Ligia Suciu, specialist Parentool: Îți trebuie curaj să îți crești copiii cu respect.

Ligia Suciu este psiholog specialist, psihoterapeut și educator parental certificat Circle of Security. A urmat cursurile Facultății de Psihologie de la Cluj Napoca (UBB) și este atestată de Colegiul Psihologilor din România. Participă în continuare la cursuri de formare și specializare, atât în țară, cât și în străinătate. De peste 12 ani lucrează ca psihoterapeut cu părinți și copii de toate vârstele.

Am povestit cu Ligia despre pasiunea pentru meseria ei, despre asocierea cu aplicația Parentool, precum și despre cât de mult contează să te cunoști pe tine însuți pentru a fi un părinte bun.

Început de poveste

Ligia Suciu a fost preocupată din copilărie de relațiile dintre oameni, de gândurile care ne trec prin cap și de felul în care ne trăim emoțiile. De la 12 ani a început să țină jurnale în care nota diverse reflecții despre natura umană, precum și concluzii despre ea si ceilalți.

Am fost sora și verișoara cea mai mare așa că am petrecut mult timp cu ceilalți opt copii ai familiei noastre. Căutam mereu metode de a relaționa mai ușor unii cu alții și de a ne simți bine împreună. În prezent suntem foarte apropiați și avem micul nostru trib în cadrul căruia creștem următoarea generație. 

În liceu Ligia a avut profesori care au încurajat-o și i-au susținut visul de a deveni psiholog așa că psihologia a fost prima și singura ei opțiune pentru studii.

Cei 12 ani de când profesez m-au modelat și m-au îmbogățit mult sufletește. Pentru mine, fiecare caz este un nou univers. Prețuiesc onoarea și încrederea pe care mi-o acordă oamenii de a intra cu ei în lumea lor. 

Mă simt vie și plină de bucurie pe măsură ce fiecare persoană își descoperă harta interioară, simțindu-se în siguranță să înceapă călătoria spre Sine. Fiecare adult care pornește în aceasta călătorie devine o călăuză înțeleaptă pentru copiii din viața sa.

Ligia Suciu și Parentool

Ligia este aproape de proiectul Parentool încă de la începuturi. În aplicație, consiliază părinții despre dificultățile pe care le au în acest rol, despre îngrijorările privind dezvoltarea copilului, precum și despre comportamentele dificile ale copilului.

Am rezonat cu Parentool din prima secundă deoarece pune în practică un vis pe care îl aveam de mult timp – o echipă de specialiști care să ofere susținere părinților. Încă din timpul facultății, pe măsură ce înțelegeam că dezvoltarea copiilor nu se rezumă la ce se vede cu ochiul liber, am înțeles cât de important este ca părinții sa fie bine informați și sprijiniți în acest rol unic – de a forma noi oameni.

Îmi place mult ideea de a oferi asistență părinților exact atunci când ei pun mâna pe telefon și cer ajutor. Sigur ca e o variantă de moment, dar care prinde bine într-un moment de criză. Cele mai multe întrebări pe care le-am primit în aplicație au fost pe teme legate de agresivitatea copilului, episoadele de tantrum. 

De asemenea, am primit întrebări despre adaptarea la schimbările din familie, cum să protejezi copilul de conflictele inter-parentale, acomodarea cu un nou frățior, gestionarea relațiilor cu bunicii.

Părinții de azi și părinții de ieri

Ligia Suciu spune că învățăm să fim părinți din felul în care proprii noștri părinți ne-au crescut. Din experiențele repetate împărtășite cu părinții noștri, creierul înregistrează implicit moduri în care să oferi afecțiune, să vorbești ca părinte, să rezolvi probleme.

Când suntem copii, nu avem capacitatea de a învăța selectiv. Ceea ce vedem reprezintă realitatea pe care o cunoaștem. În momentul în care devenim părinți, toate aceste „softuri” devin active. Funcționează atât de bine încât surclasează cunoașterea teoretică dobândită mai târziu. Acesta e motivul pentru care ne trezim reacționând „exact ca mama/tata”, mai ales în momentele tensionate.

Informațiile corecte despre rolul de părinte și dezvoltarea copilului funcționează ca o busolă. În baza ei ne putem regla ori de câte ori simțim ca deraiem de pe șinele stabilite.  

Ligia consideră că este mai complicat în cazul părinților cu traume de dezvoltare care au fost profund răniți de părinții lor. Încrederea lor a fost trădată în multe feluri. Unii dintr acești părinți au nevoie de ajutor pentru a repara daunele create. Au nevoie să se asigure că au suficientă claritate în relația cu copiii lor.

Există riscul ca unii părinți repete abuzurile sau neglijențele la care au fost supuși ori, din contră, să supra compenseze pentru copiii lor ceea ce ei nu au primit/avut. Ambele variante sunt problematice deoarece focusul rămâne pe istoria părinților și pe reglarea propriilor emoții și împiedică înțelegerea copilului și a nevoilor sale.

