Petruța Roșu, specialist Parentool: Experiența copilăriei se reflectă în tot ceea ce facem, inclusiv în rolul de părinte.

Petruța Roșu este psiholog și psihoterapeut cognitiv-comportamental. Este adepta ideii unei vieți trăite în lipsa stigmei în ceea ce privește sănătatea mintală și cea emoțională. Este absolventă a masteratului de Psihologie Clinică, Consiliere Psihologică și Psihoterapie din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Cel mai important aspect al misiunii sale este acela de a facilita conștientizarea clienților a faptului că, deși nu putem controla întotdeauna factorii externi, putem să schimbăm și adaptăm modul în care privim, interpretăm și reacționăm în față evenimentelor. Tocmai de aceea, este interesată de promovarea dezvoltării rezilienței psihologice ca abilitate fundamentală pentru menținerea sănătății emoționale.

Am povestit cu Petruța despre rolul pe care îl joacă excesul de informații din zilele noastre, despre stilurile parentale ale generațiilor de ieri și de azi, precum și despre fenomenul burnoutului parental.

Început de poveste.

Petruța Roșu nu și-a dorit dintotdeauna să devină psihoterapeut. Povestea ei în domeniu nu a început cu vreo chemare divină spre psihologie.

Cred că persoana responsabilă pentru stârnirea interesului meu a fost profesoara de psihologie din liceu. Am avut o relație faină cu ea; o admiram nu doar ca profesor, ci și ca și persoană. Mă întreb acum dacă știe asta, dacă mi-am manifestat vreodată direct recunoștința pentru plantarea semințelor a ceea ce mai târziu avea să devină my dream job.

Fiecare client cu care lucrez adaugă un motiv în plus care mă determină să continui pe acest drum. Nu doar pentru că procesul îmi oferă ocazia de a facilita o schimbare, acolo unde este nevoie în viața clienților, dar și pentru că mă dezvolt la rândul meu alături de ei, atât în plan personal, cât și în cel profesional.  

Petruța Roșu și Parentool

Pentru ea, Parentool a venit ca o gură de aer proaspăt. Consideră că echipa chiar înțelege nevoie unor lupte constante în ceea ce privește promovarea informațiilor validate.

Auzim de multe ori vorbindu-se despre faptul că avem acces în zilele noastre la o groază de informații disponibile despre orice domeniu care ne-ar putea interesa. Sunt  informații la care generațiile trecute nici n-ar fi putut visa sau pentru care trebuia să faci eforturi colosale pentru a avea acces la ele.

În timp ce, pe de-o parte, acest fapt reprezintă într-adevăr un avantaj, din păcate devine tot mai clar faptul că s-a ajuns la o suprasaturare de informații. Vorbesc în principal de domeniul psihologiei aici, dar sunt sigură că e o situație pe care o putem generaliza și că specialiști din toate domeniile se luptă cu frustrările induse de acest aspect.

Avem atâtea informații încât devine greu să discernem între cele reale, utile, și cele nepotrivite sau nefolositoare (și din păcate, adesea, de-a dreptul false sau derutante). Problema libertății de exprimare în această eră a dezinformării este faptul că ideile bune nu ies mereu câștigătoare.

Parentool este un real ajutor celor care aleg să caute adevărul. Și e greu să menții pe linia de plutire informațiile relevante, într-o lume în care dreptul la exprimare nu are legi. Parentool reprezintă pentru mine efortul colectiv de a face progrese în acest sens, prin centralizarea informațiilor relevante pentru comunitate. Sunt recunoscătoare că am avut ocazia de a face parte din acest efort colectiv încă de la început și abia aștept să fiu martor la tot ceea ce ne rezervă viitorul!

Descarcă aplicația Parentool:

petruta rosu psiholog specialist parentool interviu blog

Părinții de azi și părinții de ieri

Petruța Roșu consideră că experiența copilăriei se reflectă în tot ceea ce facem, inclusiv în rolul de părinte.

Devine parte din noi, ne influențează personalitatea și atitudinea față de viață, că ne place sau nu să acceptăm asta. Deși nu sunt părinte încă, cred că integrarea acestei experiențe și rezolvarea fricilor acestui copil interior care se ascunde în noi toți e cu atât mai importantă atunci când iei decizia de a deveni părinte.

Practica clinică ne arată foarte clar modul în care traumele nerezolvate ale acestui copil interior au capacitatea de a sparge limitele cogeneraționale. Atunci când îți ignori aceste traume, le transmiți și perpetuezi, inconștient, copiilor tăi. Putem observa schimbări semnificative în stilurile parentale cu fiecare nouă generație, pentru că fiecare generație aduce după sine schimbări ale sistemelor de credință. Acestea, la rândul lor, stau la baza religiei, filozofiei sau a codurilor morale ale generației respective.

Așa se explică modul în care anumite aspecte (de exemplu, ierarhia între sexe) pot fi considerate normale de o generație, dar complet neacceptabile pentru o altă generație. Cu toate acestea, știm că stilul parental e influențat și de modul în care am fost crescuți, la rândul nostru. Vom fi determinați să evităm greșelile pe care considerăm că le-au făcut persoanele de referință în interacțiunea cu noi. Sau vom vrea să replicăm acele lucruri despre care credem că au avut un impact pozitiv asupra noastră.

Petruța afirmă că că aspectul care definește cel mai bine stilurile parentale din generația actuală este tranziția dinspre preocuparea legată de control pe care generațiile trecute o integrau în practicile parentale, spre o preocupare către o conectare emoțională mai profundă cu copiii lor.

