Cum pot să contribui la dezvoltarea armonioasă a bebelușului în primele 6 luni? 

În aplicația Parentool există multe întrebări care au legătură cu preocupările părinților pentru dezvoltarea armonioasă a bebelușului în primele 6 luni. Am vorbit cu Ligia Suciu, psiholog și educator parental, și cu Maria Lupu, neurolog, despre cum pot părinții să contribuie la dezvoltarea copilului lor în primele luni de viață.

Articolul face parte din seria de materiale inspirate de comunitate: Părinții întreabă, specialiștii Parentool răspund.

Copilul tău

Din momentul în care creierul copilului începe să se formeze în burtică (din săptămâna a 3-a de gestație), acesta se dezvoltă într-un ritm extrem de rapid. Continuă în acest fel primii 2 ani de viață. Numărul de conexiuni (sinapse) care se formează între neuroni este gigantic. În primul an, în fiecare secundă se formează peste 1 milion de noi conexiuni între neuroni. Acest fenomen este supranumit „big-bang” sinaptic.

Pe lângă partea de formare care are loc „programată” genetic, factorii de mediu au o influență masivă, putând pune o amprentă decisivă. De la evenimente nefericite precum substanțe toxice care să ajungă în corpul micuților, la deficite în alimentație sau lipsa stimulării, toate pot afecta dezvoltarea creierului pe termen lung.

Neurologul Maria Lupu, unul dintre cei mai solicitați specialiști din aplicația Parentool, a scris pe blogul nostru un articol interesant despre tot ce presupune dezvoltarea creierului copilului. Poți citi mai multe informații accesând acest link: Dezvoltarea creierului copilului. Ce trebuie să știi în funcție de vârstă.

Tu, ca părinte

A deveni părinte te ia prin surprindere oricât de mult te-ai pregăti înainte pentru că bebelușul tău este o nouă ființă care va bifa în felul lui toate etapele dezvoltării.

Fă tot ce poți pentru a face loc nevoilor tale de bază: mănâncă, hidratează-te și fă plimbări cât de des este posibil. Noutatea și dificultatea rolului de mamă/părinte te poate tensiona atât de tare încât să pierzi contactul cu tine și corpul tău. Iar bebelușul tău exact de asta are nevoie – un corp calm și emoții reglate. Bebelușul este programat biologic să se acordeze cu tine pentru a-și liniști propriul sistem nervos.

  • Cere ajutor în mod concret și lasă-te ajutată de persoane de încredere care țin cont de nevoile tale. Primele luni după naștere nu sunt momentul potrivit pentru a jongla singură cu toate. Amintește-ți mereu că nu trebuie să demonstrezi nimănui nimic.
  • Creează împreună cu partenerul tău o oază de siguranță acasă. Nu te izola de prieteni sau persoane-resursă.
  • Observă cu drag și curiozitate semnalele bebelușului tău și fii sensibilă la nevoile lui. Atunci când ceva te îngrijorează ori nu îl poți liniști nicicum, adresează-te medicului pediatru. Caută specialistul care să te sprijine și să te îndrume cu blândețe.

Descarcă aplicația Parentool:

Ce să faci pentru dezvoltarea armonioasă a bebelușului în primele 6 luni?

  • Încearcă să te informezi din surse avizate și mai puțin din grupuri unde oamenii au opinii bazate strict pe experiențe personale. Alege surse de încredere, de la aplicația Parentool până la articole scrise de specialiști (CDC, OMS, universități precum Harvard, Stanford sau Mayo). De asemenea, poți avea acces la conturile de social media ale unor specialiști din România. Creierul copilului tău, de Daniel J. Siegel, este o sursă foarte utilă.
  • Puiul tău este un burete pentru informație și orice activitate este un mod de a-l stimula. În primele luni trebuie să te ocupi de nevoile lui vitale și să te adaptezi la noua viață fără a te stresa prea tare.
  • Pune-l pe bebe pe burtică atunci când e treaz. Dacă nu îi place, încearcă poziții alternative: pe pieptul tău, în poziția avionului, pe antebrațul tău cu burtica în jos, cu un un prosop făcut sul sub axile etc.
  • Citește-i din primele zile. Chiar dacă ți se pare că nu înțelege mare lucru, îți aude vocea, cuvintele, intonația, tot ce înseamnă limbajul non-verbal.
  • Arată-i imagini: inițial alb-negru sau cu contraste intense, ulterior animale, alimente etc. Ține cont că imaginile încărcate cu multe detalii pot fi obositoare și nu le poate integra.
  • Plimbați-vă în natură, îi face foarte mult bine, îl poate liniști și stimula fix cât are nevoie. Dacă mergeți cu căruciorul și e treaz, lasă-l să vadă cerul, copacii etc.
  • Dansați, cântați, ascultați muzică, mirosiți diverse plante, atingeți diverse texturi.

Având toate simțurile lui bebe în minte, îți poți da seama cum îl poți stimula. Ține cont că bebelușii își primesc porția cea mai zdravănă de stimulare și fără intervenția masivă a părinților, mai ales în primele luni. Bucură-te de această experiență și dă-ți timp să îți cunoști bebelușului, precum și pe tine, în calitate de prăinte.

Descarcă aplicația Parentool:

sursa foto: Freepik.com

Împărtășește cu prietenii tăi

Authors

  • Ligia Suciu

    Ligia Suciu a absolvit Facultatea de Psihologie și masterul Tehnici psihologice pentru controlul comportamentului și dezvoltarea potențialului uman, în cadrul Universității Babes-Bolyai. Este educator parental certificat - Circle of Security și de peste zece ani lucrează ca psihoterapeut cu părinți și copii de toate vârstele. E pasionată de natura umană și consideră că fiecare copil este o comoară prețioasă care are nevoie de iubirea și respectul nostru pentru a crește în siguranță, dar și oglinda care ne reflectă propria existență. Motto: Children must never work for our love; they must rest in it. - Gordon Neufeld

    Vezi toate articolele
  • Maria Lupu

Descoperă cursul video
Cele mai frecvente boli ale copilăriei
cu dr. Alexandra Constantin, medic pediatru

Lasă un răspuns

Lasă un răspuns