Prima vacanță cu bebe: siguranța copilului în mașină

Dacă una dintre cele mai mari temeri ale tale pentru prima vacanță în familie este siguranța copilului în mașină la drum lung, atunci ești în locul potrivit. Vei afla din acest articol cum să te asiguri că bebelușul este în siguranță în mașină. De asemenea, vei putea citi despre cum îl așezi în scoică sau în scaunul auto și cum pregătești mașina pentru călătorie. Prietenii noștri de la Academia Siguranței Auto ne-au răspuns la câteva întrebări pentru siguranța copilului în mașină care te vor ajuta nu numai în prima vacanță cu bebe.

Cum ne asigurăm că bebe este în siguranță?

Cel mai sigur loc pentru plasarea scaunului de mașină este bancheta din spate. Acesta trebuie să fie bine instalat și ancorat. Ține cont de faptul ca scaunul sau centura mașinii nu trebuie modificate pentru a le face să se potrivească împreună. Dacă obișnuiești să montezi scaunul în mașină, iar apoi să îl scoți și să-l remontezi în mașini diferite, asigură-te de fiecare dată dacă că scaunul este așezat corect.

Există două etape specifice în instalarea scaunului: așezarea scaunului și prinderea sa în baza și fixarea acestuia pe bancheta și/sau prinderea în centurile mașinii. Există scaune auto care pot fi ancorate inclusiv cu centura de tip Top Tether pentru mai multă siguranță.

Cum asezam copilul in scoica sau scaun auto siguranta copilului in masina parentool

Cum așezăm copilul în scoică sau scaun auto?

Înainte de a porni la drum, asigură-te că scaunul este instalat corect și că centurile sunt poziționate corespunzător. Nu îl îmbrăca pe micuț în haine groase, mai ales când afară este cald.

Un lucru foarte important de care trebuie să ții cont este să lași un spațiu de 1-2 cm între centuri și corpul micuțului. Deși poate părea că tensionarea excesivă a centurilor incomodează copilul, este important ca acestea sa fie bine poziționate pe umeri și în zona taliei.

Mai mult, tensionarea suficientă a centurilor influențează și poziția de somn a micuțului. Cu cât sunt suficient strânse cu atât copilul va avea o poziție mai favorabilă de somn. Dacă există un spațiu prea mare între centură și corpul copilului, siguranța sa este pusă în pericol, iar în cazul unui accident se pot produce leziuni grave.

De ce obiecte avem nevoie în călătoria cu mașina?

Prima călătorie pentru micuț poate fi, într-adevăr, provocatoare. Dar trebuie să știi că poate fi o experiență plăcută și deschizătoare de alte experiențe și mai bune în viitor. Sunt câteva elemente pe care le poți aduce cu tine astfel încât să simplifice călătoria voastră împreună:

    • Parasolare. Acestea se lipesc ușor pe geamurile mașinii cu ajutorul ventuzelor. Ideale pentru geamurile laterale, parasolarele mențin temperatura optimă în interiorul autoturismului. Sunt ușor de depozitat și creează umbra de care are nevoie cel mic, mai ales atunci când doarme.
    • Oglindă. Cu ajutorul oglinzii poți supraveghea micul pasager aflat pe banchetă, fără a-ți lua privirea de la drum și fără să-ți ajustezi oglinda retrovizoare în timpul călătoriei. Vei avea o vizibilitate maximă, oglinda de acest tip fiind special concepută pentru a reda o imagine clară și fără distorsionări. Se atașează simplu de tetiera mașinii și se poate folosi împreună cu orice scaun auto rear facing și în orice autoturism.
    • Tava pentru călătorii poate fi un alt accesoriu folositor pentru copil. Călătoriile lungi pot fi plictisitoare pentru micuț, de aceea este indicat să-l menții ocupat pe parcursul traseului. Cu ajutorul tăvii pentru călătorii cu mașina, poți să le pui la dispoziție tot felul de jocuri și jucării. Aceasta este ușor de instalat și depozitat și e potrivită pentru toate tipurile de scaune auto. O poți folosi și în vacanță ca suport pentru desenat. Majoritatea tăvilor sunt universale și se potrivesc cu toate tipurile de scaun auto.
    • Organizator pentru scaun pot face călătoriile mai distractive. Cu buzunare suplimentare pentru depozitare, organizatorul oferă un spațiu amplu pentru toate lucrurile de care ai nevoie. În plus, este simplu de atașat și demontat. Totodată, protejează tapițeria mașinii și ajută la păstrarea ordinii în mașină.