Copiii din ziua de azi au oportunități mai bune de a-și exprima dorințele, emoțiile și nevoile, oportunități asigurate de o generație de părinți care a flexibilizat standardele parentale. Nu mai creștem copii după niște reguli stricte, ci mai degrabă ne adaptăm stilul parental în funcție de personalitatea și nevoile copilului – o tranziție sănătoasă, din multe puncte de vedere.

Odată cu schimbările aduse de părinții de azi vin și provocările specifice acestei generații. În timp ce relațiile familiale sunt mai strânse, în medie, ca rezultat al noilor practici parentale, principala problemă cu care se confruntă părinții actuali este stabilirea limitelor sănătoase în relația dintre ei și copii. Până la urmă, ca în oricare altă interacțiune inter-umană, poate fi destul de complicat să îndeplinești concomitent atât rolul de figură de autoritate, cât și pe cel de prieten. Dacă ar fi să încadrez în tematici specifice dificultățile părinților cu care am lucrat până acum, probabil că 99% din acestea se încadrează undeva în spectrul acestei problematici. 

Ce facem cu burnoutul parental?

Petruța Roșu afirmă că termenul de burnout descrie sindromul caracterizat de epuizarea emoțională și alterarea sentimentului de auto-împlinire. Este un fenomen care nu iartă pe nimeni, mai ales când ne gândim la procesul de adaptare la noul rol al proaspeților părinți.

Cred că primele studii care au investigat burnoutul la părinți au fost derulate în anii ’80. De atunci și până în prezent avem o imagine mult mai clară asupra a ceea ce determină și menține fenomenul. Știm, în primul rând, faptul că deși este un fenomen universal, imaginea acestuia poate varia drastic, în funcție de diferențele dintre valorile promovate în culturile est și vest-europene.

Indiferent de regiunea geo-politică despre care discutăm însă, burnoutul este rezultatul unui nivel prea ridicat de stres, în absența resurselor potrivite de a face față acestuia. Cu alte cuvinte, ajungem la burnout doar atunci când nu avem strategiile potrivite cu care să răspundem stresului cotidian la care suntem supuși. Reglarea balanței dintre stres și resurse este, așadar, răspunsul potrivit general valabil în acest aspect.

Câteva din strategiile de gestionare a burnoutului parental sunt apelul la suportul social, reevaluarea modului în care interpretăm provocările impuse de acest nou rol, focalizarea pe schimbările mici, dar consecvente. Există tendința de a avea așteptări prea drastice în ceea ce privește modul în care ar trebui să fim ca părinți. Să ne amintim, totuși, că spre deosebire de burnoutul provocat de joburi, cel parental nu îți permite cu aceeași ușurință ca, atunci când lucrurile devin prea apăsătoare, să îți iei pur și simplu o vacanță!

Mai putem aminti aici îmbunătățirea abilităților parentale acolo unde considerăm că ar fi util sau necesar și diverse strategii de echilibrare a vieții parentale cu cea personală. Din acest punct de vedere, aș sublinia faptul că, mai ales în calitate de părinți pentru prima dată, e relativ ușor să cazi în plasa noului rol și să îți dedici complet timpul și existența noului-născut.

Din experiența clinică știu, însă, că această atitudine nu face decât să grăbească procesul de burnout. Rolul de părinte vine pe lângă celelalte roluri pe care deja le îndeplinim în viața personală – de fii/fiice, de parteneri, de individualități cu nevoi, scopuri și dorințe personale.

Noii părinți trebuie să încerce să găsească timp și energie și pentru viața lor personală, pe lângă cea familială. Dacă ar fi să vorbesc despre un singur aspect pe care noii părinți ar trebui să-l implementeze pentru a-și crește șansele ca această tranziție să fie una mai ușoară, ar fi acesta: găsiți timp pentru voi chiar și atunci când simțiți că vă presează timpul din toate părțile. Chiar și 15 minute zilnice pentru noi pot să facă o diferență considerabilă în modul în care facem față unei vieți stresante. Va avea un impact pozitiv atât asupra sănătății noastre psiho-emoționale, cât si asupra relației părinte-nou-născut.

Generația Parentool

Petruța Roșu crede că avem în față o generație mai sigură pe propriile resurse.

Această generație nu deține neapărat abilități mai importante decât cele anterioare. Este o generație care are acces la răspunsuri specifice pentru probleme specifice, relevante pentru contextul socio-cultural în care ne aflăm. Nu mai e nevoie trecem orbește prin procesul de parenting; societatea modernă (cu toate avantajele ei) a umplut multe goluri în acest domeniu. Atâta vreme cât părinții conștientizează că nu au cum să știe totul despre tot ce implică rolul de părinte, dar se angajează să preia informațiile de care au nevoie din surse sigure, lucrurile vor merge înspre tot mai bine.

În aplicație, Petruța a discutat cu utilizatorii noștri subiecte legate probleme de cuplu și/sau familiale, despre adaptarea la noul rol de părinte, precum și gestionarea furiei/vinovăției și a geloziei dintre frați. De asemenea, îi poți scrie despre particularități de dezvoltare a copiilor, probleme de atașament, baby blues și depresie post-partum. Expertiza Petruței este de mare ajutor pentru comunitatea Parentool și o poți descoperi pe blogul Parentool, precum și pe site-ul ei și contul de Facebook. Dacă crezi că te poate sprijini în călătoria ta, descarcă aplicația Parentool și scrie-i preocupările tale.

foto credit: Irina Petrichei

Descarcă aplicația Parentool:

Împărtășește cu prietenii tăi

Authors

Descoperă cursul video
Cele mai frecvente boli ale copilăriei
cu dr. Alexandra Constantin, medic pediatru

Lasă un răspuns

Lasă un răspuns