Andreea Mihai, specialist Parentool: Prima experiență ca părinți o avem din relația cu părinții noștri.

Andreea Mihai este consilier parental și consilier de dezvoltare personală. Își continuă studiile în psihologie în direcția lucrului cu familii și copii în cadrul Universității din București. Este mama a două zâne-dragon, pasionată de cafea și cărți bune.

Început de poveste

Andreea a ajuns la această specializare după o serie de căutări. Provine dintr-o familie de oameni care au lucrat pe linia mamei în domeniul medical, dar inițial s-a îndepărtat, alegând cifrele.

Mereu mi-a plăcut să lucrez cu oamenii și, după ce am născut, nu am vrut să mă mai întorc în corporație. Așa că m-am înscris la formarea în parenting de la Pagina de Psihologie și la Facultatea de Psihologie. Am pornit pe acest drum cu un avânt nebun pe care îl recunosc abia acum, când mă uit în urmă.

Îmi place să fiu printre oameni, îmi place să mă joc și aleg să văd ce e mai bun în fiecare, pentru că fiecare avem în noi o istorie de viață, mai mult sau mai puțin tumultuoasă. „Mă lupt” ca familiile să rămână unite, să își găsească drumul și sensul, să se cunoască și să se accepte așa cum sunt.

Andreea Mihai și Parentool

A simțit că rezonează cu scopul și valorile Parentool din prima clipă.

Sper să ajung cu informațiile mele la cât mai multă lume, să schimbăm puțin lentila prin care vedem lucrurile.

Andreea crede că părinții de azi sunt preocupați de cât de normale sunt comportamentele și emoțiile copiilor lor. Răsuflă ușurați când află că nu sunt singurii care se confruntă cu o anumită reacție.

Focusul meu fiind pe relațiile de familie și armonizarea lor. Lucrez mult cu normalizarea unor comportamente, încerc să îi învăț pe părinți moduri de a răspunde și nu de a reacționa. Stau cu ei și cu copiii lor în disconfortul emoțional al unei situații, îi însoțesc și ghidez în construirea de relații funcționale.

Îi poți scrie în aplicație dacă întâmpini dificultăți în adaptarea la colectivitate, apariția unui nou membru în familie sau relațiile dintre frați. De asemenea, Andreea abordează și teme mai sensibile despre cum le vorbești copiilor despre separare sau pierdere.

Descarcă aplicația Parentool:

andreea mihai consilier parental specialist parentool interviu blog parenting

Părinții de azi și părinții de ieri

Prima experiență pe care o avem ca părinți este cea în care am fost copii. Și, implicit, ne ducem să aplicăm modelarea trăită. Astăzi, din fericire, avem multă informație și unele lucruri pot fi schimbate. Aici depinde mult și cât de greu ne-a fost, pentru că dincolo de informație, uneori avem nevoie noi, ca părinți, să înțelegem și să integrăm ce am trăit, pentru a putea avea grijă de ceilalți. E ca la masca din avion: întâi îți pui ție masca, apoi copilului.

Părinții din ziua de azi au mult mai mult acces la informație. Dar să nu uităm – prima experiență ca părinți o avem din relația cu părinții noștri, când noi eram copii. Și acesta poate fi „normalul” nostru. Peste acest „normal” se poate așeza informația nouă și putem încerca să o aplicăm. Și uneori chiar ne iese. Însă, funcție de ce am trăit noi, funcție de temperamentul copilului, de evenimentele prin care trecem uneori ne trezim că avem reacții „ca mama” sau „ca tata”.

Cred că părinții din ziua de astăzi simt mai multă presiune în comparație cu părinții noștri. Ne e teamă să nu repetăm greșeli. Putem ajunge să oferim copiilor noștri ceea ce considerăm că am fi avut noi nevoie în copilărie și nu neapărat ce au ei nevoie. Aici e o capcană prin care noi toți, ca părinți, trecem.

