Mădălina Mărian, specialist Parentool: Părintele este cea mai bună oglindă a copilului.

Mădălina Mărian este consilier parental și facilitator educațional în cadrul Empowered Parents. Este absolventă a celui mai complex program de formare în parenting din România: Parenting MasterClass. Este mama a doi băieți și este pasionată de psihologie și dans. Crede cu tărie în sclipirea interioară a fiecărui copil și consideră că oglinda lor cea mai bună este părintele.

Început de poveste

Mădălina a îndrăgit domeniul psihologiei încă din liceu. Își amintește că în acea perioadă încrederea în forțele proprii și puterea de a-și exprima liber dorințele nu erau punctele sale forte. Astfel, atunci nu a știut cum să pun în cuvinte și în practică această pasiune și s-a îndreptat spre o altă carieră. Drumul vieții ei profesionale s-a schimbat complet în momentul în care a devenit mamă pentru a doua oară. A demisionat din corporație și a pornit pe calea antreprenoriatului. ​​

Misiunea mea este să fiu un mediator în relația părinte-copil, contribuind cu multă dăruire la dezvoltarea emoțională a copiilor prin intermediul jocului (în cadrul atelierelor de dezvoltare emoțională Empowered Kids) și oferind părinților îndrumarea necesară pentru a depăși eficient și cu căldură provocărilor din acest rol, prin intermediul programelor de autocunoaștere pe care le susțin și a consilierii parentale.

Cred că fiecare copil are dreptul și nevoia de a avea alături un părinte care să-i ofere educație din autenticitate, ci nu prin prisma rănilor psihologice acumulate de-a lungul anilor. Îmi doresc să văd în generația copiilor mei, cât mai mulți adulți conștienți de sine și cât mai multe familii în care, copiii deveniți adulți, să se întoarcă spre părinții lor cu aceeași iubire și înțelegere pe care au primit-o de-a lungul copilăriei. Acestea sunt lucrurile care mă motivează cel mai mult să-mi fac meseria cât mai bine. 

Mădălina a început această cariera fiind deja părinte. Își amintește, însă, modul de a privi lucrurile și care îi erau așteptările asupra acestui rol înainte de a deveni mamă pentru prima oară.

Deși aveam și atunci cunoștințe despre cum să ne dezvoltăm noi, să evoluăm, tot îmi era dificil să înțeleg multe aspecte, mai ales cele legate de comportamentele dificile ale copiilor. Ca părinte, ai o perspectivă mai clară a trăirilor și te ajută să empatizezi mai mult cu părintele din fața ta sau în acest caz, din spatele ecranului.

Mădălina Mărian și Parentool

Mădălina Mărian s-a bucurat mult să afle despre aplicația Parentool. I-ar fi plăcut să existe o asemenea aplicație atunci când a devenit mamă pentru prima oară. Avea multe întrebări zilnic, dar nu și o persoană căreia să i le adreseze, un specialist mai exact.

Pentru mine este o mare bucurie să pot oferi ghidaj și să răspund la întrebările punctuale ale părinților într-un mod atât de rapid. În momentul în care un părinte este preocupat de ceva (mai ales de ceva care are legătură cu dezvoltarea copilului), acumulează multe emoții, care, în mod inconștient, vor fi proiectate asupra copilului.

Faptul că pot ajuta un părinte să își gestioneze emoțiile oferind răspunsurile de care are nevoie îmi aduce multă bucurie și liniște. Liniștea că încă un copil va avea parte de părintele lui conștient și stăpân pe situație. Sunt aici să ofer părinților împuternicirea de care au nevoie pentru a depăși eficient și cu încredere obstacolele apărute în rolul de părinte.

În aplicație, a interacționat până în prezent cu părinți de preșcolari mici (2-3 ani). Principalele dificultăți ale lor au fost pe acomodarea la grădiniță, dificultăți de conectare și asocieri de somn, gestionarea dinamicii de familie și comportamentul copilului după apariția celui de-al doilea copil. Îi poți scrie despre aceste subiecte, precum și despre burnoutul parental, procesarea unei pierderi, agresivitatea copilului, furie parentală sau adaptarea la o nouă etapă de dezvoltare.

