Monica Sânpălean, specialist Parentool: Când vine vorba de nutriția copilului, nu sațietatea este obiectivul, ci relația cu mâncarea. 

Monica Sânpălean este nutriționist-dietetician. Este absolventă de a Facultății de Nutriție și Dietetică, precum și a masterului în nutriție clinică și comunitară la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș. De când era mică avea o pasiune pentru tot ce înseamnă mâncare și de a fi de ajutor altora. Este mama lui Gianluca (1 an și 10 luni).

Am povestit cu Monica despre cum a ajuns să profeseze în domeniu, cum i-a schimbat viața de mamă percepția asupra meseriei, precum și despre cât de important este să ceri ajutor specializat atunci când este cazul.

Început de poveste.

Monica a ales specializarea de nutriție pentru că suna bine, iar în liceu diriginta ei i-a spus că i s-ar potrivit mănușă.

Tendința mea, încă din școală generală, a fost să fug de fizică și de chimie. La liceu am dat admitere la filologie și am intrat prima sub linie. Prin urmare, am ajuns la bio-chimie. Am spus că nu vreau să am de-a face cu chimia sau fizica, așa că am dat admitere la psihologie. Long story short, am ajuns la nutriție.

La facultate am plâns primele  luni pentru că mi se părea foarte greu. Dar tata mi-a spus că merită să îi mai dau o șansă, așa am terminat facultatea și masteratul cu note mari. Așa a ajuns să îmi placă enorm și iată-mă aici cu aproape 10 ani de activitate deja. Niciodată nu o să pot să îi mulțumesc că a văzut ceva în mine ce eu nu vedeam la vremea respectivă. 

Viața de mamă i-a schimbat perspectiva asupra meseriei în practică.

În ceea ce privește alimentația copilului meu, am pus în aplicare doar 50% din ce știam teoretic.  La început a fost și presiunea aceasta de copil de nutriționist. Cum să nu mănânce de toate? Când am devenit mai relaxată, totul a decurs mult mai lin.  

Dar a fost ceva ce m-a încărcat foarte tare la început. Toți cei care aud că ești nutriționist și ai un copil fac presupuneri…  că sigur mănâncă de toate, că nu va pune gura pe zahăr până la 3 ani. Și, în principiu, că mănâncă tot ce îi dai și tot ce îi dai este sănătos.

Am scăpat de această presiune când am realizat că este un copil cu propria personalitate, preferințe alimentare și nevoi. Iar presiunea pe care o simțeam eu,o simțea implicit și el, iar mesele nu au fost deloc distractive.

Monica Sânpălean și Parentool

Monica Sânpălean s-a alăturat proiectului Parentool din dorința de a da mai departe cunoștințele ei către părinți.

În ceea ce privește alimentația, rolul nostru ca părinți este să îi ajutăm să se împrietenească cu mâncarea, să înțeleagă rolul ei și să nu o perceapă ca pe o recompensă. Cum facem asta? Relaxat, adaptat după copil și prin exemplul personal. 

Iar dacă acum vă gândiți „de trei zile gătesc diversificat și noi mâncăm, dar copilul tot paste goale sau pâine mănâncă”, vă spun în calitate de specialist că este și asta o etapă și e în regulă. 🙂

În aplicație, consiliază părinții despre alimentația potrivită în diferite afecțiuni, supraponderabilitate sau obezitate, precum și despre anorexie și atingerea unei greutăți optime.

În cabinet lucrez mult cu copiii cu probleme de greutate. Aici există o tendință în rândul părinților de a-și supune copilașii la diete restrictive. De exemplu, vor să elimine pâinea sau carbohidrații din alimentația lor, pentru că din păcate informațiile eronate în acest domeniu al nutriției primează, iar specialiștii cu studii mai serioase există de puțin timp. 

Descarcă aplicația Parentool:

Părinții de azi și părinții de ieri

Monica se consideră norocoasă că are parte de părinți minunați care au avut o copilărie grea, din care a lipsit comunicarea părinte copil cu desăvârșire.

Se vedea că pentru ei comunicarea cu noi nu a fost ceva ce să vină natural, noroc că eu eram genul de copil care povestea vrute și nevrute cu ei și s-au adaptat. Dincolo de traumele lor personale, am simțit mereu iubire și înțelegere din partea lor. Mi s-a părut un efort imens să ceri iertare copilului tău când ai greșit, chiar dacă tu nu ai avut parte de asta. 

În timp, și-a dat seama că accesul la informație și la psihoterapie ne oferă un mare plus, dacă știm de unde să ne informăm și să învățăm de la oamenii potriviți.

Citind, eu am ajuns să înțeleg foarte multe din comportamentul bunicilor și părinților mei, iar asta m-a ajutat să fiu mama care sunt. Da, o mamă care mai greșește, dar care își dorește să fie mai bună și încearcă să își înțeleagă reacțiile și de unde provin ele. E greu acest rol de părinte, dar acum există mai mult ajutor specializat și asta e minunat. 

Cred că viața oricărui părinte ar fi mai ușoară dacă nu s-ar compara cu alți părinți, dacă nu și-ar compara copiii între ei și dacă nu ar mai exista sfaturile nesolicitate. De la cum naști, dacă alăptezi sau nu, cum faci diversificare, când renunță la scutec, când începe să vorbească, la ce grădiniță îl dai. Totul este de-a dreptul copleșitor atunci când toată lumea te interoghează sau îți dă sfaturi pe care nu le ceri. 

Ce facem cu burnoutul parental?

Monica Sânpălean consideră că este foarte important ca părinții să caute informații avizate și să apeleze la medici și specialiști.

Când ești prima dată părinte, toate sfaturile primite din jur pot fi copleșitoare. Te pot face să te îndoiești de acțiunile tale când, de fapt, ești cel mai bun părinte pentru puiul tău.  E important să înțelegem că teoria și practica sunt două lucruri distincte. 

Pe partea de nutriție este nevoie să ne adaptăm după copil și după obiceiurile alimentare ale familiei, nu să impunem ceea ce știm în teorie. Dacă sunteți la început de diversificare, nu uitați că în primul an de viață laptele rămâne aliment de bază. Cei mici trebuie să facă cunoștință cu texturi, culori și gusturi. Nu sațietatea este obiectivul, ci o relație bună cu mâncarea. 

Generația Parentool

Monica Sânpălean crede că generația copiilor care beneficiază de sprijin specializat va fi una mai sigură pe propriile acțiuni, mai relaxată și mult mai deschisă către a cere ajutor.

Suntem recunoscători pentru expertiza Monicăi în echipa de specialiști Parentool. Avem nevoie, ca părinți, să înțelegem rolul nutriției în dezvoltarea unui copil, fără presiunea de-a face totul perfect. O poți descoperi pe Monica pe blogul Parentool, precum și pe pagina sa de Facebook și pe contul de Instagram. Dacă ai întrebări în legătură cu domeniul ei de expertiză, descarcă aplicația Parentool și scrie-i preocupările tale.

Descarcă aplicația Parentool:

foto: arhiva personală Monica Sânpălean

Împărtășește cu prietenii tăi

Autor

Descoperă cursul video
Cele mai frecvente boli ale copilăriei
cu dr. Alexandra Constantin, medic pediatru

Lasă un răspuns

Lasă un răspuns