Există vindecare pentru copilul interior?

Dacă te afli aici, e foarte probabil că o parte din tine este deja conștientă de existența copilului interior și ai început să cauți căi de vindecare. Dacă ai ajuns aici din curiozitate, probabil că te întrebi cine este acest copil, de ce ar avea nevoie de vindecare și ce e cu ideea asta ciudată că am avea un mic personaj înăuntrul nostru.

Pentru moment, te invit la un scurt exercițiu pe care îl poți face chiar acum:

Așează-ți, te rog, o mână în dreptul inimii tale și cealaltă pe stomac… Respiră natural, în ritmul tău, și rămâi acolo 40-60 de secunde. Simte-te pe tine.

Ce ai simțit?

Partea conștientă din tine poate să observe acolo în interior un întreg univers. Acolo sunt toate experiențele și trăirile din viața ta de până acum. Acolo sunt visele împlinite, visele frânte. Acolo sunt toate crezurile tale despre tine, despre oameni si despre lumea întreagă.Dacă copilul tău interior e vindecat ori în curs de vindecare, e posibil să simți emoții de bucurie și încântare, iar copilul (persoana ta lăuntrică/sinele tău) va apărea imediat. Partea conștientă din tine simte o conexiune emoționantă cu tot ce este înăuntrul tău: trăiri, dorințe, amintiri frumoase, amintiri dureroase, proiecte sufletești în lucru, nedreptăți pe care le-ai iertat, planuri pe care le-ai refăcut etc.

Dacă copilul tău interior nu este încă vindecat, e posibil ca în aceste secunde să fi simțit agitație, anxietate, dureri prin corp sau chiar nimic, ca și cum ai fi amorțit.

Orice ai experimentat în timpul acestui exercițiu este în regulă. Fii blând/ă cu tine deoarece orice fază în care te afli acum are sens raportat la povestea ta de viață. Însă fii sigur/ă că în oricare din descrieri te-ai regăsit, există vindecare pentru copilul interior din fiecare din noi!

Cum ne-a fost rănit copilul din noi?

De când apărem pe lume, fiecare dintre noi căutăm să ne satisfacem două nevoi fundamentale: nevoia de atașament și nevoia de autenticitate. Simțim o dorință puternică de a le arăta părinților noștri totul despre noi (ce știm, ce ne place, ce ne dorim, ce ne imaginăm etc.)., ne așteptăm ca aceștia să se bucure cu noi și de noi.

Pentru că niciodată nu ne vom permite să pierdem conexiunea cu ei, alegem automat să ne sacrificăm autenticitatea ori de câte ori ei nu pot accepta părți din noi. Suntem dispuși să ne schimbăm, să ne camuflăm, să ne anulăm, însă nu ne putem permite să pierdem conexiunea cu cei de care depinde siguranța și viața noastră.

Încă din primul an de viață, un copil înțelege că părinții săi au niște limite psihologice și începe instinctiv să manifeste doar acele părți din sine care pot fi bine primite de aceștia. Fiecare ocazie în care copilul nu poate fi autentic ori este pedepsit/abandonat pentru autenticitatea sa, creează câte-o rană dureroasă.

Iată câteva exemple pentru situațiile în care  ai fost:

  • respins/ă (Nu mai vreau sa-ți văd fața asta, ai înțeles? Că o să-ți dau eu una ca să ai de ce să plângi!)
  • criticat/ă (Mai bine ai face ceva util decât să mâzgălești toată ziua pe foile alea, vrei să fii muritor de foame?)
  • invalidat/ă (Tu trebuie să fii fericit/ă! Ești copil, nu ai nici un motiv sa fii supărat)
  • umilit/ă (Să-ți fie rușine! Încetează cu toate dramele astea!)
  • abandonat/ă (Acum te duci în camera ta! Să stai acolo până îți dai seama ce ai făcut!, Treaba ta, fă ce vrei dar eu nu te susțin în prostia asta!),
  • neglijat/ă, trădat/ă ori ignorat/ă cu desăvârșire,

Fiecare dintre aceste situații provoacă durere, îndoială de sine, sentimentul că nu ai nici o valoare, convingerea că ceva e profund greșit la tine și teama de a te lasă văzut de alții așa cum ești. Dacă majoritatea momentelor de acest fel nu au fost urmate de reparări, ai rămas cu răni adânci pe care încă le poartă copilul tău interior.

in ce consta procesul de vindecare pentru copilul interior ligia suciu parentool

În ce constă procesul de vindecare pentru copilul interior?

