Alexandra Ivana, specialist Parentool: Fricile pe care le-am trăit în copilărie se reflectă acum în noi.

Alexandra Ivana este psihopedagog, logoped și psihoterapeut, cu experiență de peste 10 ani în domeniu. Și-a început activitatea în domeniu ca terapeut ABA (analiza aplicată a comportamentului), lucrând cu mulți copiii cu autism și diferite sindroame genetice, precum și cu ADHD, autism și copii neurotipici. Ulterior s-a format ca logoped.

Este mama a două fete minunate și recunoaște că nu credea că statutul de părinte te poate influența în domeniul de activitate.

După cele două nașteri am putut empatiza mai bine cu rolul de părinte. Am putut simți ca uneori este mai bine să lași deoparte teoria și este bine să-ți vezi propriile resurse pentru a știi ce poți face în momentele dificile. Odată ce ai intrat în rol de părinte, nu mai poți ieși niciodată.

Început de poveste.

S-a implicat în foarte multe proiecte de voluntariat, precum integrarea în colectivitate a copiilor cu autism. A ales o formare în psihoterapia sistemică a cuplului și a familiei. Realizează planuri psihopedagogice personalizate pentru recuperarea copiilor cu autism sau a copiilor neurotipici cu întârziere globală de dezvoltare.

În prezent, lucrez ca logoped și psihoterapeut. Terapia cu adulții este uimitoare, dar nu aș renunța niciodată să am în terapie copii. Aceștia îmi împlinesc multe nevoi interioare de care sigur voi avea nevoie toată viața. De asemenea, nu pot sta departe de inundarea emoțiilor corpului prin care trec adolescenții.

Alexandra Ivana iubește ceea ce face și sunt mai multe aspecte care o motivează să meargă înainte în fiecare zi.

Nepotul meu m-a motivat sa intru în acest domeniu. Avea nevoie de un logoped, iar eu pe vremea aceea eram doar un copil, la fel ca și el. Am participat la ședințele lui de terapie încă de mică și m-a atras foarte tare. Profesorul meu de psihologie din liceu a știut exact cum să-mi deschidă acest drum. Lucra din pasiune, era conectat cu elevii și mi-a transmis multă empatie de care eu aveam nevoie.

În prezent, fetele mele, soțul si mama mea mă motivează să fac ceea ce îmi place: să scriu file din poveștile oamenilor, să ofer încredere și ajutorul necesar. Și, nu în cele din urmă, eu. Eu sunt cea care mă motivez, mă încarc cu energie de la munca pe care o fac alături de toate procesele terapeutice prin care trec.

Alexandra Ivana și Parentool

Își amintește că a fost foarte încântată când a primit propunerea să devină specialist Parentool.

Chiar și până să fiu mamă, dar mai ales acum, deseori am nevoie de ajutor de la un specialist. Parentool este un mediu în care se promovează profesionalismul și empatia către acei oameni care au nevoie de ajutor. Asta m-a inspirat sa fiu parte din aceasta comunitate de specialiști pasionați de meseria pe care o au și de a ajuta cât mai mulți oameni. Interacțiunile mele cu părinții sunt blânde, punctuale și de calitate.

În aplicație, părinții îi scriu Alexandrei despre dezvoltarea copilului, limbaj, probleme de comportament, probleme de familie, precum și despre integrarea în colectivitate.

Descarcă aplicația Parentool:

Părinții de azi și părinții de ieri

Crede că generația actuală de părinți este una care vrea schimbare, vrea să identifice pattern-urile care au mers atâtea generații și să facă ceva cu acestea.

Ce știu părintii prea puțin este că generația noastră schimbă câteva procente din tot ce s-a întâmplat transgenerațional cu privire la educație. Această perspectivă poate liniști părintele, să nu mai apară vinovăția că nu face 100% din timp ce este corect în funcție de familia în care trăiește.

Ce ajută cu adevărat este să ne stabilim așteptări realiste că părinți. Da, se mai întâmplă să ridici tonul la propriul copil, chiar dacă asta te scoate din minți pentru că recunoști modelul. Însă aș vrea să nu uitați că sunteți oameni, care au sentimente și limitări.

În zilele noastre, cred că perfecționismul este cel care pune bețe în roate părinților. Toți ne dorim să facem lucrurile rapid și perfect. Acest perfecționism are rădăcini vechi și se formează încă din copilăria mică.

Alexandra Ivana spune că una dintre cele mai frecvente întrebări din experiența ei profesională este despre cum pui limite sănătoase copiilor.

Părinții nu știu cum să se țină de reguli și limite deoarece simt ca îngrădesc copilul și acesta nu se mai dezvoltă armonios. Din contră, regulile și limitele trasate clar în viața copilului îi oferă acestuia o siguranță pe termen lung. Chiar dacă pe termen scurt acesta se opune.

Această rezistență cel mai adesea apare datorită faptului că oamenii vor să fie independenți. Însă, copilașii nu pot lua decizii potrivite și nici nu putem să punem pe umerii lor o asemenea greutate.

Din experiența profesională și cea ca părinte, pot spune deschis că fricile pe care le-am trăit în copilărie se reflectă acum în noi. La fel și comparațiile, bullying-ul trăit și sacul din spatele fiecărui om rămâne cu el. Fiecare om este responsabil de propriul sac și el alege dacă mai eliberează sau nu din povară.

Ce facem cu burnoutul parental?

Consideră că burnoutul parental se formează din cauza direcției în care s-au angajat părinții și anume parenting blând.

De cele mai multe ori, în acest tip de creștere părintele uită de el, uită că înainte de a fi părinte a fost într-un cuplu și cel mai important, individ. Încurajez toți părinții să ia pauze din rolul de părinți și din când în când să intre în rolul de partener-parteneră, dar și de individ.

Atunci când este posibil, să vă relaxați pe canapea 10 minute în loc să împăturiți o mașină de haine. Lăsați copilul să se joace și singur. Are nevoie să învețe să-și dezvolte abilitatea de a se plictisi, astfel creativitatea sa va înflori, iar părintele vă putea să-și urmărească copilul și de pe canapea.

Un alt criteriu important după care recomand să se ghideze părintele înainte să se epuizeze este să-și cunoască foarte bine corpul si simptomele prin care trece. Dacă reușește să identifice din timp stresul, prin care trece va ști ce poate să facă pentru a opri nu a înainta spre burnout parental.

Generația Parentool

Alexandra afirmă că resursele create de către Parentool este ca o adevărată mină plină cu aur.

Oamenii au deschidere să se informeze și să pună în practică sfaturile primite de la specialiști. Cred că omenirea se va convinge singură, în timp, cât este de sănătos să apelezi la un specialist încă de la primele suspiciuni că ar exista o problemă. Sau, din contră, fără a exista nicio suspiciune și doar de informare cu ceea ce este necesar să știe pentru o bună dezvoltare.

Suntem recunoscători să o avem pe Alexandra în echipa noastră de specialiști și să  sprijinim părinții în situațiile pe care le întâmpină în viața de zi cu zi. Pe Alexandra Ivana o poți descoperi pe blogul Parentool, pe conturile de Facebook și Instagram (personal și profesional). Dacă crezi că te poate sprijini, descarcă aplicația Parentool și scrie-i preocupările tale.

Descarcă aplicația Parentool:

Foto credit: arhiva personală

Împărtășește cu prietenii tăi

Autor

Descoperă cursul video
Cele mai frecvente boli ale copilăriei
cu dr. Alexandra Constantin, medic pediatru

Lasă un răspuns

Lasă un răspuns