Ligia ne oferă și câteva exemple foarte utile în acest sens:

Nu ajută să îi cumpăr copilului o mulțime de jucării pentru ca eu nu am avut.
→ Ajută să fiu deschis și curios despre interesele copilului. Să îi pun la dispoziție jucării și instrumente care îi susțin dezvoltarea și îi aduc bucurie.
Nu ajută să fiu permisiv și să îi dau voie copilului să facă orice pentru că am avut părinți rigizi care mi-au îngrădit libertatea.
→ Ajută să stabilesc limite clare, adaptate vârstei copilului, care sa îl facă să se simtă în siguranță.
Nu ajută să organizez în cele mai mici detalii toată viața copilului meu numai pentru că eu m-am simțit un orfan emoțional, ori familia mea era caracterizată de haos.
→ Ajută să fac tot ce pot pentru a-mi cunoaște din ce în ce mai bine copilul pentru a înțelege cum să-i creez un mediu favorabil în care să înflorească zi de zi.

 Ce facem cu burnoutul parental?

Ligia Suciu crede că părinților li se cere să fie eficienți, actualizați și productivi ca și cum n-ar avea copii. Să fie disponibili, iubitori și grijulii cu copiii lor ca și cum n-ar avea serviciu. Este presiune enormă din cauza unor standarde imposibil de atins.

E important să înțelegem cât mai mulți că a fi părinte nu e o misiune specială pe care să o finalizezi după o anumită rețetă. Copiii nu așteaptă super părinți. Ei au nevoie de părinți autentici, în armonie cu ei înșiși. Din această armonie se naște capacitatea de a-și vedea și auzi, cu adevărat, copiii.

Dacă ești părinte pentru prima dată, ai multă răbdare cu tine. Dă-ți permisiunea să fii un părinte suficient de bun. Nu tânji la perfecțiune pentru că aceasta nu există. Fii deschis și curios pentru a-ți cunoaște copilul în fiecare zi mai mult și pentru a te cunoaște pe tine în acest rol nou. 

Ligia afirmă că în toate timpurile părinții și-au dorit tot ce e mai bun pentru copiii lor. Însă mereu au existat influențe din exterior care au pus la încercare intuiția părinților, de la religie, industrializare, comunism până la economia de piață. Nevoile copiilor tind sa fie sacrificate pentru alte priorități impuse la nivel general.

Chiar și în prezent îți trebuie curaj să îți crești copiii cu respect față de ființa lor (fragilitatea, puritatea, creativitatea și talentele lor). Și apoi te întrebi dacă felul în care vrei să îi crești îi pregătește pentru lumea în care vor trăi.

Pe de altă parte, generația de părinți de azi poartă conștientizarea și efectele modului în care au fost crescuți. Printre acestea, se pot menționa neglijarea emoțională, critica exagerată, rușinarea ca metoda de educație sau abuzul fizic. Se străduiesc sa fie părinți mai înțelepți și mai sensibili pentru copiii lor, ceea ce nu este deloc ușor.

Cred că cel mai des părinții vor sa știe cum își pot vindeca propriul copil rănit astfel încât să-și poată îngriji copiii așa cum înțeleg că este sănătos. Mulți se simt captivi unor emoții dureroase și intense care îi împiedică să fie părinții care și-ar dori sa fie.

Generația Parentool

Ligia crede că un un nivel optim de cunoaștere ne ajută să ne eliberam de bagajele trecutului, să ne vindecam propriile răni psihologice și să le putem fi mai ușor alături copiilor.

Parentool oferă o biblioteca serioasă și de încredere pentru orice părinte interesat. Cu siguranță, părinții de azi beneficiază de mult mai multe resurse informaționale decât oricând. Au șansa de a deveni părinți conștienți și pregătiți.

Dar, în același timp, cred că pentru a avea relații reușite cu copiii noștri nu este suficientă cunoașterea. Toți avem nevoie sa ne cultivăm înțelepciunea, discernământul și intuiția de părinte. Avem nevoie să clădim în noi capacitatea de a decide cum și când să folosim toate resursele în funcție de nevoile fiecărui copil în parte.

E o bucurie pentru noi să o avem pe Ligia în echipa de specialiști Parentool. Împreună contribuim la o generație de părinți care dezvoltă relații armonioase cu copiii lor. Poți să o descoperi pe Ligia pe blogul nostru și pe Facebook & Instagram. Dacă ai întrebări pentru ea, descarcă aplicația Parentool și scrie-i ce te frământă.

Tu crezi că este nevoie de curaj să crești copii cu respect față de ființa lor în lumea complicată în care trăim?

Împărtășește cu prietenii tăi

Autor

Descoperă cursul video
Cele mai frecvente boli ale copilăriei
cu dr. Alexandra Constantin, medic pediatru

Lasă un răspuns

This Post Has One Comment

Lasă un răspuns