Pregătirea copilului pentru grădiniță: importanța familiei în această călătorie a micului erou

Pregătirea copilului pentru grădiniță este una dintre cele mai copleșitoare perioade pentru părinți, mai ales dacă vă aflați la prima experiență de acest fel. Deși suntem tentați să credem că această pregătire începe mai degrabă în perioada de pre-acomodare și acomodare, în fapt aceasta începe cu mult timp înainte, acasă.

Vei afla din acest articol care sunt tipurile de separări prin care un copil trece înainte de a începe să meargă la grădiniță sau creșă, precum și felul în care acestea pot afecta acest proces. De asemenea, vei putea citi despre ce presupune pregătirea copilului pentru creșă sau grădiniță, precum și lucrurile pe care le puteți face împreună pentru a ușura acest proces. În acest fel tranziția de acasă spre grădiniță o să fie blândă și ușoară.

Pregătirea familiei și a copilului pentru grădiniță începe de acasă. 

Asta le spun prima dată părinților. Da, oficial, creșa sau grădinița începe la data X pentru copil. Dar tu, ca părinte, poți ajuta semnificativ în bine cu mult timp înainte ca cel mic să înceapă grădinița. Creșa și grădinița nu sunt primele locuri în care copilul se desparte de părinții săi.

Viața ar trebui să fie o serie continuă de pași către independența care este esențială pentru dezvoltarea copilului.

Maria Montessori

În foarte multe culturi separarea este privită ca ceva negativ. Dacă nu există separare, nu poți să formezi un nou atașament. Dacă nu ai oportunitatea să formezi un nou atașament, nu poți să te maturizezi. Gândiți-vă la naștere: dacă copilul nu se poate separa de mamă, copilul nu poate să se atașeze de lume.

Știm că separarea și atașamentul sunt ambele parte din ciclul vieții, dar fiecare desprindere va da ocazia unei noi experiențe și unui nou atașament.

Prin ce fel de separări trece copilul până ajunge să meargă prima dată la creșă sau grădiniță?

Poate nu te-ai gândit neapărat la pregătirea pentru grădiniță din acest punct de vedere, dar există mai multe separări preexistente acestui moment.

Primul moment de separare este nașterea: copilul nu mai poate să rămână în placentă, nu mai are nevoie de acel mediu așa că e nevoie să iasă din pântecul mamei, să iasă în lume și să se atașeze de exteriorul mamei.

Următorul moment de desprindere este atunci când copilul se poate îndepărta fizic de mamă: când începe să meargă de-a buşilea, să se târască. Dacă vrei ca el să creeze un bun atașament trebuie să avem în vedere mediul, îmbrăcămintea, siguranța lui.

Se creează un nou atașament cu mediu. Odată ce copilul se târăște, asta îl ajută în procesul de adaptare pentru că prin această mișcare el se poate adapta la mediul de care s–a atașat (orice e la îndemâna lui atunci). O bună separare și un bun atașament o să te ajute să devii cine ești și te va ajuta să obții experiență și succes.

Fiecare devine cine e prin experiențele pe care le are în mediu, iar aceste experiențe te creează pe tine, atât fizic cât și psihologic. Mediul poate să influențeze foarte mult partea fizică.

Alte separări semnificative pentru o persoană de-a lungul vieții: 

  • Mâncarea/Diversificarea
  • Mersul în picioare
  • Mersul pentru prima dată la grădiniţă, școală, facultate
  • Căsătoria este o separare și un atașament
  • Divorțul
  • Moartea

Cum se pot pregăti părinții pentru mersul copilului la grădiniță? 

În prezent, vârsta considerată a fi optimă pentru a începe un program educațional este diferită în multe țări și depinde de legile care permit părinților să stea acasă cu un copil.

De exemplu, legislația din România permite unuia dintre părinți să poată sta acasă cu copilul până la 2 ani, păstrând locul de muncă. Prin urmare, mulți părinți preferă să stea cu copilul acasă, vizitând mai târziu clasele de grădiniță.

Indiferent dacă ați ales o grădiniță de stat sau una privată, cred ca ceea ce face diferența și ceea ce ar trebui să determine alegerea finală este factorul uman. Cred cu tărie că omul sfințește locul.

Fiecare copil care începe creșa/grădinița trece prin același proces (interior) de adaptare, indiferent dacă este în sistemul de învățământ de stat sau privat (tradițional sau alternative). Iar acest lucruri se întâmplă indiferent dacă începe să fie dus la creșă la 1,6 ani sau grădiniță la 3-4 ani. Diferă doar ritmul.

Nu există acomodări identice.

