Gabriela Gherguț, specialist Parentool: Grija pentru cei dragi începe cu grija față de noi înșine

Gabriela Gherguț este consilier dezvoltare personală și psihoterapeut în formare în terapia relațională și de familie. A terminat studiile de psihologie în cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, masteratul de Consiliere și intervenții psihologice în dezvoltarea umană. Este psihoterapeut de familie în formare în cadrul Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie, precum și consilier acreditat în dezvoltarea personală.

Am povestit cu ea despre ce înseamnă meseria ei, despre asocierea cu aplicația Parentool, precum și despre generațiile de părinți și felul în care se diferențiază.

Început de poveste

Pasiunea pentru domeniul psihologiei a început în liceu. Gabriela făcea voluntariat la un centru de zi de tip after school. Pe lângă faptul că interacționa zilnic cu copiii, avea oportunitatea de a fi alături și de a lucra și cu adolescenți și adulți.

Atunci a realizat că se simte bine în grupuri și că vrea să facă mai mult pentru ceilalți, să-i ajute și să îi cunoască mai mult decât o făcea prin voluntariat. Toate aceste experiențe, însă, i-au dezvoltat o serie de abilități care i-au dat încrederea că poate ajuta prin intermediul psihologiei.

Deși pornisem la facultate cu gândul de a lucra cu adolescenți și copii, în timp am descoperit mai multe lucruri. Pasiunea pentru a lucra alături de copii s-a păstrat, dar s-a mai adăugat și aceea de a le fi alături părinților și de a lucra cu familia. 

Apoi m-am îndreptat tot mai mult către adulți și tot ce înseamnă dificultățile pe care aceștia le întâmpină în diferite sisteme din care fac parte. Ceea ce îmi dă putere și mă motivează în această meserie sunt tocmai oamenii și înclinația spre dezvoltare pe care o au. 

Prin ei ajung să cunosc atâtea povești de viață și observ cât de importanți suntem unii pentru alții. Astfel, îmi doresc ca tot mai mulți oameni să fie conștienți de propriul bagaj emoțional, dar și de potențialul de dezvoltare pe care îl au.

Gabriela Gherguț și Parentool 

Gabriela s-a alăturat echipei Parentool în martie 2022. Consiliază părinții despre etapele de dezvoltare ale copiilor și gestionarea interacțiunii cu copii, precum și despre managementul stresului și adaptarea la rolul de mamă.

Colaborarea cu Parentool înseamnă încă o portiță prin care pot ajunge la oameni și prin care, alături de alți colegi, putem fi alături de părinți și implicit de o generație ce se formează.

Este o oportunitate prin care să învăț mai mult, practicând ceea ce știu și fiind, în același timp, provocată să adaptez informația după nevoile copilului și ale părintelui.

Văd această asociere și ca pe un context în care putem sparge anumite reticențe, tipare cu privire la ceea ce înseamnă importanța educației emoționale (și nu numai) în viața unui copil.

Părinții de azi și părinții de ieri 

Gabriela Gherguț spune că nu toți părinții din ziua de azi sunt conștienți și axați pe această dezvoltare emoțională. Dar există o parte semnificativă din ei care își doresc să afle mai mult.

Și aici intervine diferența: că nu sunt concentrați doar pe ce strategii să folosească în relația cu copiii, cât vor să descopere și ce aduc ei în acea relație, ce li se întâmplă și de ce e dificil. 

Acum accesul la informație este destul de rapid, iar ei observă că ceea ce citesc în cărți, în teorii, nu funcționează și atunci vor să afle mai multe. Aș spune că unii dintre ei lucrează chiar și dinainte de a fi părinți la acest bagaj emoțional. 

Deci e o dorință de a face ceva diferit față de modul în care ei au fost crescuți, doar că uneori, fiind prinși în această încărcătură emoțională, e mai greu să-și dea seama cu ce anume să înceapă schimbarea.

foto: Studio Harmony Cluj

Gabriela a observat că provocările cu care se confruntă părinții de astăzi pot fi diferite, în funcție de cât de dificil le-a fost lor în copilărie în acea perioadă de dezvoltare sau în funcție de alte experiențe semnificative trăite atunci.

