Live-ul de joi cu Alexandra Constantin: Ce să fac când copilul meu are febră?

Febra copiilor este un subiect foarte important pentru părinți, mai ales în primii ani de viață. În cea de-a treia întâlnire din live-ul nostru săptămânal am avut-o invitată pe dr. Alexandra Constantin, medic pediatru.

Vei afla din această conversație ce este febra și cum ar trebui să o gestionăm, în funcție de felul în care se manifestă. De asemenea, Alexandra Constantin oferă informații utile despre tratamentul febrei, metode alternative nemedicamentoase, precum și despre ce înseamnă convulsiile febrile.

Live-ul de joi înseamnă o serie de întâlniri online, pe instagram, între Petruța Țuligă (fondator & CEO Parentool) și specialiștii din aplicația noastră.

Ce este febra?

Simplu spus, febra este o creștere a temperaturii corpului peste 38 de grade. Întotdeauna există întrebarea asta: scădem jumătate de grad dacă măsurăm intra-rectal sau nu? Există febră centrală, adică febra care este măsurată intra-rectal și la nivel auricular. Este normal ca temperatura să fie mai crescută. Dacă măsurăm axilar sau cu un termometru de temperatură, atunci febră este peste 37.5.

Ne interesează valoarea exactă a temperaturii sub vârsta de 3 luni. Ulterior, că este 38.2 sau cu 38.5, că scădem sau nu, nu mai este atât de relevant.

Sub vârsta de 3 luni febra este o urgență. Până la această vârstă sistemul imunitar al bebelușului este încă mai precar. De multe ori, febra la un copil atât de mic, chiar și în contextul unor infecții grave, nu se manifestă cu alte semne care să ne atragă atenția. Astfel, și în cazul unei meningite sau septicemii, adică o infecție generalizată în tot corpul, sub vârsta de 3 luni se poate manifesta doar cu febră de 38,2 de exemplu. Dacă avem un copil cu vârsta de sub 3 luni și are febră trebuie să ne prezentăm cât mai repede la medic.

Semne de alarmă pentru febra copiilor de peste 3 luni

Sistematic, de sus în jos, putem avea următoarele semne:

  • Febra care se asociază cu dureri de cap intense sau dacă îi deranjează lumina. Acestea sunt lucruri care ne duc cu gândul la meningită și ar trebui să ne prezentăm la medic;
  • Febra asociată cu dureri de gât și, mai specific, un gât blocat – un copil care nu poate duce bărbia în piept;
  • Febra asociată cu dificultăți de respirație;
  • Febra asociată cu vărsături și scaune diareice – risc foarte mare de deshidratare;
  • Febra asociată cu erupții cutanate – aici este foarte bine să ținem legătura cu un medic. aplicația Parentool este foarte utilă în acest caz: aici este important să știm dacă este vorba de o boală contagioasă (bolile copilăriei – varicelă, rujeolă, rubeolă). Este bine să știm dacă este o urgență, dacă trebuie să ne prezentăm la medic sau nu pentru a evita cât mai mult contactul cu alte persoane;
  • Febra care durează de 2-3 zile la copilul sub 2 ani și cea care durează mai mult de 5 zile la copilul mai mare. Este absolut normal ca aceste infecții virale frecvente ale copiilor febra să dureze și 4-5 zile;
  • Alte semne de gravitate în cazul febrei: cea care apare la un copil cu boală cronică. În acest caz, ne prezentăm cât mai repede la medic.

Tratamentul pentru febra copiilor

Cele mai recente ghiduri ne spun că febra la copil trebuie tratată atunci când se asociază cu o stare generală modificată. De exemplu, copilul este moleșit sau agitat, acuză dureri de cap, oculare, frisoane. Deci asta înseamnă că febra produce niște manifestări și, în acest context, trebuie să tratăm sau să ameliorăm starea copilului. De fapt, acesta este rolul medicamentelor de febră este să amelioreze starea copilului, dar nu vindecă boala care produce febra.

De exemplu, astăzi aveam în cabinet o fetiță care avea febră 39, mânuțele mai reci, buzele mai vinete pentru că asta se întâmplă de obicei în febră. Dar ea era foarte veselă, fugea dintr-o parte în altă. Și atunci, dacă febra nu modifică starea copilului, o lăsăm în pace. Lăsăm copilul ușor mai dezbrăcat, ne asigurăm că este hidratat și măsurăm temperatura peste jumătate de oră. Dacă copilul continuă să facă febră și este moleșit sau are alte simptome atunci administrăm antitermicele.

Este foarte important ca părinții să înțeleagă ce este febra și de ce nu dăm medicamente dacă copilul nu se simte bine.

Febra este o reacție a organismului care apare, de obicei, în infecții. Dacă există o infecție în organism, atunci sistemul imunitar al copilului începe să trimită soldățeii să se lupte cu virușii, crește temperatura corpului tocmai pentru a distruge virușii. Există și mitul acesta că febra este bună. Este adevărat în sensul că temperatura crescută a organismului ajută la distrugerea virușilor în contextul infecțiilor. Tocmai de aceea febra trebuie tratată doar atunci când se asociază cu starea modificată a copilului.

Există alternative la antitermice pentru tratarea febrei?

Compresele cu oțet sau cu spirt sunt destul de faimoase. Din păcate, acestea sunt niște substanțe care pot cauza iritații la nivelul pielii. Ba mai mult, alcoolul din spirtul sanitar se poate absorbi chiar și prin piele sau inhalator. Astfel, crește intoxicația cu aceste substanțe, pe lângă efectul iritativ pe care îl pot avea local. Așa că compresele cu oțet sau alcool nu sunt deloc o soluție potrivită, sunt chiar periculoase.

