fie făcută.

Ce semnifică, de fapt, odihna?

Rutina este cea ce păstrează odihna familiei. În special copii sunt cei care au nevoie de o rutină bine stabilită. Dacă există, este indicat să se păstreze sau să se adapteze în funcție de situația specifică. Dacă sunt familii în care nu există o rutină și doriți să o implementați, vă încurajez cu drag să faceți asta deoarece cu siguranță se vor vedea schimbări.

În rutină se pot preciza următoarele aspecte:

  • Orarul de somn al copiilor;
  • Programul meselor pe timpul zilei;
  • Programul în care doriți să plecați în vizită (se recomandă în special vizitele de dimineață);
  • Dacă copilul are mai multe somnuri pe zi se recomandă ca unul dintre somnuri să fie făcut în casă;
  • Dacă aveți de călătorit pe distanțe mai lungi de timp, călătoriți ziua (somnul de noapte este primordial).

O altă recomandare este să îți creezi o listă bine structurată și să te pregătești din timp pentru ceea ce îți dorești să pregătești. De exemplu: organizare ore de vizită, zilele în care se vor face vizitele, mâncarea pe care doriți să o gătiți, cadourile pe care doriți să le dăruiți.

Vizita rudelor sau mersul în vizită pe care unele familii trebuie să-l facă. 

Vizitele sunt deosebite deoarece păstrează legăturile emoționale între membrii, interacțiunea crește, copilul își cunoaște familia extinsă și de ce nu, se vor crea noi conexiuni.

Cum învățăm copilul să pună limite sănătoase în interacțiunea cu rudele? Cu ajutorul părintelui. Părinții știu de cele mai multe ori când vor urma situații dificile greu de dus pentru copii lor, dar aceștia nu pot fi lângă ei de fiecare dată.

Părinții pot discuta încă de acasă un mod sănătos în care să fie trasate limite. De exemplu, când bunica dorește să-și pupe nepotul, acesta o cunoaște și chiar i-a fost dor de ea poate accepta să fie pupat dacă acesta dorește.

Dar atunci când o rudă îndepărtată dorește să ia copilul în brațe, dar copilul nu a văzut niciodată acea persoană (sau rareori), cu siguranță nu se va simți confortabil să fie luat în brațe și pupat fiindcă așa trebuie. În acest caz, părintele poate asigura copilul că este în regulă să spună NU, atunci când cineva dorește ceva de la el, dar acesta nu se simte confortabil să o facă.

Descarcă aplicația Parentool:

Reguli și limite cu privire la mâncare (mai ales de sărbători)

În familie pot exista copii care prezintă alergii alimentare. Îți recomand să discutați acasă în familie ce anume are permis copilul să poată mânca. Copilul să fie pus în temă cu ce anume poate mânca și părinții să discute cu persoanele care vin vizită cu privire la restricțiile alimentare.

De exemplu, bunica vrea să ofere un ecler copilului (fiind bine intenționată), iar limita pusă este aceea că nimeni nu are voie să ofere mâncare copilului fără ca părinții să fie anunțați. O altă limită importantă este aceea de a nu condiționa copilul să facă/să nu facă ceva ce ar putea deranja petrecerea sau vizita rudelor.

Ce condiționări ar trebui să evităm:

  •       Dacă nu ești cuminte, nu o să-ți mai aducă Moș Crăciun niciun cadou.
  •       Dacă nu ești cuminte, mergem acasă.
  •       Dacă nu mănânci tot din farfurie, nu mai primești desert.

Copilul este o ființă care este în plină dezvoltare și nu-și poate calcula singur anumite comportamente pe care un adult le consideră nepotrivite. Creierul său este imatur și cu cât se va condiționa mai mult cu atât emoțiile vor fi îngrădite mai puternic.

Foarte important! În stabilirea limitelor este important ca ambii părinți să fie de acord cu ele. Cu cât acestea sunt discutate în prealabil cu atât nu vor exista confuzii în ceea ce privesc deciziile ulterioare.

Cum abordăm discuția cu rudele pentru cadourile de sărbători?

