Abia a început iarna din punct de vedere calendaristic, însă magazinele sunt împânzite de ceva vreme cu decorațiuni și cântece de Crăciun. Vin sărbătorile și, odată cu ele, presiunea de a face totul perfect. Sau măcar cât mai aproape de ceea ce face sau credem că face lumea din jur.
Din acest articol vei afla de unde vine presiunea de a trăi sărbătorile în oboseală, goană după cadouri ideale, mâncare multă și variată, curățenie impecabilă, păr proaspăt tuns și vopsit, mașină cosmetizată la marea artă, rude una și una vizitate până la ultima. Vei mai afla cum să iei o pauză pentru a privi spre ceea ce este important pentru tine și familia ta și cum să îți gestionezi așteptările față de tine și față de ceilalți.
De unde vine presiunea din jurul sărbătorilor?
Primele amintiri legate de sărbători sunt, de regulă, cele din copilăria mică. Copiii învață despre semnificația sărbătorilor, modalitatea de raportare la ele, obiceiuri și rutine de sărbătoare observând modelul părinților și prin exersare.
Dacă mama ta își sacrifica timpul și energia pentru a pregăti totul la marea artă, cel mai probabil ai învățat și tu că datoria femeii este să se sacrifice. Acest sacrificiu de sine însă, deși ridicat la rang de valoare, nu este decât un mecanism prin care căutăm acceptarea și iubirea celor din jur. De fapt, noi înșine suntem cei care ne iubim și acceptăm cel mai puțin.
De ce ne comparăm cu alți părinți (mai ales de sărbători)?
Comparațiile cu cei din jur au servit mereu drept barometru al evoluției personale prin prisma valorilor acceptate sau susținute de societate. Demult, persoanele școlite care călătoreau sau care aveau acces și la alte mijloace de informare decât majoritatea oamenilor erau cele care stabileau tendințele. Un comportament era considerat adecvat atunci când venea din partea cuiva „cu școală” sau cu situație materială bună.
În ziua de azi s-au cam pierdut reperele. Social media a devenit mediul în care ne validăm comportamentele, reacțiile și chiar valoarea individuală. Cu atât de multe informații despre viețile personale ale cunoscuților sau necunoscuților ajungem să ne pierdem direcția și valoarea percepută.
Uităm ușor ce ni se potrivește și încercăm să ieșim câștigători într-un concurs în care nici nu ne dăm seama când ne-am înscris. Astfel, căutăm să facem ca ceilalți pentru a fi acceptați de ei, omițând esențialul: nicio aprobare venită din exterior nu va conta pe termen lung atâta timp cât nu este însoțită de cea interioară.
Ce este important pentru familia ta (și de sărbători)?
În cele mai multe familii, mamele sunt cele care se ocupă de curățenie, mâncare și cumpărat cadouri. Tot ele își fac programări la saloanele de înfrumusețare, caută studiourile foto care să imortalizeze familia de sărbători și propun idei de activități care să ofere micuților vacanța de iarnă perfectă. În tot acest timp ele uită de fapt de propria persoană și își oferă puțin timp sau deloc pentru a-și împlini nevoile emoționale. A merge la coafor nu înseamnă neapărat prețuire de sine sau atenție la nevoi. Așadar, emoțiile plăcute cum ar fi recunoștința, bucuria și entuziasmul sărbătorilor sunt treptat înlocuite de frustrare sau chiar furie.
Este foarte probabil ca aceste emoții neplăcute să fie manifestate față de persoanele cele mai apropiate – soțul și copiii. Presiunea pe care o simte mama ajunge să fie resimțită de tată, alături de eventuala presiune organizatorică proprie.
Conștientizarea de către unul dintre parteneri sau de către amândoi a dinamicii care se creează de sărbători oferă oportunitatea de a o schimba. Schimbarea presupune exercițiu și s-ar putea să nu iasă de la început sau de fiecare dată. Orice pas, însă, într-o direcție mai sănătoasă are potențialul de a rescrie tipare vechi și nesănătoase. Până la urmă ne dorim să încercăm, nu să obținem un rezultat imediat. Deși ar fi frumos și simplu, nu-i așa?
Fiecare familie are valori și priorități diferite.
