Ce jucării pentru bebeluși alegem? Idei de cadouri (în stil) Montessori

În preajma sărbătorilor importante, precum Crăciunul sau Paștele, vedem în online liste cu jucării, reclame și reduceri. Oricât de așteptate și minunate ar fi sărbătorile, stresul venit cu alegerea cadourilor pentru cei mici poate strica atmosfera de voie bună. Presiunea poate fi și mai mare pentru familiile care sărbătoresc primele sărbători împreună cu cel mic. Vei afla din acest articol cum să alegi cele mai potrivite jucării pentru bebeluși, dacă există jucării Montessori, precum și idei de cadouri pentru cei mici.

Ce jucării pentru bebeluși ar trebui să alegem?

Din iubire pentru copii suntem tentați să încărcăm cu multe cadouri bradul de Crăciun, iepurașul de Paște sau de zilele de naștere și/sau nume. Atunci când vine vorba de jucării, calitatea este mult mai importantă decât cantitatea.

În 2017 a fost publicat un studiu care a examinat relația dintre numărul de jucării și calitatea jocului la copiii mici. Atunci când li s-a oferit mai puține jucării, se jucau pentru perioade mai lungi și în moduri mai diverse. Deci, mai puține jucării încurajează, de fapt, creativitatea!

Prin creșterea oportunităților de joacă imaginară, aceste jucării din lemn încurajează și dezvoltă interacțiunea socială și colaborarea. Copiii adoră mișcarea și să-și creeze propriile personaje. Alegerea unei jucării (clasice) de lemn poate deveni cu adevărat un cadou pe termen lung.

Descarcă aplicația Parentool:

Ce trebuie să știm despre alegerea cadourilor?

Alegem o jucărie cu care cel mic să se joacă mai mult, nu o jucărie care să se joace în locul lui. Copiii nu au nevoie de mai multă distracție sau distragerea atenției, au nevoie de mai multă joacă, o rutină în acest sens pentru creativitate și explorare.

(Chiar) alegem jucării Montessori?

În online vedem mult că se folosește expresia jucării Montessori. Având în vedere popularitatea sistemelor educative alternative, îndeosebi al celui implementat de Maria Montessori, interesul este mai mult decât firesc. Vei fi surprins, poate, să afli că, de fapt, nu există conceptul de jucărie Montessori. Există, însă, obiecte sau jocuri aliniate cu principiile Montessori. Acestea sunt niște idei grozave de cadouri de pentru cei mici.

Disclaimer: Dacă sunteți în căutarea unor materiale sau activități Montessori clasice specifice pentru bebeluși sau toddleri e nevoie să vedem ce se potrivește și ce corespunde intereselor copilului vostru. Observarea copilului este baza în educația Montessori. Fiecare copil are ritmul său de dezvoltare și în urma observării puteți să îi oferiți activități care să corespundă nevoilor sale interioare și perioadelor senzitive în care se află. Mă puteți contacta în aplicație.

Idei de cadouri pentru bebeluși în stil Montessori:

  • Jucării senzoriale pot include jucării moi cu texturi variate, mingi moi cu suprafețe tactile sau jucării care produc sunete plăcute la atingere.
  • Cuburi de construit din lemn. Cuburile mari și ușoare din lemn sunt excelente pentru a dezvolta coordonarea ochi-mână și pentru a încuraja copilul să construiască și să exploreze.
  • O oglindă de perete. Bebelușii adoră să se vadă în oglindă. O oglindă fixată pe perete la nivelul lor îi poate captiva și îi poate ajuta să-și dezvolte recunoașterea de sine.
  • Jucării de îmbinare și potrivire. Jucării simple care implică îmbinarea și potrivirea ajută la dezvoltarea abilităților motorii fine și la înțelegerea relațiilor spațiale.
  • Set de cuburi moi: Cuburile moi empilabile sunt ideale pentru dezvoltarea abilităților motorii și a înțelegerii conceptului de sus/jos.
  • Cărți cu imagini mari și clare. Alege cărți cu imagini simple și culori vibrante, care să stimuleze interesul bebelușului și să îi dezvolte observația și limbajul.
  • Jucării de explorare a apei. Un set de jucării de baie sau jucării care pot fi folosite în cadă pentru a le permite bebelușilor să exploreze și să învețe despre apă.
  • Leagăn sau hamac pentru bebeluși. Un leagăn care permite bebelușului să se miște ușor poate fi reconfortant și poate dezvolta simțul echilibrului.
  • Jucării muzicale. Un set de instrumente muzicale simple, precum tamburine moi sau clopoței, îi permite bebelușului să experimenteze și să creeze sunete.
  • Puzzle-uri simple cu piese mari și ușor de manipulat, potrivite pentru dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor și coordonării ochi-mână.

Asigură-te că jucăriile și materialele alese sunt fabricate din materiale sigure și non-toxice, în conformitate cu standardele de siguranță pentru copii. Un alt aspect important este să alegi jucării care să se potrivească vârstei și stadiului de dezvoltare specific al bebelușului. Optează pentru cadouri care să încurajeze explorarea, creativitatea și dezvoltarea abilităților individuale ale fiecărui copil.

Descarcă aplicația Parentool:

Împărtășește cu prietenii tăi

Autor

Descoperă cursul video
Cele mai frecvente boli ale copilăriei
cu dr. Alexandra Constantin, medic pediatru

Lasă un răspuns

Lasă un răspuns