Bunicii/rudele sunt bine intenționate și doresc să le cumpere nepoților ce cred ei de cuviință că este mai frumos. De cele mai multe ori, însă, aceste alegeri nu sunt la unison cu ceea ce credem noi, ca părinți, că este potrivit pentru copil.

Este esențial să discutăm cu cei dragi și le dăm sfaturi spre ce categorii de cadouri se pot orienta precum. De exemplu, le povestim că celui mic îi plac cărțile de citit și de colorat, puzzle-urile și jocurile de societate. Dacă știm că nu este suficient să le spunem doar categoria, punem limite clare și în ceea ce privește numărul de cadouri.

Un alt aspect important este legat de Moș Crăciun. Este necesar să discutăm cu copilul nostru și în funcție de credințele adultului în ceea ce îl privește pe Moș Crăciun. Poți să îi spui că acesta vine la bradul de acasă și la cel de la grădiniță, iar celelalte cadouri sunt primite de la bunici, nași, mătuși etc.

Despre Moș Crăciun și serbarea de la grădiniță

Serbările de la grădiniță aduc după sine o presiune imensă pe umerii copiilor. Acest lucru se întâmpla mai ales atunci când apar poeziile și cântecele pentru părinți și Moș. Cred ca ați văzut de multe ori copii voștri cu emoții (nerăbdare, fericire, frică) înainte de începerea unei serbări. Aceste emoții sunt adresate părinților și educatorilor care își doresc ca serbarea să iasă cea mai frumoasă.

Astfel, serbările frumoase vin și cu o mulțime de refulări emoționale din partea copiilor. Copiii vor trăi serbarea cu o altă emoția dacă vor primi aprecieri chiar dacă a spus jumătate de poezie sau niciun vers. Vor prinde încredere în ei dacă se vor simți conținuți și apreciați pentru cât au reușit ei să contribuie.

Grijile pe care părinții le duc pe umerii lor: perfecționismul.

Perfecționismul va avea drept urmare o suprasolicitare pe care adultul o va resimți atât fizic, cât și emoțional. Stabilirea unor așteptări realiste te poate ajuta, ca părinte, să nu-ți urci singur în spate un sac cu griji.

Câteva recomandări pentru stabilirea unor așteptări potrivite pentru sărbători:

  • Pe cine vreau eu să mulțumesc?
  • Câte feluri de mâncare sunt suficiente pentru mine și pentru familia mea?
  • Oare aștept mulțumiri de la familia extinsă (bunici, unchi, mătuși, nași)?
  • Contează ce spune familia de origine despre familia actuală sau este mai important să-mi respect regulile familiei mele?
  • Copilul meu vrea să mă enerveze/să-mi strice sărbătorile sau este un copil obosit?
  • Vreau să mă bucur de sărbători făcând totul o dată? Sau este în regulă pentru mine să le fac treptat?
  • Ce cadou mi-aș dori eu de sărbători?

Sărbătorile sunt despre timpul petrecut în familie.

Copii sunt observatorii direcți ai părinților, în orice context, Dacă vă știți prea preocupați de pregătirea mâncărurilor, copilul va ști când este nevoie să vă conectați și vă va cere asta prin diferite moduri. Unii copii pot cere direct: mami/ tati hai să ne jucăm. Alții vor transmite acest mesaj prin așa-zisele probleme de comportament precum țipete, distrugere de obiecte, refuzuri/opoziții în a face ceva. Activitățile împreună precum povestitul a ceea ce semnifică Crăciunul și jocurile de rol care pot  fi create cu această temă sunt o idee bună de conectare cu familia.

Întâlnirile cu cei dragi sunt binevenite, dar bucuria și fericirea se mențin atunci când părintele este odihnit și poate discuta și trasa limite sănătoase pentru bunăstarea familiei. Și atunci, sărbătorile pot fi despre sentimente, emoții și conectare.

Descarcă aplicația Parentool:

Sursa foto: Freepik.com

Împărtășește cu prietenii tăi

Autor

Descoperă cursul video
Cele mai frecvente boli ale copilăriei
cu dr. Alexandra Constantin, medic pediatru

Lasă un răspuns

Lasă un răspuns