Rodica Afrăsinei, specialist Parentool: Mă bucur să văd părinți deschiși să-și vindece rănile!

Rodica Afrăsinei este psiholog, consilier pentru dezvoltare personală, precum și psihoterapeut de familie în formare. De asemenea, este contributor cu materiale psihologice pentru diferite redacții psihologice. A studiat Psihologia la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației și masterul de Consiliere și intervenție psihologică în dezvoltarea umană din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Am vorbit cu Rodica despre cât contează experiența de acasă și cum se reflectă în felul de a-ți crește copilul. De asemenea, povestește despre experiențele din cabinet și de ce această generație de părinți este atât de dornică de vindecare.

Început de poveste.

În adolescență, și-a dorit să fie într-o zi pe scaunul celui care i-a oferit una din cele mai puternice și esențiale forme de suport: psihologul.

Voiam și vreau foarte mult să pot sprijini tinerii în parcursul lor, în gestionarea stărilor dificile sau problematice. Voiam și vreau să pot oferi un cadru emoțional sigur, cald și asumat în special pentru aceia care nu găsesc altundeva un astfel de spațiu.

În momentul în care am venit în Cluj, am început să intru în variate contexte de voluntariat în care să lucrez cu și pentru oameni – spitale de copii, cămine de bătrâni, organizare de tabere și ateliere de dezvoltare socio-emoțională pentru tineri, workshop-uri pentru adolescenți. Aceste activități au completat foarte bine baza acumulată în anii de licență, master și acreditarea în consiliere pentru dezvoltare personală.

În prezent, mă formez ca psihoterapeut de familie, lucrez în cabinet cu adolescenți și adulți, iar o parte din beneficiari sunt părinți tineri. Mă bucur de fiecare dată când văd părinți care sunt deschiși la a-și vindeca rănile și la a crea resurse valoroase pentru ei și copilașii lor. E un act de curaj și mă simt onorată să pot ajuta la acest proces prin care ei trec.

Rodica Afrasinei specialist Parentool psiholog consilier pentru dezvoltare personala interviu blog parentool parenting_

Rodica Afrăsinei și Parentool

S-a alăturat echipei Parentool din dorința de a contribui la noua generație de părinți, asumați în acest rol și caută resurse potrivite pentru a-și crește copii. Lucrează, de multe ori, cu mame pe tot ce înseamnă stres post-partum și adaptarea la noul rol de mamă.

Pentru mine e fain să fiu în rolul de ghid în procesul părintelui de a se cunoaște și ajuta pe sine, ca mai apoi să fie suport și pilon în dezvoltare pentru copil.

E frumos să văd că părinții caută resurse în mod conștient prin această platformă și că își asumă rolul de părinte suficient de bun. Mă bucur că pot veni în sprijinul acestora pentru a domoli presiunea de a fi părinți perfecți.

Știu că e nevoie să fie găsite acele resurse care să îi ajute să facă ei înșiși liniște în interiorul lor, pentru a putea folosi strategiile alese pentru copii. E foarte important ca părinții să aibă o igienă emoțională stabilizată pentru a crește copii rezilienți și autonomi.

Rolul meu în această echipă de specialiști este de a ajuta la construirea unei igiene emoționale în rândul părinților.

În aplicație, consiliază părinții despre dificultățile relaționale, anxietate/depresie la adulți, managementul furiei la adulți și gestionarea stresului.

Descarcă aplicația Parentool:

Părinții de azi și părinții de ieri

Rodica Afrăsinei crede că experiența copilăriei părinților se reflectă prin mecanismele învățate pentru a face față unui context greu.

Rolul de părinte devine foarte inconfortabil atunci suntem puși în situația de a ieși de pe pilot automat. Copilul cere unele lucruri firești, normale pentru dezvoltarea sa armonioasă (iubire, atenție, validare, apreciere, autonomie, spontaneitate), iar părintele poate oferi doar din ce a experimentat. De aceea, cred că o direcție importantă a parentingului este, de fapt, lucrul individual cu părintele – cunoaștere a propriilor răni, deschiderea de a observa emoții, gânduri, tipare inconștiente și asumarea alegerilor de a acționa și reacționa.

