Dezvoltarea motricității fine și grosiere la bebeluși

Dezvoltarea armonioasă a unui copil depinde de abilitățile pe care și le creează în primul an de viață. Cele mai mari obiective atinse de către bebeluș sunt motricitatea grosieră și motricitatea fină, iar cea din urmă se întinde pe durata a multor ani de practică. Acestea evoluează în urma dezvoltării motorii.

Oare ce ar trebui să facă un bebeluș în funcție de vârsta sa? Aud destul de des această întrebare, atât în cabinet cât și pe grupurile de socializare. Acest articol vine în întâmpinarea părinților sau a persoanelor care au grijă de bebeluși, cu idei de lucru și explicații despre cum puteți lucra acasă cu cel mic.

Ce înseamnă dezvoltarea motricității?

Ce îl face pe un copil să țină bine creionul în mână? Răspunsul este motricitatea. Aceasta se lucrează încă dinainte de a merge. Baza pe care se formează motricitatea sunt abilitățile motorii.  Începând chiar din prima zi în care copilul sosește acasă este important să stea pe burtică sub supravegherea unui adult.

În doar câteva luni acesta va merge, iar pentru a ajunge acolo e nevoie să urmărim niște pași precum: statul pe burtică, ridicarea capului, rostogolirile, ridicarea în șezut, statul în șezut nesusținut, ridicarea în picioare. În funcție de fiecare etapă mai sus menționată prin care trece bebelușul, motricitatea se lucrează diferit.

Este de menționat că fiecare copil se dezvoltă în ritmul său. Tocmai de aceea, între abilități există un interval de vârstă după care îi sfătuiesc pe părinți să se ghideze pentru a sesiza la timp dacă există o întârziere.

dezvoltarea motricității la bebeluși
foto: arhiva personală Alexandra Ivana

Ce sunt abilitățile motorii?

Abilitățile motorii sunt achiziții care se realizează sistematic, fiecare abilitate ajută sugarul să o abordeze pe următoarea. Bebelușii n-au nevoie să fie învățați anumite abilități motorii de bază, precum apucarea, mersul de-a bușeala și mersul în picioare. Aceștia au nevoie doar de spațiu de mișcare și de libertatea de a vedea ce pot să facă.

Reperele majore ale dezvoltării motorii

  • Primele 2 luni: la naștere, bebelușii sunt compleți neajutorați, iar dezvoltarea lor motrică este limitată. În aceste 2 luni bebelușii vor petrece o mare parte pe spate. Sunt prezente: reflexul Moro (brațele și picioarele se vor întinde ca un impuls), reflexul de cățărare (atunci când bebelușul este pus pe burtică acesta se va împinge cu piciorușele), reflexul de agățare (sugarul se poate agăța de un obiect cu mânuțele dacă este stimulată pielea)
  • Între 2 și 4 luni: în jurul vârstei de 2 luni bebelușul începe să-și controleze mușchii gâtului și implicit controlul capului, de asemenea coordonarea mână-ochi; spre 4 luni se poate produce rostogolirea.
  • Între 4 și 6 luni: se dezvoltă mișcările fine ale extremităților; își vor îmbunătăți abilitățile de manipulare ale obiectelor.
  • Între 6 și 9 luni: se achiziționează statul în fund,  unii bebeluși pot merge în 4 labe, iar alții se pot ridica în picioare agățându-se de obiecte.
  • Între 9 și 12 luni: apare ridicatul în picioare, bebelușii pot merge pe lateral  ținându-se de obiecte precum canapea, iar alții pot merge independent.
dezvoltarea motricității la bebeluși
foto: arhiva personală Alexandra Ivana

 

Toate aceste abilități motorii sunt în raport proporțional cu tonusul muscular al bebelușului. Dacă stimularea se face personalizat, în funcție de nevoia sugarului, și tonusul muscular va crește și automat abilitățile motorii se vor dezvolta înlănțuit.

Descarcă aplicația Parentool:

Ce este motricitatea grosieră?

Motricitatea grosieră se referă la primele mișcări neîndemânatice și incontrolabile precum fluturatul brațelor și ale picioarelor sau răsucirea corpului de pe o parte pe alta. Aceste mișcări grosiere sunt importante pentru dezvoltarea motricității fine care apare ulterior în dezvoltarea bebelușului. Ajută, de asemenea, și la învățarea mersului. Se dezvoltă ca un sistem bine pus la punct și orice abilitate nouă este urmată de o alta după ce este exersată foarte bine și stăpânită de către bebeluș.

Ce este motricitatea fină?

Motricitatea fină se referă la mișcările mici și de îndeletnicire ale bebelușului pe care le exersează diferit de la o etapă la alta. Acest tip de motricitate îl ajută pe bebeluș să se poate hrăni singur atât cu degetele cât și cu lingurița, să poată să se joace cu diverse materiale de explorat, să cânte la tobă sau chiar la xilofon. Dezvoltarea fină a motricității poate fi stimulată prin diverse activități adaptate vârstei copilului.

foto: arhiva personală Alexandra Ivana

Iată câteva activități pe care le poți urmări și practica împreună cu bebelușul tău, în funcție de vârsta sa.

