Somnul copiilor este un subiect foarte întâlnit în comunitatea noastră. Tocmai de aceea, în a doua întâlnire din seria Live-ul de joi am avut-o invitată pe Cătălina Herăscu de la Somn de Campion. Ea este consultant certificat în somnul bebelușilor și al copiilor de la 0 luni la 6 ani, absolventă Family Sleep Institute din SUA.
Vei afla din această conversație cât de important este somnul părinților și al copiilor, precum și modalități prin care putem crea un echilibru. Dacă nu mă pot odihni, ca părinte, nici nu mă pot conecta atât de bine cu copilul meu. Intri pe pilot automat și nu mai ai puterea să te controlezi, să stai, să reflectezi, să te conectezi. Am discutat cu Cătălina cât de importantă rutina de somn și la ce să fim atenți în observarea bebelușului.
Live-ul de joi înseamnă o serie de întâlniri online, pe instagram, între Petruța Țuligă (fondator & CEO Parentool) și specialiștii din aplicația noastră.
De ce este important somnul pentru părinți?
Un răspuns foarte simplu ar fi că dacă mama e bine, e bine și copilul. Pe de altă parte, dacă mama e bine, e bine și partenerul. Somnul ne destabilizează stările emoționale, atmosfera în casă. Atunci când ne odihnim, vedem altfel viața. Eu am fost exact acolo, de asta am și pornit pe drumul acesta cu somnul. Deși înainte de Melania, fiica mea, spuneam că o să rezist cu 4 ore de somn pe noapte, mi-am dat seama că în realitate e foarte greu. Dacă bebe se odihnește, și noi o facem, și e altă armonie în casă.
Cum își pot da seama părinții când copilul este obosit?
Starea de oboseală se poate observa la un bebeluș, dar și un copil mai mare, prin faptul că sunt morocănoși, nu mai are stare, nu se pot juca singuri, au tot timpul nevoia de a sta în brațele mamei sau sunt mai needy. Se simte efectiv starea de oboseală a copilului și e clar că are nevoie de odihnă.
Dacă vorbim de pregătirea pentru somn, e bine să urmărim semnele de oboseală pe care le arată cel mic: ochii/sprâncenele roșii, se freacă la ochi. În aceste momente, se trece direct la pregătirea pentru somn a bebelușului.
Când ar trebui să înceapă un proces de pregătire pentru somn?
Pregătirea mediului de somn depinde de dinamica familiei. Eu recomand mers în cameră cu bebelușul, e important să facem întuneric. Rutina trebuie să fie foarte scurtă în ceea ce privește somnul: întuneric, sunete albe, alăptare/biberon. După 6-7 luni, putem citi și o carte-două, iar după aceea începem procesul de adormire cu lumina stinsă.
E important să urmărim bebelușul: ne uităm și la ceas (care sunt perioadele de veche), dar suntem atenți și la copil, pentru că ne arată cel mai bine când este pregătit pentru somn. Dacă în mediul de joacă este deja mârâit, e clar că i-am depășit cumva momentul în care ar putea să adoarmă ușor. Atunci plânge și adormirea este deja greoaie, iar somnurile sunt scurte și mai agitate.
Este nevoie să ajutăm bebelușul să ajungă în starea de somnolență, liniștire și relaxare. Nu ne dorim să începem procesul de adormire când bebe este foarte agitat. Sunt mai multe piese ale unui puzzle, nu este vorba doar de procesul de adormire în sine, ci vorbim și despre perioada de veche, de rutină, de mediul de somn. Toate împreună fac un somn bun, de calitate.
Laura a răspuns la întrebările din comunitate în ceea ce privește pregătirea bebelușului pentru somn chiar și atunci când nu arată semne. A recomandat întunericul chiar și pentru somnul de după-amiază. Astfel, ajutăm corpul bebelușului să secrete melatonină și să intre în starea de somnolență.
Dacă se trezește dintr-un ciclu de somn în altul, vede întuneric, nu îl stimulează în niciun fel și trece la următorul. Până în 2 luni există, într-adevăr, confuzia zi-noapte, și atunci este recomandat să nu facem întuneric în această perioadă.
Care sunt cele mai comune metodele de somn?
Cea mai bună metodă este cea care se potrivește atât bebelușului, cât și mamei. De recomandat ar fi ca primele 6 luni de viață bebe să fie pus în pătuț pentru siguranța somnului. Ideal să fie în cameră cu părinții până la cel puțin un an și apoi se poate muta într-o cameră separată.
Ca metodă, ideal ar fi adormirea independentă: bebelușul este conștient de locul în care se află și nu are nevoie mereu la readormit de suportul mamei sau al tatălui, să reușească să lege ciclurile de somn. Sunt bebeluși care au nevoie mereu de adormire și atunci clar acolo e ceva de schimbat pentru că nu e odihnitor pentru un bebeluș să se trezească din oră în oră.