Dacă vă cunoașteți deja prioritățile și valorile, este suficient să verificați periodic. O puteți face la finalul zilei, la începutul săptămânii sau oricând vă permite timpul. Observați dacă acțiunile care vă solicită atenția și energia sunt aliniate cu ceea ce este important pentru voi înșivă și pentru familia voastră.
În cazul în care nu știți sau ați uitat pe parcurs ce e important pentru voi, acesta e un moment la fel de bun ca oricare altul de a afla. Copiii care știu deja să vorbească pot avea o contribuție semnificativă la a vă reaminti ce contează de sărbători.
Pentru a afla ce e important pentru familia voastră puteți să începeți prin a răspunde la întrebări precum:
- Care sunt cele mai plăcute amintiri din anul care se încheie?
- Când v-ați simțit cel mai aproape de partener(ă)?
- Când v-ați simțit conectat(ă) cu copiii?
- Care au fost momentele în care ați simțit că faceți parte dintr-o familie unită? Care a fost contribuția dumneavoastră la situațiile respective? Care au fost contribuțiile soțului sau copiilor?
Odată ce obțineți niște răspunsuri, observați care sunt valorile prezente în amintirile apărute. Ce valori se repetă?
Dacă în ultima perioadă bucuria ne-a izvorât din primirea sau oferirea de cadouri, înseamnă că ele sunt importante pentru noi. Aceste valori vor fi adăugate pe lista de priorități.
Se poate, însă, ca joaca împreună, drumețiile în natură, timpul petrecut în tihnă în sânul familiei restrânse sunt vedetele amintirilor. Atunci poate că cer ajutor la capitolele mai puțin importante în așa fel încât prioritatea să fie timpul împreună. Iar dacă ne conectăm mâncând, atunci poate vom găti împreună și solicităm ajutor din exterior pentru curățenie.
Cum să îți gestionezi așteptările față de tine și de ceilalți de sărbători?
Fiecare dintre noi are un loc între cer și pământ, loc pe care nu ni-l poate lua nimeni. Ceea ce facem în și din acest loc depinde doar de noi. Atunci când imaginea de sine este deficitară, avem tendința de a o corecta încercând să facem totul mai bine. Sau chiar perfect. Pe acest drum, însă, ne pierdem pe noi înșine. Uităm că a fi om înseamnă a fi imperfect. Cum ar fi să privești cu mai multă blândețe spre tine și spre cei dragi care caută o conexiune reală? Este paradoxal faptul că, pentru a fi acceptați, încercăm să ne ascundem vulnerabilitatea. Efortul de a părea altcineva decât suntem ne îndepărtează de cei din jur.
Perioada care urmează este despre iubire, prezență, recunoștință și despre a sărbători viața. Iar viața ta este doar a ta. Ai dreptul deplin de a o trăi aliniată cu valorile tale, nicidecum cu ale altora.
Dacă pozele de studio te fac fericită, bucură-te de tot ce presupune momentele petrecute în fața camerei alături de cei dragi. Dacă ești genul de persoană care fuge de cameră de câte ori are ocazia, iar machiajul și aranjatul sunt motive de stres și nopți nedormite, gândește-te de (minim) două ori dacă să faci asta aduce o reală valoare în viața ta.
Dacă îți place să gătești și testarea ultimelor rețete de dulciuri găsite online te aduce mai aproape de tine, de partea ta feminină, creativă sau de copilul care ai fost odată, fă asta și umple rafturile cu prăjituri! Și alții se vor bucura de rezultatul muncii tale. Însă dacă până și gândul că e nevoie să cauți rețete sau să cumperi ingrediente din magazine aglomerate îți face stomacul să se strângă, întreabă-te dacă meriți asta sau dacă există și alte soluții.
Cum ar fi ca acest an să fie cel în care tu și familia ta învățați împreună ce vi se potrivește și ce vă aduce bucurie de sărbători?
Închei acest articol cu o întrebare izvorâtă dintr-o povestioară mediatizată la un moment dat. Un copil își întreabă tatăl cât câștigă. Acesta se înfurie pe îndrăzneala micuțului. Află apoi că cel mic voia să strângă bani pentru a cumpăra o oră din timpul tatălui de care îi era atât de dor.
Ce preț are timpul cu copilul tău? Cum îți dorești să își amintească sărbătorile petrecute acasă?
Surse foto: Pexels.com; Unsplash.com & Freepik.com.