Ruxandra Horvath, specialist Parentool: Mi-am găsit menirea după ce am devenit mamă.

Ruxandra Horvath este consultant în antrenamentul copiilor la oliță și oferă sprijin familiilor pentru procesul de tranziție de la scutec la oliță. Este convinsă că munca ei are scopul creării unei experiențe plăcute și naturale, lipsită de stres și traume. Ruxandra oferă informații bazate pe știință, suport și ghidare cu blândețe și răbdare.

Ruxandra este unul dintre specialiștii Parentool care și-a găsit menirea după ce a devenit mamă. Statutul de părinte a adus-o în punctul de a practica o meserie despre care nu știa că există înainte. Am povestit cu Ruxandra despre cum și-a găsit pasiunea pentru lucrul cu copiii, despre asocierea cu aplicația Parentool, precum și despre de ce procesul de renunțare la scutec este despre copil, nu despre capacitatea părintelui de a-l dezvăța.

Început de poveste.

Ruxandra Horvath a studiat Științe Economice și Administrarea Afacerilor – Management și Strategii de Afaceri (licență și master). Cu toate acestea, a ales drumul unei cariere în potty training când a realizat cât este de important să faci ceea ce îți place.

Această conștientizare a venit la vârsta de 29 de ani. Am lucrat încă din timpul facultății, însă nu m-am regăsit 100% în niciunul din joburile avute. Deși părea că profesional îmi este excepțional, ceva în mine nu era satisfăcut. Rămăsese un gol pe care nu știam cu să-l interpretez și simțeam că nu îmi găsesc locul potrivit nicăieri.

Lucrurile s-au schimbat însă după nașterea Rekăi, fetița Ruxandrei care acum are 2 ani. Tot ce a venit odată cu statutul de mamă a fost copleșitor: informații noi, somn haotic, alăptare dificilă, stări de anxietate și altele.

În primele luni, mi-am dat seama că este necesar să mă documentez temeinic despre tot ce ține de dezvoltarea unui copil în primii ani de viață. Am parcurs informații de la perioade de veghe între somnuri, cărți citite despre auto-diversificare și până la dezvățul de scutec. Totuși, faptul că nu reușeam să găsesc informații suficient de bine documentate și din surse sigure despre tot ce ține de învățatul mersului la oliță/renunțarea la scutec m-a determinat să sap tot mai mult. De aici lucrurile sunt cât de poate de cursive.

Ruxandra a aflat despre posibilitatea de a deveni consultant în antrenamentul la oliță și a simțit că a fost chemarea ei. Studia și citea cercetările din domeniu când Reka dormea. Deseori stătea până după miezul nopții cercetând, dar simțea că totul vine natural și îi plăcea enorm.

Practic, pregătindu-mă pentru copilul meu am realizat că pot fi o mulțime de mame, ca și mine, care caută aceste informații sau care s-ar bucura să le afle. De atunci și până la momentul acesta am simțit cum, în sfârșit, mi-am găsit locul undeva. E acel ceva pentru care nu simt că am nevoie de o vacanță căci, zilnic, este ca o vacanță pentru mine. Sau mai bine spus, făcând asta cu atât de multă dăruire și iubire ajunge să mă împlinească pe deplin. Să nu simt senzația unui job apăsător. Este o continuă învățare și asta îmi menține tonusul.

În 2021, Ruxandra a absolvit cursul din cadrul IPSP (Institute of Pediatric Sleep & Parenting). A devenit astfel primul consultant certificat în antrenamentul copiilor la oliță din România.

Ruxandra Horvath și Parentool

Ruxandra Horvath face parte din echipa Parentool, fiind singurul consultant în potty training din aplicație.

Sunt conștientă că acest domeniu reprezintă o noutate în România. Știu că este necesară o perioadă de timp (și aici mă autoeduc să devin răbdătoare) în care părinții să asimileze noutatea. Pe de-o parte că da, poate exista o persoană care să te ghideze în acest proces despre care ai fost convins că ține doar de tine. Iar pe de altă parte să accepți că, deși erai absolut convins de unele aspecte, e posibil să te fi înșelat și să ai deschiderea spre a asculta.

Asocierea mea cu Parentool întărește sentimentul de siguranță, bine documentat, de încredere în sânul familiilor, fapt pentru care sunt extrem de recunoscătoare!  

Părinții de azi și părinții de ieri

Din experiența ei, Ruxandra tinde să creadă că părintele care a fost anxios în copilărie, sau este în prezent, are tendința de a transmite asta copilului, voluntar sau involuntar. Un părinte care tinde să repete excesiv anumite remarci are șanse mari de a înrădăcina asta în cel mic. Va transmite, astfel, odată cu dorința de protecție, și propriile frici.

Mă raportez și la experiențele proprii, la ceea ce am trăit în copilărie și la modul în care mă poziționez față de copilul meu. Uneori mă trezesc gândind, sau mai rău spunând, niște expresii cu care clar nu rezonez ca adult.

Problema este că, cel mai probabil, le-am auzit atât de des (în trecut) încât ies la suprafață când butoanele îmi sunt apăsate rând pe rând, în diverse situații. Lucrez la asta și nu tind spre perfecțiune, chiar dacă ar exista. Vreau să-i ofer Rekăi liniștea unui cămin iubitor, de încredere în orice situație și care s-o sprijine în a-și urma visurile și pasiunile. Să fie fericită!