Vestea bună este că toate părțile din noi pe care am fost nevoiți să le ascundem pentru a nu ne pierde relația cu părinții, rămân doar bine ascunse. Acestea nu se pierd pentru totdeauna. Există mai multe căi prin care și tu poți redobândi un sentiment de siguranță interioară și prin care poți deveni întreg/întreagă din nou.

E foarte interesant că însăși etimologia cuvântului vindecare (lat. curare) transmite ideea de a redeveni întreg. Da, și tu ai șansa de a te reîntregi oferind copilului tău interior noi șanse de a se lăsa văzut și de a primi încântarea și recunoașterea după care tânjește de atât de mult timp.

Datorită neuroplasticității (Bergland, 2017) știm sigur că există un potențial de schimbare. Creierul nostru poate crea noi circuite pe măsură ce ne schimbăm tiparele de comportament și modul în care gândim despre noi.

Ritmul vindecării depinde și de cât de puternică este înstrăinarea de aceste părți din tine. 

  • Poate că ai fost nevoit/ă să te îndepărtezi extrem de mult de sinele tău pentru a face față și acum nu crezi ca s-ar mai putea repara ceva pentru că ai impresia că nu mai știi cine ești.
  • Poate că deși le-ai arătat părinților tăi ce au vrut/putut să vadă, tu ai știut mereu în sinea ta cine ești și cum vrei să fii; poate că ți-ai creat multe vise în care toate lucrurile erau așa cum îți doreai tu.
  • Poate că ai luptat mult să îi convingi că meriți să fii tratat/ă altfel și în prezent încă faci eforturi supraomenești pentru a demonstra că ești o persoană demnă de a fi văzută, respectată și prețuită însă toate acestea te-au adus la epuizare.
  • Poate că te-ai izolat și te-ai închis în tine pentru că ți-ai pierdut încrederea că rămânând aproape de cei dragi poți să te simți în siguranță.

Vindecarea copilului interior începe atunci când hotărăști să-l observi și să-l descoperi.

Acordă timp acestui proces și ia-ți angajamentul să oferi spațiu, acceptare și compasiune trăirilor care vor veni la suprafață. Dacă ai trăit mult timp deconectat de copilul tău interior, inițial poți fi copleșit/ă de intensitatea emoțiilor pe care le vei simți.

Copilul tău interior are atât de multe experiențe pe care abia așteaptă să ți le arate pentru ca să le organizezi cu maturitatea și cu resursele de adult pe care le ai acum.  

În cazul în care ai suferit traume de dezvoltare, abuzuri de orice fel ori forme de neglijare severă, cere ajutorul unui psihoterapeut pentru vindecarea copilului tău interior. În astfel de situații, este nevoie să fii însoțit/ă de un terapeut pentru că trăirile care ies la suprafață pot fi mult prea puternice pentru a le conține în singurătate.

Vindecarea copilului interior înseamnă să vezi cu claritate toate părțile sănătoase din tine. 

În fiecare zi din viața ta ai făcut tot ce ai putut mai bine pentru a crește, pentru a te dezvolta și pentru a face față dificultăților. Reflectează la toate deciziile bune pe care le-ai luat, la momentele în care ai manifestat curajul de a fi tu însuți/însăți.

Gândește-te la relațiile pline de sens pe care le-ai menținut de-a lungul timpului, la visele la care nu ai renunțat, la părțile din tine pe care nu le-ai anulat oricât de greu a fost. Toate acestea reprezintă resursele tale prețioase! În aceste momente copilul interior este prezent și entuziasmat pentru că autenticitatea este o parte a copilului tău interior.

Vindecarea are loc atunci când admiți că unele părți au fost rănite și când începi să vezi care sunt acestea. 

