Anca Peștean este psiholog clinician și psihoterapeut atestat de Colegiul Psihologilor din România. A studiat psihologia în cadrul Facultății din Cluj-Napoca, iar în timpul masteratului a început să aprofundeze cunoștințele teoretice și să le completeze prin unele practice. În prezent, se formează în experimentare somatică. Este educator parental certificat în Cercul Siguranței.
Am povestit cu Anca despre cum și-a urmat pasiunea, despre colaborarea cu aplicația Parentool, precum și despre felul în care experiențele personale din copilărie pot influența stilul nostru de a fi părinți.
Început de poveste.
Anca Peștean a început să viseze să fie psiholog în jurul vârstei de 16 ani. Atunci, însă, era o profesie către care nu exista deschidere, așa că a fost încurajată să-și aleagă alt domeniu. A studiat contabilitatea, iar apoi un masterat de Small Business. Abia în jurul vârstei de 25 de ani a reînceput să cocheteze cu ideea de a studia ceva ce îi plăcea cu adevărat.
Am fost încurajată de mama să iau această decizie. Motivația mea nu a fost niciodată una originală: îmi doream mult să mă înțeleg mai bine pe mine pentru ca apoi să pot să îi ajut pe alții.
În prezent sunt suficient de norocoasă încât să înțeleg că indiferent câtă experiență acumulez în cabinet și cât citesc, voi putea să îi însoțesc în profunzime pe cei cu care lucrez doar în măsura în care fac asta eu însămi.
Așadar învăț, mă formez ca om și ca terapeut, mă motivează munca mea cu mine însămi care îmi dă energie și stabilitate pentru a lucra cu ceilalți. Mă umplu de admirație și recunoștință de fiecare dată când am privilegiul de a fi martora revenirii clienților mei la ei înșiși.
Anca Peștean și Parentool
Anca a studiat mult modul în care experiențele timpurii afectează raportarea la sine, la viață și la cei din jur la vârsta adultă. De altfel, cunoștințele dobândite la studii, precum și terapia personală, au ajutat-o să înțeleagă mai bine modul în care nevoile neîmplinite în copilărie ajung să afecteze adultul. Tocmai de aceea a decis să sprijine părinții în drumul lor către relații sănătoase cu copiii.
În aplicație, consiliază părinții despre nevoile emoționale ale copiilor, dificultăți în gestionarea emoțiilor copiilor și părinților. De asemenea, îi poți scrie și despre dificultățile relaționale și setarea limitelor sănătoase în relații cu copilul, partenerul și părinții.
Parentool a sosit în viața mea ca o gură de aer proaspăt care promite să promoveze în lume unele din principiile și valorile mele. Cred în potențialul acestei aplicații de a aduce relațiile dintre părinți și copii într-o zonă mai sănătoasă, mai împlinitoare.
Părinții de azi și părinții de ieri
În zilele noastre, accesul la informație este mult mai ușor, adesea prea ușor dacă luăm în considerare riscul de a ne simți copleșiți. Anca observă faptul că părinții de azi fiind deschiși spre terapie sau cărți de self-help, își conștientizează mai ușor vulnerabilitățile și sunt mai dornici să le flexibilizeze.
Ca părinți, dăm mai departe ceea ce nu este conștientizat și vindecat în noi înșine.
Poți să-ți iubești copilul din tot sufletul și totuși să nu îi poți oferi ce are nevoie cu adevărat. Acest lucru se poate întâmpla tocmai din cauza propriilor vulnerabilități pe care le porți în tine de când erai copil.
Acesta nu e un motiv de critică, ci de conștientizare a faptului că în fiecare moment și în fiecare relație pot să ofer maxim cât există în mine, atât plăcut cât și neplăcut. Așadar, dacă mă accept pe mine însămi, voi oferi acceptare; dacă simt frică, voi oferi nesiguranță.
Dacă în mine există foarte multă tristețe, voi crea un mediu trist și apăsător sau unul incongruent dacă încerc să ascund ceea ce simt. Părinții care întâmpină provocări în acest rol nu sunt nicidecum oameni răi, ci sunt oameni normali, care au suferit și care nu au știut cum să-și vindece propriile dureri.
Cred că experiența de a fi părinte e valoroasă mai ales prin oportunitatea pe care o oferă de a vindeca propriile răni și de a crește. Partea mai puțin plăcută este că acest proces vine cu disconfort.
Părinți în terapie
Anca spune că există acei părinți care vor să facă totul corect pentru a evita să-și traumatizeze copiii. Ei caută rețetele perfecte pe care să le aplice în relația cu copiii, fiind mai puțin dispuși să se uite în interior, unde este durerea, de fapt.
Este în regulă să nu fim cu toții la fel de pregătiți în absolut fiecare moment al vieții noastre să privim spre noi. Este absolut necesar să se coacă motivația de a ne îmbarca pe acest drum.
Însă ceea ce le transmit acestor părinți este că nu există acele rețete universal valabile pentru toți copiii. Există anumite nevoi la care pot fi atenți și există relația de încredere care odată creată devine o bază pentru creșterea armonioasă a copilului. Însă aceste idei rămân doar niște concepte în lipsa interesului față de propriile limitări.
Mai există și părinții care vin la terapie pentru a învăța să se uite la ei înșiși, pentru a învăța să facă lucrurile diferit în relațiile cu partenerul, cu proprii părinți și cu copiii. Este incredibilă transformarea acestor părinți motivați să facă ce este necesar pentru a-și susține copiii în cel mai adecvat mod.
Ce facem cu burnoutul parental?
Anca afirmă că, din păcate, lucrurile sunt pe cât de clare pe atât de dificil de implementat în societatea în care trăim.
Cu cât ești mai bine cu tine, cu atât vei fi mai bine în relații cu prietenii, cu partenerul, cu copiii. Acest burnout apare după perioade lungi în care ne golim butoiul cu resurse fără să punem nimic la loc.
Cu cât mamele învață mai devreme, de preferat chiar înainte să rămână însărcinate, să-și petreacă timp de calitate făcând activități plăcute, cu atât mai prezente vor fi cu copiii. E valabil și pentru tați.
Grija de sine se învață. Dacă vreau să devin părinte e important să știu ce vreau, cum să cer ceea ce vreau cu respect față de celălalt, ce îmi place și cum să obțin ceea ce îmi place cu respect față de celălalt. Restul e doar practică, încercări, greșeli, reparări și replieri.
Generația Parentool
Vreau să cred că acești copii vor avea ocazia să fie autentici în relație cu sine și cu cei din jur, vor ști cum să-și gestioneze emoțiile și să pună limite sănătoase în relații. Cred că vor învăța cum să își urmeze interesele, iar în felul acesta își vor putea clădi o viață cât mai aproape de valorile și visele personale.
Anca aduce multă valoare echipei Parentool. Împreună contribuim la conștientizarea felului în care propria copilărie influențează experiențele noastre ca părinți. Și învățăm să dăm mai departe tot ce e mai bun în noi. Poți să o descoperi pe Anca pe blogul nostru și pe Facebook. Dacă ai întrebări pentru ea, descarcă aplicația Parentool și scrie-i ce te frământă.
Tu cât de mult crezi că ai vindecat experiențele tale din copilărie? Cum acestea ți-au influențat rolul tău de părinte?