Ruxandra Horvath crede că aceasta este generația care va rupe acest ciclu al generațiilor dintre părinții de ieri și cei de astăzi.

Această generație este suficient de îndrăzneață să se întrebe: Dar de ce așa, nu se poate și altfel? Generația care are deschiderea de a privi din mai multe perspective dar și șansa de a face asta. Iar aici mă refer la timpul necesar, la resursele de a te informa rapid, la un clic distanță sau o întrebare adresată unui specialist pe Parentool, chiar așa!

Venim cu un bagaj mare din copilăria noastră, fără dar și poate. Cu toate astea, suntem motivați să schimbăm regulile jocului pentru copiii noștri, cu gândul de a avea o copilărie – copilărie. There is hope!

Descarcă aplicația Parentool:

Ce facem cu burnoutul parental?

Chiar dacă nu a trecut printr-o astfel de experiență, Ruxandra afirmă că a trăit  momente de anxietate de după naștere.

Mi-aș fi dorit să cunosc niște lucruri elementare atunci, înainte de naștere sau imediat după naștere. Informații ce m-ar fi salvat de multe lacrimi, de multe gânduri, peste gânduri, și monologul interior: Este normal să simt că mă obosește până la epuizare plânsetul ei? Sunt egoistă dacă simt nevoia de a fi singură o jumătate de oră?

De când mă știu am iubit copiii și mai mult decât atât, m-am descurcat minunat în a avea grijă de cei mici. Am fost convinsă că rolul de mamă mi se potrivește extrem de bine și că mă voi descurca. Realitatea a fost puțin (mai mult) diferită. Mi-am dat rapid seama că nu cunoșteam cele mai importante informații atunci când apare un nou născut. Copilul nu vine cu manual de instrucțiuni.  

Cum poate fi evitat ceva ce nu-ți dorești? Prin a te informa, din timp, din surse sigure și verificate, de la oameni dedicații muncii lor. Chiar dacă asta înseamnă și un efort financiar (acela pe care ți-l permiți).

Eu îmi mulțumesc și astăzi că la 6luni+ de la naștere m-am trezit și am căutat ajutor: psihoterapie, consultant în somnul copilului, consultant în alăptare, diversificare. Este, consider eu, ea mai bună investiție făcută pentru bunăstarea familiei noastre și a sănătății mele mintale.

Generația Parentool

Ruxandra Horvath consideră că generația Parentool este binecuvântată să aibă părinți care se documentează. Astfel, le pot oferi cea mai bună susținere, îngrijire, suport emoțional și încurajare.

Vor fi acei copii ce pornesc în viață cu încredere în ei și în ceea ce sunt capabili să realizeze. Isteți, joviali, puri și, la fel ca și părinții lor, vor avea acel drive pentru research. Visez? Nu cred.

Cei mai mulți dintre părinții pe care Ruxandra i-a întâlnit în aplicație sunt interesați de momentul potrivit pentru renunțarea la scutec, precum și de semnele pregătirii acestui proces.

Părinții înțeleg totuși că această convorbire din cadrul aplicației nu ține locul unui consult fizic. Sau cum este cazul meu, al unui plan de antrenament la oliță, personalizat. Cu toate acestea, răspunsurile pe care le primesc din partea mea sunt cât se poate de detaliate. Cuprind informații clare și chiar extra, pentru ca aceștia să cunoască puțin și din următorii pași pe care i-ar putea implementa.

Dorința mea, ca specialist, este comună cu cea a părintelui – succesul unei tranziții plăcute și naturale. Fapt pentru care ofer tot ce este mai important și mă asigur că părintele este îndrumat corespunzător situației lor și pe baza detaliilor pe care le-am primit din partea acestuia.

De asemenea, Ruxandra a observat în conversațiile ei din aplicație și rezistența la presiunea din partea familiei/societății și setarea unor așteptări realiste.

Înțelegerea acestui proces al renunțării la scutec este foarte mult despre copil, și mai puțin despre capacitatea părintelui de a-l dezvăța. Observ la părinți un lucru clar: dorința lor de a nu forța. Uneori acest aspect reiese în cadrul discuțiilor, alteori sunt vehemenți de la început: nu vreau să îl forțez cu nimic, nu vreau să resimtă presiune, nu vreau să aibă o traumă sau să capete o frică. Este, de fapt, o orientare îndreptată către copil. Situație în care părintele observă foarte mult copilul, îi ascultă sau îi urmează evoluția naturală. Îl susține și îl învață.

Considerăm că expertiza Ruxandrei este foarte importantă într-o perioadă în care copilul învață să devină cât mai independent și sigur pe sine. Poate că generația de părinți de astăzi are marele avantaj că înțelege, în perspectivă, cât de important poate fi fiecare aspect al dezvoltării copiilor. Poți să o descoperi pe Ruxandra pe blogul nostru și pe site-ul ei, pottytraining.ro. Dacă ai întrebări pentru ea, descarcă aplicația Parentool și scrie-i ce te frământă.

credit foto: Gerry Husti Photography

Descarcă aplicația Parentool:

Împărtășește cu prietenii tăi

Autor

Descoperă cursul video
Cele mai frecvente boli ale copilăriei
cu dr. Alexandra Constantin, medic pediatru

Lasă un răspuns

This Post Has One Comment

  1. Badin

    Am vrut sa va multumesc pentru aceasta lectura excelenta!! Mi-a placut absolut fiecare parte. Te-am marcat ca sa te uiti la lucruri noi pe care le postezi…

Lasă un răspuns