Deci cred că provocarea numărul unu este să ne găsim propriul stil de a fi părinți, în acord cu valorile și principiile noastre de viață, cu conștientizarea bagajelor noastre, cu acceptare și cu blândețe față de eventuale greșeli sau judecăți.

Printre provocările identificate de Andreea Mihai în lucrul cu familiile sunt petrecerea unui timp suficient cu cei mici, considerând ritmul de viață alert, precum și gestionarea schimbărilor care apar în primii ani de viață, care e un roller coaster emoțional și comportamental. De la tantrumuri, opoziționism, diversificare, alăptare / înțărcare până la adaptarea la grădiniță, socializare sau agresivitate), acestor provocări se adaugă și presiunea „perfecțiunii”, căutarea unui echilibru  anterior sau a unei stabilități care nu prea există în anii copilăriei.

Ce facem cu burnoutul parental?

Burnout-ul există, nu doar se vorbește despre el. Sursele lui sunt, de obicei, adânc înrădăcinate în mesajele pe care le-am primit și le-am internalizat de-a lungul vieții:
Trebuie să te descurci singur, nu te poți baza pe cei din jur!”
„Doar cei slabi cer ajutorul!”
„Atunci când nu poți, mai poți un pic!”
„Nu există nu pot!”
„Uite, de ce Ana poate și tu nu poți?

Vine din presiunea din social media „mama perfectă” – „tatăl perfect” – „familia perfectă”.

Dincolo de vorbe, un rol important îl are și modelarea oferită de îngrijitorii noștri: „Cum era mama mea când eram copil? Am văzut-o vreodată stând, cerând ajutor?”.

E adevărat, astăzi avem tot felul de mașinării care ne ajută și mai pot prelua din sarcinile casnice. Dar un copil ne schimbă fundamental ritmul și chiar sensul vieții. În perioada de proaspătă părințeală și părinții au nevoie să fie îngrijiți. Și aici îmi vine în minte o metaforă de la Paris Goodyear-Brown (psihoterapeut american): e nevoie de o „cascadă a îngrijirii.

Iar dacă primim ajutor, nu înseamnă că nu ne putem crește copilul așa cum ne dorim, poate diferit de cum am fost noi crescuți. Și nu înseamnă nici că nu ne descurcăm. Iar aici îmi vine în minte altă vorbă cunoscută E nevoie de un sat să crești un copil.”

Andreea consideră că pentru evitarea unui burnout ajută să avem așteptări realiste față de ce schimbări vor urma, mai ales în primele luni de viață ale bebelușului. E nevoie să fim blânzi cu noi atunci când nu reușim să facem nici acele 2-3 lucruri de pe listă.

Să acceptăm orice ajutor ni se oferă (de la o ciorbă, o curățenie, cineva care să stea cu bebelușul 2 ore în timp ce noi dormim, cumpărături).

Și să găsim o comunitate de care să aparținem ca și proaspeți părinți (cum este, Parentool, de exemplu, unde sunt specialiști la îndemână), precum și una de cartier sau grup de prieteni.

Generația Parentool

Andreea crede că va fi o generație mai conștientă de ceea ce simte, gândește și acționează, care va mai căra din bagajele generațiilor anterioare, dar va lucra să înapoieze ce nu îi aparține.

Va fi o generație de mijloc, prinsă între modelul vechi și modelul nou, mai împăcată cu sine, cu a spune „nu”, cu a integra și accepta elemente din „plăcut” și „mai puțin plăcut” în toate elementele vieții lor.

Andreea Mihai este omul din spatele Rafturi de poveste pe Facebook, o poți găsi și pe Instagram. Este, de asemenea, membru fondator al platformei Consiliere parentală și colaborator Pagina de Psihologie. Dacă crezi că te poate sprijini în călătoria ta de părinte, descarcă aplicația Parentool și scrie-i preocupările tale.

Descarcă aplicația Parentool:

Împărtășește cu prietenii tăi

Autor

Descoperă cursul video
Cele mai frecvente boli ale copilăriei
cu dr. Alexandra Constantin, medic pediatru

Ce să citești în continuare

Lasă un răspuns

Lasă un răspuns