Etapa de vârstă de la 0 la 3 luni

  • Bebelușul îi urmărește cu privirea pe adulții de lângă el;
  • Începe să-și urmărească mâinile;
  • Poate să bată în obiecte;
  • Prinde degetul unui adult.

Etapa de vârstă 3-6 luni

  • Poate transfera obiecte dintr-o mână în cealaltă;
  • Împreunează mâinile;
  • Folosește ambele mâini pentru a se juca.

Exemple de jocuri potrivite acestei vârste:

– se așează bebelușul pe burtă și în fața lui se pun jucării atractive precum zornăitori, mingi care au în interior bile, diverse texturi (dezvoltare senzorială);
– se poate pune acuarele în folii de plastic vidate, instrumentele muzicale (tobe, xilofon, maracas etc), cărți cu elemente simple pentru bebeluși, sticle umplute cu apă, orez, paste sau chiar pietricele.

Etapa de vârstă 6-9 luni

  • Bebelușul va începe diversificarea iar acesta este un moment important pentru dezvoltarea motricității fine;
  • Acesta se va folosi de degețele pentru a muta diverse obiecte și mâncare;
  • Începe să folosească degetul arătător.

Exemple de jocuri potrivite acestei vârste (în această perioadă bebelușul se transformă într-un adevărat explorator):

– unul dintre cele mai râvnite jocuri este prinsul baloanelor de săpun;
– poate să dezlipească magneți mai mari, poate cânta cu degetele la xilofon, să apese butoane sau clapete de pian;
– este interesat să scoată mingi dintr-o cutie
– poți folosi pom-pom pentru a le dezlipi de pe scotch, benzile colorate și lungi lipite pe parchet poate să-i mențină atenția bebelușului câteva minute bune;
– fundele de diferite mărimi și lungimi se pot băga într-o cutie cu găuri iar bebelușul va încerca să le scoată;
– să mănânce bucăți mici de mâncare.

foto: arhiva personală Alexandra Ivana

Etapa de vârstă 9 -12 luni

  • Bebelușul învață să dea paginile cărților cartonate (mai multe pagini o dată)
  • Poate să deschidă cu ușurință rafturi și ușile de la dulap
  • Se formează pensa digitală (apucarea cu 2 degete)
  • Poate ține 2 obiecte în mână
  • Poate să pună obiecte mici în cutie
  • Se formează lateralitatea (preferința pentru mâna dominantă)

Exemple de jocuri potrivite acestei vârste: scosul cărților dintr-o cutie sau bibliotecă, băgatul capacelor de borcan într-o pușculiță, a borcanelor, jocul în apă cu diferite obiecte precum oale de gătit, linguri.

Dezvoltarea motricității la bebeluși

În primul an de viață, bebelușul este foarte activ și prezintă o creștere accelerată. Abilitățile sale sunt ca un sistem care nu poate funcționa unul fără altul, iar în cazul de față motricitatea fină nu poate exista fără motricitatea grosieră. Stimularea potrivită poate ajuta bebelușul să învețe să ia decizii și să descopere lucrurile prin experimentare.

Studiile arată că aptitudinile motrice și dezvoltarea cerebrală sunt strâns legate. Pentru ca bebelușul să ia o jucărie în mână este nevoie să înțeleagă relațiile spațiale. Motricitatea fină dezvoltă partea cerebrală responsabilă de coordonarea mână-ochi și operațiile mentale complexe. Dezvoltarea timpurie a copilului se datorează acestor abilități motorii, cât și a motricității fine și grosiere.

E drept că informația poate fi copleșitoare, dar articolul este gândit să te ajute să te conectezi cu bebelușul și să urmărești dacă abilitățile motrice, strâns legate ca un sistem cu motricitatea fină și grosieră, sunt dezvoltate conform vârstei mentale. Dacă bebelușul nu reușește să facă din prima vreun exercițiu, este important să nu pui presiune pe voi. Te încurajez să privești jocurile pe care le vei crea cu și pentru bebelușul tău ca o oportunitate de a petrece timp calitativ împreună.

Pe pagina de Facebook a Alexandrei Ivana poți găsi multe idei de jocuri și inspirație pentru tine și bebelușul tău. Dacă te îngrijorează vreun aspect al dezvoltării motricității la copilul tău, poți discuta cu Alexandra direct în aplicație.

Descarcă aplicația Parentool:

fotografie principală: Freepik.com
fotografii articol: arhiva personală Alexandra Ivana

Împărtășește cu prietenii tăi

Autor

Descoperă cursul video
Cele mai frecvente boli ale copilăriei
cu dr. Alexandra Constantin, medic pediatru

Lasă un răspuns

Lasă un răspuns