La început, pot fi legate de anumite comportamente concrete ale copiilor (de exemplu: tantrumuri, abilități sociale, comportament alimentar), dar apoi adesea am ajuns să lucrăm pe ceea ce aduce părintele în relație, pe acel copil interior

Și de multe ori aceste dificultăți interioare sunt amplificate de anumite cerințe și norme sociale care pun o presiune pe cum ar trebui să fii ca părinte și ce să faci cu copilul tău. 

Adesea, părinții se confruntă cu o dificultate de a descifra nevoile copilului. Și acest lucru se întâmplă tocmai prin prisma bagajului transgenerațional pe care l-au primit și ei. E firesc să fie această dificultate atunci când nici nevoile lor din copilărie nu au primit atenție. Necesită conștientizare și exercițiu pentru a vedea dincolo de comportamentele pe care copiii le afișează.

Ce facem cu burnoutul parental?

Gabriela este convinsă că experiența de părinte nu e una pentru care să ne pregătească în totalitate cineva sau o carte. Dar pot fi câteva aspecte de luat în seamă și de adaptat pe parcurs. Acest nou rol vine cu multe responsabilități și cu încărcătură emoțională intensă uneori. Tocmai de aceea, e important ca părinții să învețe să ceară ajutorul și să îl accepte.

Fie că e vorba de prieteni, rude, specialiști, suportul social e o resursă esențială atât la nivel practic, cât și emoțional. Iar prin acest lucru, își pot găsi timpul pentru ei. Căci grija pentru cei dragi începe cu grija față de noi înșine. Cunoașterea propriilor nevoi și limite ajută în prevenirea acestui burnout. Părintele va ajunge să fie tot mai conștient de ceea ce i se întâmplă, ceea ce îi este dificil și înțelege ce trebuie să facă pentru el. 

Părinții au nevoie și de momente pentru ei, de relaxare, destindere. Iar acesta poate fi un alt aspect important: de a include în rutina zilnică câteva obiceiuri de reconectare cu sine, ceva ce înainte aducea o plăcere. Acest lucru previne a se ajunge într-o detașare totală. 

Totodată, viața de cuplu are și ea un rol important. Într-adevăr, dinamica familiei se schimbă atunci când vine un nou membru, iar partenerii își pot fi suport unul altuia în acest parcurs. Iar aici nu mă refer doar la ajutorul practic oferit (care contează și el foarte mult), cât și la conectarea dintre parteneri: momente de tandrețe, de apreciere, de timp împreună și de empatie.

Generația Parentool 

Gabriela Gherguț crede în faptul că fiecare generație va aduce un plus de conștientizare în dezvoltarea socio-emoțională. În același timp, părinții nu pot controla totul. Nu sunt perfecți (și nici nu trebuie să fie) și nu pot ști cu certitudine ce impact va avea asupra copilului ceva ce ei vor face.

Cred că se va îndrepta atenția tot mai mult spre nevoile copilului și părinții vor ști ce să facă ghidându-se după acestea. Iar ceea ce părinții sper să își însușească este blândețea față de ei și obiceiul de a repara oricând se produce o ruptură între ei și copii. 

Ne bucurăm că Gabriela face parte din echipa de specialiști Parentool. Împreună contribuim la o generație de părinți care să-și însușească blândețea față de ei înșiși.  Poți să o descoperi pe Gabriela pe blogul nostru și pe contul ei de Facebook. Dacă ai întrebări pentru ea, descarcă aplicația Parentool și scrie-i ce te frământă.

Tu ce crezi că are special generația de părinți din care faci parte?

 

Împărtășește cu prietenii tăi

Autor

Descoperă cursul video
Cele mai frecvente boli ale copilăriei
cu dr. Alexandra Constantin, medic pediatru

Lasă un răspuns

Lasă un răspuns