De când sunt educatoare, nu am întâlnit două acomodări la fel. Nici două familii la fel. Fiecare copil este unic și are ritmul său de acomodare.

Procesul prin care copilul trece este același, unii se integrează mai repede, alții au o nevoie mai mult timp să se relaxeze în mersul la creșă/grădiniță.

Atât teoria învățată la cursul Montessori, cât și experiența practică de peste o sută de acomodări mi-au demonstrat că părinții sunt cei care pot ușura considerabil procesul de adaptare.

Priviți cu încredere acest proces și fiți alături de propriul copil. 

De multe ori, chiar dacă pare absurdă ideea, un părinte poate să îngreuneze acest proces. Am adunat 3 pași pe care orice părinte îi poate face pentru a transforma această adaptare într-una mai ușoară pentru copil:

1.Vorbește cu copilul tău. Anunță-l că o să meargă într-un loc nou care este special pentru copii numit grădiniță.

Vei merge într-un loc nou și frumos unde vor fi jucării dar și alți copii. Acolo este doamna educatoare care va avea grijă de tine. Am mare încredere în ea!

2. Comunică-i noul său program. Noi, ca adulți, știm cum arată o zi din viața noastră. Avem agenda planificată și ne putem organiza timpul și responsabilitățile. În schimb, un copil mic nu poate face toate aceste lucruri. El nu are noțiunea de timp. Așa că îl ajută să îi povestești exact ce se va întâmpla la grădiniță: cum arată ziua lui și ce activități va face. De asemenea, spune-i după ce moment important din ziua de grădiniță vei veni după el.

Copiii adoră predictibilitatea! Toate aceste lucruri povestite de către tine îi oferă siguranță, ordine și va recunoaște cele spuse de către părinți când va fi singur la grădiniță.

După ce iei micul dejun, te joci și ieși în curte afară cu colegii voi veni să te iau. Vom merge împreună spre casă. Întotdeauna vin să te iau de la grădiniță!

După ce iei prânzul/gustarea de după-amiază vin să te iau!

3. Vizitați împreună grădinița înainte. Puteți merge să vizitați clădirea. Observați și urmăriți copiii din curte sau din afara grădiniței. Povestiți cu el exact ceea ce observați. Faceți și alte plimbări pe drumul nou către creșă sau grădiniță.

Părinții merg la serviciu, iar copiii merg la grădiniță. Îndată ce termin munca, vin după tine să te iau de la grădiniță!
O să mergem să vizităm grădinița ta. Într-o altă zi vei merge și tu, te vei juca cu ceilalți copii, vei lua micul dejun dacă dorești.

Vei ieși afară în curte să te joci și apoi voi veni după tine! Ce vrei să facem prima dată după grădiniță?

Adaptarea treptată la grădiniță/creșă 

Dacă grădinița sau creșa vă permite, optează pentru o adaptare treptată la început. Adaptarea treptată la grădiniță înseamnă să nu lași copilul din prima zi pe toată durata programului. O adaptare sănătoasă și echilibrată a copilului în noul mediu începe cu expunerea treptată.

Educatoarea ar trebui să-ți fie aliată în acest proces. Ideal ar fi ca grădinița sau creșa să ofere o perioadă de acomodare în care părintele să fie disponibil pentru copil și să poată observa cât de ușor sau greu este pentru copil acest proces.

În loc de concluzie

Asigură-te că faci aceste lucruri recomandate în articol cu blândețe. Ajută-l să aibă această trecere blândă de la mediul familial la noua comunitate. Fiecare copil este diferit şi perioada de adaptare în grădiniţă poate varia, separarea de membrii familiei fiind pentru unii copii poate prima experienţă de viaţă în afara familiei. Procesul de adaptare cere timp, răbdare şi dăruire.

**

Dacă ești și tu în perioada în care te gândești la ce va însemna pregătirea copilului tău pentru grădiniță, sperăm că articolul Sabinei Voinea a fost o oază de încredere. Dacă ai întrebări pentru ea, descarcă aplicația Parentool și scrie-i ce te frământă. Experiența ei de lucru îndeaproape cu copiii te poate ajuta să faci mai ușor procesul de pregătire și adaptarea la grădiniță sau creșă pentru copilul tău. Dacă ai trecut deja prin acest proces, împărtășește cu noi experiența ta. 🙂

Sursa foto: Unsplash.com

Împărtășește cu prietenii tăi

Autor

Descoperă cursul video
Cele mai frecvente boli ale copilăriei
cu dr. Alexandra Constantin, medic pediatru

Lasă un răspuns

Lasă un răspuns