Cum pregătim mașina pentru călătorie?

O mașină supra-încălzită este un lucru inconfortabil pentru toată lumea, in special pentru copii. Se recomandă ca înainte să începi călătoria să pornești aerul condiționat și să deschizi geamurile, astfel încât aerul fierbinte să fie împins afară. După câteva minute, se pot ridica geamurile și se poate lăsa aerul condiționat să funcționeze pentru o temperatura optimă.

Înainte de a așeza copilul în scaunul/scoica auto, asigură-te că acele catarame metalice ale centurilor nu sunt încinse. Dacă obișnuiești să parchezi mașina afară este recomandat să păstrezi părțile metalice departe de lumina directă a soarelui (le poți acoperi cu un material textil).

Este indicat să faci o scurtă revizie a mașinii: roțile să fie umflate, să nu existe pierderi de ulei, sa faci plinul la mașină. Asigură-te că ștergătoarele funcționează corespunzător și ai lichid de parbriz.

Tips Tricks pentru siguranta copiluluiin masina

Tips & Tricks pentru siguranța copilului în mașină

    • Menține copilul hidrat. Asigură-te că ai suficiente lichide pentru a-l mențiune pe cel mic hidratat. Dacă este cazul, depozitează laptele matern sau laptele praf într-un loc rece.
    • Folosește o husă de vară. Cu cât este mai cald afară, cu atât sunt mai multe șanse ca cel mic să transpire în scaunul auto, lucru care poate fi inconfortabil pentru copil. De aceea, pentru confortul micuților este recomandată utilizarea unei huse de vară. Aceasta este special confecționată pentru fiecare tip de scaun (depinde de fiecare producător în parte). Se instalează pe scaun și asigură o circulație mai bună a aerului, fiind confecționate dintr-o proporție mare de bumbac.
    • Nu lăsa niciodată copilul singur în mașină! Chiar dacă trebuie să intri un minut într-un magazin să cumperi ceva sau să ieși să vorbești la telefon, iar bebelușul doarme, de exemplu, nu trebuie lăsat nesupravegheat în mașină. Temperatura corpului unui copil se încălzește mult mai repede decât temperatura corpului unui adult. Dacă este lăsat singur în mașină, chiar și pentru câteva minute, viața acestuia va fi în pericol.
    • Călătorește dimineața sau seara. Pentru a evita cea mai mare parte a căldurii este indicat să plecați la drumuri lungi fie dimineața, fie seara. Când copiii sunt mici, nu este recomandat să petreacă perioade lungi de timp în scoica/scaunul auto. Tocmai de aceea sunt recomandate pauzele scurte si dese.
    • Parchează la umbră. Încearcă să previi supraîncălzirea mașinii și lasă mașina într-o zonă umbrită când călătorești. Fie că alegi o parcare subterană, lângă copaci sau o parcare care nu se află sub razele directe ale soarelui, acest lucru va fi relevant pentru confortul vostru. Chiar dacă nu pare un lucru cu un impact, pe măsura ce temperaturile cresc, ajută enorm.
    • Alege haine potrivite. Optează pentru haine din materiale moi, naturale și confortabile. Bumbacul este alegerea ideală pentru călătoriile lungi și pentru pielea sensibilă a unui copil.

sa aveti drum bun impreuna siguranta copilului in masina parentool

Să aveți drum bun împreună!

Pe lângă cele recomandate, asigură-te că trebuie să protejezi capul micuțului de orice expunere directă la razele soarelui care intra prin geamul din față/lateral sau geamul din spate. În plus, este indicat să-l verifici constant pe cel mic pentru a te asigura că este în regulă.  Folosește cremă de protecție solară înainte de a pleca la drum.

Sunt nenumărate lucruri pe care le poți face pentru a te asigura de siguranța copilului în mașină. Nu te lăsa copleșită de această etapă din viața ta, vei vedea că în curând totul va veni firesc. Poate cel mai important este să ai o atitudine precaută și să conștientizezi felul în care va percepe micuțul tău primele sale drumuri lungi cu mașina. Va fi din ce în ce mai distractiv, vei vedea! 🙂

Informațiile pentru acest material au fost furnizate de IOSH Ioana Gudea.

Împărtășește cu prietenii tăi

Autor

Descoperă cursul video
Cele mai frecvente boli ale copilăriei
cu dr. Alexandra Constantin, medic pediatru

Lasă un răspuns

Lasă un răspuns