Când începi să te observi cu mai multă atenție realizezi că în unele situații se produce un click interior și începi să te comporți ca un copil. Poate că nu ai curajul să spui ce crezi, să ceri ce ai nevoie sau să faci ce îți dorești.

Identifică cât mai multe astfel de situații și încearcă să înțelegi care e legătura între cum te simți în prezent și anumite situații dureroase pe care le-ai trăit când erai doar un copil. Fă loc poveștii tale de viață, nu pentru a te victimiza ci pentru a admite că unele lucruri pe care le-ai trăit au fost mult prea grele de dus pentru un copil, iar poverile lasă urme.

Vindecarea înseamnă să urmărești cu atenție felul în care vorbești și în care gândești despre tine. Înseamnă să schimbi cu blândețe maniera aspră de a te trata. 

Dacă observi că ai obiceiul să vorbești cu tine și despre tine mai urât decât vorbești cu cei dragi , fă tot ce poți să schimbi asta. Copilul interior nu mai vrea să audă din nou și din nou insulte, jigniri și critici exagerate.

În loc de Sunt un prost/o proastă încearcă Am greșit, data viitoare o să fiu mai atent/ă. În loc de Sunt un tâmpit/ă încearcă Îmi dau seama că mai am de învățat ca să mă descurc mai bine. Fii hotărât/ă să te porți cu bunătate și compasiune față de tine!

Vindecarea e mai ușoară atunci când ești înconjurat de persoane care te respectă și te prețuiesc pentru ceea ce ești tu cu adevărat. 

Atunci când ai in jurul tău câteva persoane care îți recunosc calitățile, care apreciază relația cu tine și care își doresc cu sinceritate să fie alături de tine, copilul tău interior se simte în siguranță.

Vindecarea copilului interior înseamnă să-ți dai voie să fii spontan/ă și să te joci! 

Copilul interior este chiar spontaneitatea ta, creativitatea ta și bucuria pentru joacă. Cu cât îți dai mai mult permisiunea să fii spontan/ă în viața de zi cu zi, cu atât vei fi mai conectat/ă cu resursele tale. Te vei astfel simți mult mai sigur/ă pe tine în situațiile pe care le ai de rezolvat.

Vindecarea continuă atunci când faci loc în programul tău pentru acele activități care te fac să te simți viu/vie! 

Care sunt pentru tine acele locuri și acele activități în timpul cărora simți că prinzi viață? Poate când te plimbi în natură, când asculți muzica ta preferată sau când grădinărești. Sau poate atunci când le oferi ajutor altora, când ești înconjurat de animale, când pictezi, când dansezi.

Vindecarea copilului interior este posibilă atunci când reușești să creezi o armonie între mintea ta, corpul tău, emoțiile tale și capacitatea de a fi prezent/ă. 

Ascultând cu atenție cât mai multe din semnalele sistemului tău,  vei reuși în timp să devii un părinte iubitor pentru toate părțile din tine.

Copilul fericit este creativitatea ta, spontaneitatea ta, sensibilitatea și gustul pentru joc care te caracterizează. Copilul care râde este comoara ta. Îndrăgește-l, mulțumește-i și mai ales, amuză-te cu el! (Gerard Leleu)

Bibliografie:

Sursa foto: Unsplash.com

Împărtășește cu prietenii tăi

Autor

  • Ligia Suciu

    Ligia Suciu a absolvit Facultatea de Psihologie și masterul Tehnici psihologice pentru controlul comportamentului și dezvoltarea potențialului uman, în cadrul Universității Babes-Bolyai. Este educator parental certificat - Circle of Security și de peste zece ani lucrează ca psihoterapeut cu părinți și copii de toate vârstele. E pasionată de natura umană și consideră că fiecare copil este o comoară prețioasă care are nevoie de iubirea și respectul nostru pentru a crește în siguranță, dar și oglinda care ne reflectă propria existență. Motto: Children must never work for our love; they must rest in it. - Gordon Neufeld

    Vezi toate articolele

Descoperă cursul video
Cele mai frecvente boli ale copilăriei
cu dr. Alexandra Constantin, medic pediatru

Lasă un răspuns

Lasă un răspuns