Somnul copiilor în vacanță: de ce trebuie să ții cont când schimbi mediul de somn

Una dintre cele mai întâlnite frământări ale părinților este, fără îndoială, somnul copiilor în vacanță. Indiferent că vorbim de vacanța de vară sau cea de iarnă, somnul copiilor rămâne una dintre provocările care aduce cu sine multe întrebări:

  • Ce mă fac cu somnul copilului meu?
  • Oare o să doarmă bine într-un loc nou?
  • Oare pot să fac vreun somn pe plajă/în plimbare?
  • Cum să fac să doarmă/adoarmă ca acasă?

Vei afla din acest articol ce trebuie să știi despre somnul copiilor în vacanță, cum diferă somnului unui bebeluș de cel al unui toddler, precum și câteva idei utile pentru a crea toate condițiile ca micuțul tău să se odihnească (mai) bine într-un mediu nou.

Somnul copiilor in vacanta de unde sa incepi parentool catalina herascu

Somnul copiilor în vacanță: de unde să începi?

Atunci când vorbim despre somn în vacanță cel mai important este să nu te stresezi,  chiar dacă sunt a clișeu. Este normal ca primele zile să fie mai dificile, pentru că  vorbim despre o adaptare la un nou mediu de somn. Și pentru tine, ca adult, e dificil atunci când schimbi patul. Ai nevoie de un timp să te obișnuiești, astfel că și copilul tău are nevoie de înțelegere din partea ta.

Nu e nimic în neregulă să-ți faci griji si să-ți pui toate aceste întrebări. Vrei să fii organizată pe toate planurile și un somn odihnitor al copilului tău în vacanță vor contribui la starea de bine și odihna de care aveți nevoie toți Când te  vei întoarce acasă, lucrurile se vor așeza și micuțul tău își va relua obiceiurile bune si sănătoase de somn.

Somnul copiilor în vacanță: bebeluși versus toddleri

Un bebeluș se va adapta mult mai ușor la plecări, pentru că nevoia de somn e mult mai mare și poate dormi și adormi mai ușor, indiferent de condiții.

Atunci când vorbim însă despre un toddler, somnul poate să devină o provocare, pentru că poate fi mai ușor stimulat de ce se află în jurul lui, de toată agitația din vacanță și de încântarea noilor activități. Însă, partea pozitivă este că abordarea somnului acum este diferită: poți discuta cu el, poate înțelege că urmează să vă odihniți și că e necesar să se odihnească, să poată avea energie și următoarea zi.

Doar e nevoie de o mai mare grijă din partea ta, să îți ajuți toddlerul cu o rutină mai lungă, pentru a face trecerea cât mai ușoară de la multă agitație la calm și relaxare înainte de somn.

Somnul copiilor in vacanta parentool catalina herascu

Rolul mediului de somn (și) în vacanță

Cu cât oferi copilului tău mediul cât mai familiar celui de acasă, cu atât va fi mai ușoară adaptarea la noul mediu de somn, cel din vacanță.

  • Dacă copilul tău doarme în pătuț acasă, solicită de la hotel înainte să ajungeți acolo un pătuț ( pliabil sau normal).
  • Ia cu tine de acasă cearceaful, pijamaua, jucăria de somn sau muselina preferată, toate nespălate. Da, ai citit bine:nespălate! Asta îl va ajuta pe copilul tău să fie mirosul cât mai familiar celui de acasă.
  • Dacă îi faci întuneric la somnurile de zi, ia cu tine folie de aluminiu și un burete de bucătărie – buretele umed aplică-l pe geam, apoi folia de aluminiu (care se va lipi etanș). Asta ar fi varianta low cost, însă merită investiția și în niște draperii portabile blackout pe care să le folosești în toate vacanțele.
  • Dacă folosești aparat de sunete albe îl poți aduce cu tine pentru a recrea familiaritatea pentru copilul tău.

