Maria Lupu, specialist Parentool: Simt că am devenit un medic mai bun de când sunt mamă.

Maria Lupu este medic rezident neurolog pediatru și asistent universar. A ales neurologia dintr-o senzația de uimire față de creierul uman. Viața ei s-a schimbat radical de când a devenit mamă și a simțit nevoia să explice cât mai multe lucruri care țin de specializarea sa.

Am povestit cu Maria despre pasiunea ei pentru neurologie și fascinația față de creierul uman, despre colaborarea cu aplicația Parentool, precum și despre felul în care s-a schimbat viața ei de specialist de când a devenit mamă.

Început de poveste.

Maria Lupu a absolvit Facultatea de Medicină la Cluj în 2017 și face parte din echipa de neurologie pediatrică de la Spitalul Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu. De asemenea, este în anul 3 de doctorat în cadrul UMF Carol Davila din București.

Eram prin școala generală când m-am gândit că aș vrea să mă fac doctor, chiar dacă nu știam exact ce presupune. În schimb, neurologia a fost o alegere mai calculată. În facultate am intrat gândindu-mă la psihiatrie, dar când am ajuns în anul 5 neurologia mi-a părut o specialitate mai palpabilă. Mi se pare fascinantă pentru că impune o adevărată muncă de detectiv. Și este mai potrivită felului meu de a gândi și de a fi. Iar neurologia de copii aduce plusul extraordinar de interesant al dezvoltării creierului, neuroplasticității și expresiei în exterior a acesteia.

Maria spune că este o meserie care aduce multe satisfacții, în care creezi legături cu pacienții pe termen lung.

Prin ceea ce fac pot lăsa un impact pozitiv într-o mulțime de vieți. În același timp, însă, te poate surmena și consuma emoțional. Mai ales de când am devenit mamă, nivelul de empatie pe care îl am față de părinți este mult mai mare. Modul în care interacționez cu copiii s-a modificat, felul în care văd legătura părinte-copil și impactul decisiv pe care o are aceasta asupra copilului, sfaturile pe care le dau, aplicabilitatea practică a lor. Sunt un medic mai bun de când am devenit mamă.

Maria Lupu și Parentool

De când a devenit părinte, Maria a văzut lipsa de informare, miturile și nebuloasa în care trăiesc părinții. Astfel, a decis să explice cât mai multe lucruri care țin de specializarea ei.

Mi-am dorit să ajut oamenii și dincolo de ușile spitalului prin intermediul social media, respectiv al contului meu de Instagram Neuro_ped. Am căutat să ofer o mână de ajutor părinților în căutare de informații corecte, bazate pe studii. Împart cu ei din lucrurile pe care le știu, învăț, cercetez și în egală măsură le experimentez și descopăr pe propria-mi piele împreună cu băiețelul meu.

În acest context, Maria a avut primul contact cu Petruța Țuligă, fondatoarea Parentool, și a început acest parteneriat.

Cred că e visul oricărui părinte să aibă o sursă de încredere la care să poată apela din start, fără să mai treacă prin zeci de site-uri, comentarii, grupuri de părinți și informații pe care nu știi în ce măsură te poți baza. Așa că m-am alăturat, fără ezitare.

În aplicație, consiliază părinții despre dezvoltarea copilului pe etape de vârstă, despre dezvoltarea creierului copilului, precum și despre cum poți stimula adecvat un bebeluș sau un copil. De asemenea, îi poți scrie, printre altele, și despre ce înseamnă normal și când este cazul să te îngrijorezi în legătură cu diverse întârzieri în dezvoltare.

Descarcă aplicația Parentool:

Părinții de azi și părinții de ieri

Maria Lupu crede că propria copilărie ne impactează definitoriu. Din păcate, cei mai mulți dintre noi petrecem mult timp vindecându-ne de acea perioadă, dacă ajungem să conștientizăm această nevoie.

De multe ori, avem tendința de a repeta cu propriul copil același mod de interacțiune. Realitatea e, că fie că ne place sau nu, copiii scot din noi toate lucrurile adânc îngropate. Și pe cele bune și pe cele rele, iar de acolo munca la sine e la fel de multă ca și cea de a-ți crește propriul copil.

Cred că părinții din ziua de astăzi sunt mai conștienți de impactul acțiunilor lor. Sunt mai conștienți că modul în care aleg să își crească puii poate reprezenta un bagaj minunat de amintiri plăcute, abilități și resurse sau unul care trebuie vindecat, modificat cu multă muncă.

De asemenea, sunt părinți care caută, vor să știe, sunt curioși și își asupra rolul de părinte calculat, responsabil, nu ca ceva firesc care pur și simplu se întâmplă. În contextul acesta, cred că poate apărea multă presiune și anxietate care să le afecteze viața de zi cu zi.

Astfel apar mai multe tipologii de părinți: unii care se îngrijorează din orice mic detaliu, alții care decid că toate astea sunt prostii și că pe vremuri era bine când copiii creșteau oricum și ieșeau bine. Și mai sunt părinții care reușesc să găsească o cale de mijloc.

Ce facem cu burnoutul parental?

Maria ne-a povestit că a avut un început greu ca mamă, iar în primele patru luni a fost într-un burnout parental. Privind înapoi crede că multe lucruri ar fi ajutat-o să treacă mai lin prin perioada asta:

  • să conștientizezi dinainte să se nască puiul că viața ta va fi iremediabil schimbată și nu mereu în bine, dar în același timp bebelușul nu va fi mereu la fel de vulnerabil și dependent de tine;
  • să accepți orice formă de ajutor, pentru orice perioadă, de oriunde vine ea;
  • să nu te sacrifici inutil, să nu îți pui mereu mantia de super-eroină fiindcă nimeni nu îți ridică statuie;
  • să elimini sursele de presiune (grupuri de mămici, rude toxice), să pui limite (poți exersa din timpul sarcinii);
  • să îți dai voie din când în când să ai frânturi din viața de dinainte și să faci lucruri care să te bucure, puiul tău e în siguranță și cu alte persoane.

Generația Parentool

Maria Lupu crede că aplicația Parentool poate aduce un mare plus în viețile părinților.

Să ai informațiile de care ai nevoie din surse verificate într-un singur loc, să ai specialiști care te pot liniști și îți pot răspunde la mai toate nedumeririle fără să îți părăsești casa, reprezintă un mare ajutor pentru părinți. În plus, articolele îți pot deschide ochii, pot crea noi perspective și răspunde la întrebări pe care nu ai știut să ți le pui. Așa că va fi un pic mai ușor să fii părinte, dar realitatea e că adevărații norocoșii sunt, de fapt, copiii. Și ce bine e să fie așa!

Sunt bucuroși că o avem pe Maria în echipa de specialiști Parentool. Credem că împreună putem să înțelegem și să învățăm despre cât este fascinant creierul unui copil și să-i fim un ghid bun în dezvoltarea acestuia. Poți să o descoperi pe Maria pe blogul nostru și pe Instagram. Dacă ai întrebări pentru ea, descarcă aplicația Parentool și scrie-i ce te frământă.

Descarcă aplicația Parentool:

Împărtășește cu prietenii tăi

Autor

Descoperă cursul video
Cele mai frecvente boli ale copilăriei
cu dr. Alexandra Constantin, medic pediatru

Lasă un răspuns

Lasă un răspuns