Adormirea independentă ajută pentru că bebelușul este conștient că este în pătuțul lui sau lângă mamă. Astfel, în momentul în care se trezește după un ciclu de somn reușește singur să doarmă mai departe.
Cum își pot da seama părinții care este cea mai bună variantă pentru familia lor?
Somnul copilului este un subiect controversat în lumea părinților. Noi, la Parentool, vrem să aducem echilibru pentru găsirea unei variante optime pentru familia ta.
În primul rând, ne uităm la nevoile bebelușului. În funcție de asta, putem face și schimbările în somnul său. În condițiile în care acesta are niște asocieri de somn (sân, biberon, legănat în brațe etc.), părinții pot alege. Eu, personal, am ales să dorm separat de fiica mea după șase luni pentru că pur și simplu simțeam că ne deranjăm una pe cealaltă.
Există părinți care spun că vor să doarmă cu bebelușul în cameră – nu e nicio problemă atât timp cât toată lumea doarme bine. Depinde de dinamica familiei, de cea a casei, de exemplu nu mulți au cameră separată pentru bebeluș.
Modificările în somnul bebelușului se fac gradual, cu prezența părintelui, cu liniștit și mângâiat, luat în brațe și pus la loc. Apoi, în funcție de ce rezultate se văd în 2-3 zile, să se facă schimbări – poate mai puțină implicare din partea mamei, poate mai mult spațiu câteva minute în care bebe să încerce singurel să adoarmă. Se ia treptat în funcție de ce ne arată bebelușului, dar și în funcție de părinți.
Care sunt cele mai frecvente blocaje pentru părinți în schimbările pentru somnul copiilor?
Clar, frica de plâns: toți spun că vreau să fac o schimbare, nu mai pot, îmi doresc să doarmă singur, dar nu vreau să plângă. De aici încep să le povestesc despre așteptările lor și să încerce să lucreze puțin aici. Plânsul bebelușului lor nu este ceva rău. Nu ne transmite că îl doare ceva. Poate îl supără și îl frustrează faptul că 6 luni a fost plimbat prin casă și acum vrei să adoarmă într-un alt mod. Atunci va plânge, nu va ști să îți spună că nu îi convine această schimbare.
Aici trebuie lucrat să înțelegem și să conștientizăm faptul că nu plânge de traumă, de durere, de abandon, ci pentru că se face o schimbare. Odată ce părinții înțeleg și încep să lucreze la mindset-ul lor, foarte mult se schimbă. E un punct de plecare foarte important atunci când facem o schimbare în somnul bebelușului.
Te înțeleg, sunt aici lângă tine, știu că îți este greu, și mie îmi este greu. Și eu sunt obosit, și tu ești obosit și avem nevoie să ne odihnim. Încet-încet o să înveți.
Mit sau realitate: dacă pui copilul la somn mai târziu, va fi mai obosit și va adormi mai repede?
Aud des întrebarea de ce pui copilul la somn de la șapte, uite câtă energie are! De fapt, energia copilului ne arată că este deja obosit. Pentru rutina de somn ne dorim un bebeluș relaxat și somnoros, nu agitat. Energia înseamnă, de fapt, că corpul bebelușului începe să secrete adrenalină și asta îl face să fie energic. Nu e ceea ce ne dorim noi adulții în acel moment, este agitația care îl face să adoarmă greu, cu plâns, cu multe treziri pe parcursul nopții. Tocmai de aceea începem pregătirea din timp pentru a evita acest moment în care corpul lui primește un boost de energie.
Ce ar trebui să știe părinții care au nevoie de o schimbare în somnul copiilor?
Există soluții, trebuie doar să ne dorim noi ca părinți să facem o schimbare dacă nu mai putem. Se pot face lucruri, nu trebuie să fie neapărat sleep training, nu trebuie să fie neapărat plâns. Unii copii se adaptează foarte ușor schimbărilor, important este să fim siguri pe noi că vrem să facem asta. Transmitem siguranța noastră bebelușului că este ok ce se întâmplă. Facem doar o schimbare, e doar un proces, durează câteva zile, te vei obișnui și o să fim bine împreună.
Cu cât un bebeluș este mai odihnit, cu atât va dormi mai bine și mai mult. Contrar a ceea ce știm din popor, un bebeluș obosit va dormi mai puțin și mai agitat. Intrăm într-un cerc vicios de somnuri proaste pe timpul zilei, somn haotic pe timpul nopții. Este un cerc vicios care trebuie rupt undeva.
Cătălina a răspuns la câteva întrebări părinților din comunitatea Parentool. Poți accesa mai jos înregistrarea completă a acestei întâlniri despre somnul copiilor, precum și pe conturile de social media (instagram & facebook). Îi poți scrie Cătălinei în aplicația Parentool pentru a beneficia de expertiza ei.