Rutina de somn în vacanță

La fel ca și mediul de somn, și rutina este importantă chiar și în vacanță. În acest fel îți ajuți copilul să se adapteze mai ușor. Activitățile pe care le faci în rutina ajută să devină somnul previzibil si să accepte astfel, mai ușor, somnul.

Atunci când vorbim însă despre toddleri, poate fi destul de tentant să profitați de vacanță la maxim. Iar acest lucru poate însemna să sari peste somnul de prânz. Sau te duci cu ora de culcare de seară mai târziu. Este în regulă să faci asta, însă atenție totuși să nu depășești prea mult orele lui. Se va acumula oboseală și asta să rezulte în nopți mai dificile.

Ideal ar fi ca primul somn din vacanță să fie cel de noapte, pentru că atunci e nevoia de somn cea mai mare.

  • Încearcă să oferi o rutină de somn mai lungă în prima seară, cu cel puțin o oră înainte de somnul de noapte.
  • Împrietenește-l cu noul mediu de somn, lasă copilul să exploreze camera și pătuțul, să-i fie cât mai ușor să se adapteze. Lasă-l să se joace în pătuț câteva minute.
  • Ia cu tine de acasă cărticelele pe care le răsfoiți înainte de somn.
  • Începe procesul de adormire mai devreme pentru a evita supra-stimularea. Îl vei ajuta astfel cu o adaptare cât mai blândă la noul mediu de somn.

Somnul de zi și cel de noapte

Somnurile de zi sunt și ele importante pentru că dacă sunt scurte și neodihnitoare vor impacta somnul de noapte. Sigur că veți putea face excepții, e destul de dificil să faceți toate somnurile în camera de hotel. Ține cont, însă, de următoarele aspecte:

  • Dacă copilul tău încă are 2-3 somnuri pe zi, oferă-i primul și/sau al doilea somn al zilei în cameră. Un somn în mediul lui este un somn odihnitor. Acest lucru îl va ajuta să nu acumuleze oboseală versus un somn în mișcare, care poate să nu fie la fel de odihnitor.
  • Al treilea somn este în general un somn scurt (30-40 minute) și pe acesta îl puteți face liniștiți în plimbare.
  • Dacă copilul tău are doar un somn pe zi, care ar trebui să dureze măcar 1 oră 30 minute pentru a fi considerat odihnitor, recomandarea este să-l faceți în cameră. Dacă se adaptează ușor la un mediu extern (cărucior, marsupiu sau șezlong), îl puteți face i afară.
  • Atunci când somnurile de zi sunt scurte, îl poți ajuta cu un somn de noapte mai devreme (măcar somnul de noapte să fie unul bun și odihnitor) sau adaugă un extra somn de zi.

Somnul de noapte e cel mai important și ne dorim să fie odihnitor, de aceea recomandarea încearcă să nu depășiți prea mult ora obișnuită de somn. Supra-stimularea poate fi cauza principală unei nopți agitate și dificile.

În loc de concluzie

Îți dorești să faci tot ce e mai bine pentru copilul tău și câteva abateri de la rutina obișnuită de acasă pot să-ți aducă griji în plus. Este esențial, însă, să te bucuri de vacanță. Relaxează-te cu gândul că la întoarcerea acasă veți relua rutina și programul de somn.

Copilul tău se adaptează mai ușor decât crezi, așa că ai încredere în el și bucură-te cât mai mult de timpul frumos în familie. E vacanță și excepțiile sunt binevenite. Modificările în programul de somn și somnurile mai scurte sau agitate sunt normale, însă va fi din nou bine acasă.

Voi ce experiențe ați avut în vacanțe? Ce l-a ajutat pe copilul tău să doarmă mai bine?

Surse foto: Pexels.com, Shutterstock.com.

Împărtășește cu prietenii tăi

Autor

Descoperă cursul video
Cele mai frecvente boli ale copilăriei
cu dr. Alexandra Constantin, medic pediatru

Lasă un răspuns

Lasă un răspuns