Rodica a observat că atunci când clienții, în cabinet, sunt „supărați” pe problemele pe care le au  funcționează următorul aspect:

 Încerc să îi ajut să înțeleagă că nu e ceva greșit cu mintea sau corpul lor: dacă sistemul tău a scos la suprafață aceste probleme, înseamnă că e pregătit să le facă față, poți construi resursele de care ai nevoie. Dacă generația aceasta e plină de oameni dornici de dezvoltare personală și vindecare, este pentru că acum e posibil să facă asta – nevoile fiziologice sunt în mare parte împlinite și ne putem ocupa de cele emoționale.

Cred că despre asta poate fi vorba în generația de părinți de acum: oameni care sunt tot mai conștienți și mai asumați în fața dificultăților pe care le poartă și pentru care vor să construiască resurse – care se vor răsfrânge în mod pozitiv și asupra copiilor lor. Sunt părinți care pot parcurge drumul în ritmul propriu de la „așa a făcut mama/tata/proful și uite cât de rău mi-a fost” până la „eu acum decid și exersez constant să fac altfel pentru mine și copilul meu”.

Rodica Afrasinei specialist Parentool psiholog consilier pentru dezvoltare personala cabinet interviu blog parentool parenting

Ce facem cu burnoutul parental?

Rodica Afrăsinei consideră că e bine ca părintele să fie conștient de propriile sensibilități din povestea de viață și să aibă resurse suplimentare pe acele zone. În plus, este esențial să fie exersat un echilibru de roluri.

De fiecare dată când o persoană se identifică prea mult cu un rol, devine absorbită de acel domeniu. Asta se întâmplă și la locul de muncă, precum se poate întâmpla și cu rolul de mamă/tată. Părintele nu trebuie să fie doar părinte din momentul în care devine părinte – trebuie să fie/rămână și partener, prieten, persoană cu hobby-uri și orice alte roluri importante. Toate acestea construiesc un sistem de suport necesar pentru evitarea și gestionarea unui burnout. Pe scurt, limite și asumare.

Rodica subliniază faptul că o provocare specifică zilelor noastre este avalanșa de informații, recomandări și încurajările mai mult sau mai puțin explicite din partea societății de a deține și de a face.

Rolul de părinte vine în mod natural cu responsabilitate și, uitându-ne la istoria personală și trans-generațională vine cu o greutate suplimentară prin rănile pe care le ducem cu noi. Părinții vor să fie cei mai buni părinți pentru copiii lor și provocarea e să învețe că trebuie să fie niște părinți suficient de buni pentru copiii lor – nu perfecți/cei mai buni. Părinți vin cu dorința de a ști ce e de făcut și cu intenția de a nu mai transmite generației următoare convingeri și atitudini pe care ei le-au experimentat în propria dezvoltare.

E important să ajungem să nu ne mai concentrăm atât de mult pe a deține și a face  pentru că recomandările de specialitate spun că e tot mai important să re-învățăm să fim (prezenți – just to be).

Părinților le e frică să greșească, fiind tot mai conștienți de ceea ce nu a funcționat bine pentru ei în rolul de copii. Frica de a nu greși ne poate ajuta, dar poate fi copleșitoare câteodată. Iar părinții au nevoie să știe ce să facă atunci când greșesc – să se oprească, să înțeleagă ce s-a întâmplat și să își ceară scuze în fața copiilor, asumându-și partea pe care o pot face mai bine pe viitor.

Generația Parentool

Rodica Afrăsinei crede în faptul că generația Parentool va fi deschisă la a repara și învăța constant să fie părinți buni pentru ei înșiși și pentru copiii lor.

Cred și sper să fie o generație de părinți blânzi, calzi, asumați, conștienți și jucăuși.

Rolul Rodicăi în echipa noastră este tare valoros și suntem recunoscători să o avem alături. O poți descoperi pe blogul Parentool, precum și pe contul de Instagram. Dacă ai întrebări în legătură cu domeniul ei de expertiză, descarcă aplicația Parentool și scrie-i preocupările tale.

Descarcă aplicația Parentool:

Foto: Arhiva personală.

Împărtășește cu prietenii tăi

Autor

Descoperă cursul video
Cele mai frecvente boli ale copilăriei
cu dr. Alexandra Constantin, medic pediatru

Lasă un răspuns

Lasă un răspuns