Andrada Lupșe, specialist Parentool: Copilul tău are nevoie de un părinte autentic, nu de unul perfect.

Andrada Lupșe este psihoterapeut relațional și doctor în psihologie. Crede în relațiile sănătoase în cuplu, familie și comunitate. Are o experiență de peste 9 ani în cadrul cabinetului, lucrând în principal cu cupluri și familii. A condus grupuri de sprijin pentru copiii diagnosticați cu diabet zaharat insulino-dependent și părinții acestora.

Am povestit cu ea despre ce înseamnă meseria ei, despre asocierea cu aplicația Parentool, precum și despre cum este generația de părinți ai zilelor noastre.

Început de poveste.

Andrada și-a dorit să devină profesoară de limba și literatura română, imaginându-și că va putea analiza poezii și romane împreună cu elevii. I se părea meseria ideală. În același timp, spre finalul liceului, au apărut în clasă tot felul de conflicte emoționale și decepții în dragoste, specifice vârstei.

Cumva, mă găseam rezolvându-le și ascultând pe toată lumea implicată. Mai în glumă, mai în serios, colegii mi-au spus că mi s-ar potrivi rolul de psiholog. Astfel, la sfârșitul liceului am optat pentru facultatea de Psihologie din cadrul UBB, am continuat cu studiile de masterat în domeniul Psihologiei Sănătății Clinice și Publice, UBB și studiile de doctorat în cadrul școlii doctorale de Psihologie Cognitivă Aplicată, UBB. 

Pe Andrada o motivează să-și facă meseria dragul de oameni și faptul ca se poate conecta cu poveștile lor de viață.

Tare cred ca visul meu de a analiza poezii și romane împreună cu elevii se traduce acum prin faptul că împreună cu oamenii din cabinet analizăm poveștile lor de viață și construim sens pentru ceea ce simt și trăiesc în viața de zi cu zi.

Andrada Lupșe și Parentool

Andrada s-a alăturat echipei Parentool la începutul anului 2022 și consiliază părinții despre depresia post-natală, probleme de cuplu, dezvoltarea emoțională a copilului, precum și despre dureri fizice care nu au o cauză cunoscută și gestionarea relației între copii.

Pentru mine, asocierea cu Parentool îmi îndeplinește nevoia de conectare cu o comunitate multidisciplinară de specialiști orientați înspre grija față de părinți și familie ca întreg. Mai mult, faptul că pot să însoțesc părinții în procesul lor de conectare cu propriul copil, mă emoționează și mă onorează.

În interacțiunile din aplicație, Andrada a întâlnit părinți care aveau diverse îngrijorări legate de creșterea copilului, dar care erau și deschiși și curioși să învețe și să cunoască mai multe.

Cred că părinții care folosesc aplicația sunt părinți asumați, dornici să aibă un trib care să contribuie la creșterea copilului.

Părinții de azi și părinții de ieri

Andrada Lupșe crede în faptul că experiențele noastre primare din perioada copilăriei ne însoțesc, uneori conștient, alteori inconștient, în toate procesele noastre de viață ca adult, inclusiv în rolul nostru de părinte.

Felul în care ne-am simțit iubiți în copilărie devine fundația felului în care și noi ne vom manifesta iubirea ca adulți către proprii copii. Ce mai călătorește cu noi sunt și mecanismele noastre de apărare pe care le-am dezvoltat tot în perioada copilăriei atunci când nevoile noastre emoționale de siguranță și conectare nu au fost îndeplinite așa cum am avut nevoie. Astfel, fricile copilului interior pot să se proiecteze acum în relația cu propriul copil dacă părintele nu începe o muncă de vindecare interioară. 

Andrada consideră că o provocare pentru părinții din ziua de azi este să-și păstreze copilul în siguranță în fața atâtor pericole invizibile din mediul online.

Astăzi se resimte multă presiune care vine din faptul că are mult mai multe oportunități, dar și costuri de oportunitate: nimic nu mai e bine sau rău, totul este personalizat. Asta îl lasă pe părinte fără un ghidaj din afară. Astfel, presiunea interioară se resimte mai mult ca la alte generații de părinți. 

Cele mai frecvente întrebări pe care le primesc în ședințele de parenting sunt: oare ce ar trebui să decid acum pentru copilul meu, oare cum îl va impacta decizia mea de acum mai târziu?, nu vreau să-i transmit traumele mele din copilărie, ce ar trebui să fac?

Andrada observă că astăzi părinții au acces la mai multă informație despre cum să își crească propriul copil. În același timp, nu mai au acces la o comunitate care să contribuie la creșterea copilului, așa cum aveau generațiile anterioare.

Părintele din ziua de azi oferă o grijă mai conștientă înspre copil, tocmai pentru că se informează mai mult dar probabil resimte (și) mai multe frici legate de gândul oare fac o treabă suficient de bună pentru copilul meu? 

Ce facem cu burnoutul parental?

Andrada consideră că burnoutul parental apare la intersecția dintre intenția de a oferi ce e mai bun pentru copilul nostru în timp ce fiecare dintre noi ducem bagaje emoționale, mai mari sau mai mici, care ne pun piedică în a îndeplini acest deziderat.

Acest lucru nu e pentru că e ceva în neregulă cu noi ca părinți. Mai degrabă are legătură cu încercarea inconștientă de a fi noi părinții ideali pentru copilul nostru așa cum poate ne-am fi dorit și de la propriul părinte. 

În spatele burnoutului parental e un copil interior acum în rol de părinte care crede că doar depășindu-și limitele poate fi părintele bun și blând pentru propriul copil. Un mesaj care aș vrea să ajungă la orice părinte e că e de ajuns pentru cine e, așa cum e, că uneori „mai puțin e mai mult“, și că propriul copil are nevoie de un părinte autentic, nu de un părinte perfect.

Generația Parentool

În opinia Andradei, generația copiilor ai căror părinți au acces la atâtea resurse de parenting va fi mult mai conectată cu ea. Va fi mai prezentă înspre propriile nevoi și nu atât de acaparată de frici emoționale (anxietate, rușine, frică, vinovăție). Va fi mai autentică față de îndeplinirea propriilor nevoi. Apreciază că va fi și o generație mai puțin dispusă înspre un bine comun ci, mai degrabă, înspre un bine propriu.

E o bucurie să o avem pe Andrada alături de noi, la Parentool. Împreună contribuim la o generație de părinți dispuși să privească spre copilul interior în aceeași măsură în care au grijă și de copii lor. Poți să o descoperi pe Andrada pe blogul nostru și pe site-ul ei personal. Dacă ai întrebări pentru ea, descarcă aplicația Parentool și scrie-i ce te frământă.

Cum crezi că este generație de părinți din care tu faci parte?

Împărtășește cu prietenii tăi

Autor

Descoperă cursul video
Cele mai frecvente boli ale copilăriei
cu dr. Alexandra Constantin, medic pediatru

Lasă un răspuns

Lasă un răspuns