Descarcă aplicația Parentool:

madalina marian specialist parentool interviu

 

Părinții de azi și părinții de ieri

Mădălina consideră că aducem tot ce am primit și dăm mai departe fix același lucru. Asta dacă nu încercăm, măcar, să rupem lanțul repetitivității. Crede că nu este întâmplător faptul că auzim părinți spunând:  îmi doresc să nu procedez cum au procedat părinții mei cu mine, însă oricât mă străduiesc ajung fix în același punct.

Din fericire, în ziua de azi, observ în jurul meu tot mai mulți părinți dornici și dispuși să pornească în călătoria parentajului conștient. Sunt părinți care lucrează  cu propriile emoții și credințe și care încearcă să panseze rănile copilului interior, aducând în viața propriului copilului un părinte autentic, care îi este alături într-o perspectivă conștientă, ci nu prin prisma bagajului primit.

Cei mai mulți dintre noi intrăm în rolul de părinte dintre zonă a inconștienței purtând după noi bagajul transgenerațional moștenit. Consecințele acestui bagaj sunt foarte repede simțite în momentul în care copilașul nostru apasă un buton sensibil care va reactiva o rană a copilăriei.

Părinții tolerează sau chiar nu reușesc să gestioneze acele etape din dezvoltarea copiilor în care ei înșiși au fost răniți. În mod involuntar, părinţii își rănesc copiii în acelaşi stadiu de dezvoltare în care ei înşişi au fost răniţi și îşi restabilesc propria integritate atunci când se străduiesc să satisfacă nevoile copiilor exact în acea etapă în care propria lor dezvoltare a fost ştirbită.

Mădălina Mărian observă frecvent dificultatea părinților de a integra în viața lor de familie sau în relația cu copilul informațiile citite în cărțile de parenting.

Dacă ar fi să mă gândesc la principalele 5 elemente pentru care părinții cer ajutorul acestea ar fi: comportamente inadecvate apărute la copil, apariția unui frate/soră, tantrumuri, adaptarea la grădiniță, fricile copiilor.

madalina marian specialist parentool consilier parental interviu blog aplicatia parentool

Ce facem cu burnoutul parental?

Când devenim părinți pentru prima oară universul nostru se schimbă complet. În unele situații, aceste schimbări pot deveni copleșitoare. Bebelușul are atât de multe nevoi că s-ar putea să uităm și să facem duș. Să fim mereu în alertă și să trăim doar prin prisma îndeplinirii nevoilor celui mic, ajungem sigur și repede în burnout. Se întâmplă frecvent și, dacă se întâmplă, este important să cerem ajutorul cât mai repede.

Este normal să simțim un amalgam de emoții, să ne fie greu și să avem senzația că viața noastră a dispărut. Dacă avem răbdare, dacă cerem ajutorul familiei sau apropiaților, dacă delegăm din sarcinile zilnice, dar mai ales dacă rămânem în contact cu propriile emoții putem evita un burnout.

Generația Parentool

Uitându-mă la copiii mei și la alți copilași din jurul nostru, cu siguranță vor fi mai curajoși și mult mai în contact cu emoțiile lor. Cred că este foarte important ca noi părinții, să ne formăm o imagine a lor ca adulți pentru a ști în ce fel putem să îi susținem în anii copilăriei pentru a ajunge cât mai aproape de acea imagine.

Pe Mădălina Mărian o poți descoperi pe site-ul său, pe Facebook și Instagram, precum și pe pagina Empowered Parents (co-fondator). Dacă crezi că te poate sprijini, descarcă aplicația Parentool și scrie-i preocupările tale.

Descarcă aplicația Parentool:

Foto credit: Otilia Baisan & arhiva personală

Împărtășește cu prietenii tăi

Autor

Descoperă cursul video
Cele mai frecvente boli ale copilăriei
cu dr. Alexandra Constantin, medic pediatru

Lasă un răspuns

Lasă un răspuns