Metode alternative sau nemedicamentoase menționate și în ghidurile de specialitate:

  • Dezbrăcăm copilul: în tricou, în maiou, în pantaloni scurți – să existe mai mult contact la nivelul pielii cu aerul ambiental;
  • Îl hidratăm bine (sub vârsta de 6 luni, chiar deshidratarea se poate manifesta prin febră);
  • Dacă temperatura nu scade, putem face comprese cu apă la temperatura camerei și este indicat să punem o compresă tip prosop peste torace. Degeaba punem comprese la mâini și la picioare, extremitățile fiind oricum reci. Scăderea temperaturii în momentul în care punem o compresă funcționează pe legea de transfer de căldură de la un corp mai cald către unul mai rece. Cu cât suprafața pe care o acoperim cu comprese este mai mare, cu atât efectul este mai rapid. De aceea, nu punem o compresă mică pe frunte sau șosete pe picioare pentru că efectele sunt foarte nesemnificative.
  • Putem face copilului un duș cu apă la o temperatură moderată pentru a ajuta la scăderea temperaturii.

În live vei găsi un exemplu concret pentru gestionarea febrei la un copil de un an în cazul unei infecții, cu toate etapele pe care ar trebui să le parcurgă părinții. De asemenea, a răspuns și la întrebări specifice venite de la părinții din comunitatea noastră, inclusiv despre asocierea dintre febră și erupțiile dentare.

Dintr-unul dintre răspunsurile Alexandrei, menționăm o informație irelevantă pentru părinți în legătură cu administrarea de paracetamol preventiv (sau în caz de tuse și secreții nazale, dar fără febră):

Paracetamolul este un medicament care are efect antitermic, adică scade temperatura, și efect anti-algic, adică scade durerea. Pentru tuse și mucișori, paracetamolul nu are niciun efect. Aș spune că mai mult strică pentru că îi dați copilului un sirop foarte dulce trei zile când poate nu are nevoie. Și apoi, dacă se agravează și va trebui să-l ia deja copilul nu mai are chef de medicament.

Cu această ocazie, vreau să menționez și faptul că aceste medicamente nu au niciun efect preventiv. Nu are niciun efect dacă dați nurofen sau paracetamol ca să nu facă febră. Noi nu putem să dăm acum paracetamol și să influențăm febra care poate va apărea mâine sau peste șase ore. Nu îndopați inutil copiii cu medicamente dacă nu au febră.

Conform ghidurilor de specialitate, medicamentul de primă intenție în cazul febrei copiilor este paracetamolul. Are cele mai puține efecte adverse și este singurul medicament care se poate administra sub vârsta de 3-6 luni. Intensitatea febrei nu are legătură cu medicamentul pe care îl oferim. Administrăm Ibuprofen sau nurofen în cazul în care ne dorim și efectul anti-inflamator pe care doar acesta îl are. Adică în cazul unor otite sau dacă gâtul este foarte inflamat și dureros, atunci putem să dăm de primă intenție nurofen. Dar în principiu, paracetamol rămâne primul medicament în caz de febră.

Cum putem ajuta un bebeluș cu convulsii febrile până la venirea ambulației?

Convulsiile febrile durează secunde sau minute. Cel mai important este să punem copilul în poziția laterală de siguranță. Adică îl punem într-o parte, ridicăm ușor bărbia și avem grijă să nu se lovească de anumite lucruri din jur. Cam acesta este singurul lucru pe care îl pot face părinții până la sosirea echipajului. De multe ori, convulsia trece foarte repede și ajung părinții să meargă la medic.

Ce să nu facă părinții în caz de convulsii febrile: să nu încerce să-i dea cu forța un medicament pentru că există riscul de înec. De asemenea, să nu îi țină limba să nu și-o înghită, pentru că există riscul ca acesta să fie mușcat și nu are niciun efect, este un mit că își poate înghiți limba.

Părinților nu ar trebui să le fie atât de frică de aceste convulsii pentru că nu au efecte secundare neurologice asupra copilului. Chiar dacă sunt un eveniment destul de marcant pentru martori, este important că de cele mai multe acestea sunt simple și nu se repetă. Incidența convulsiilor febrile este foarte mică (2-5 %) și nu există legătură între acestea și epilepsie. În plus, nu există o legătură între intensitatea febrei și debutul convulsiilor febrile. Pot apărea chiar și înainte sau după febră, deci nu intrați în panică în momentul în care copilul are febră. Oricum, nici cu medicație antitermică nu puteți influența prezența sau absența convulsiilor febrile. Este ceva care ține și de genetică și de efectele care apar în contextul unor infecții.

În finalul acestei întâlniri Alexandra a răspuns preocupărilor legate de febră asociată unui vaccin, despre febra mamei și alăptare, precum și despre problema febrei după cinci zile de administrare de antibiotic.

Un mesaj pentru părinții din comunitatea Parentool

Nu intrați în panică atunci când copilul are febră. De multe ori, ne întâlnim cu situații în care părinții administrează medicamente pentru că se lasă ghidați de temerile lor. Aș vrea să înțelegeți că febra este, totuși, un mecanism prin care organismul încearcă să lupte cu virușii din corpul copilașului. Nu administrați antitermice preventiv, ci doar dacă are o temperatură peste 38 și se simte afectat de această temperatură crescută.

Descarcă aplicația Parentool:

Poți accesa mai jos înregistrarea completă a acestei întâlniri despre febra copiilor, precum și pe conturile de social media (instagram & facebook). Îi poți scrie Alexandrei în aplicația Parentool pentru a beneficia de expertiza ei.

Împărtășește cu prietenii tăi

Authors

Descoperă cursul video
Cele mai frecvente boli ale copilăriei
cu dr. Alexandra Constantin, medic pediatru

Lasă un răspuns

Lasă un răspuns